Prof. Dr. Galip İsen başkanlığında Bodrum’da toplanan Yavuz Tanyeli, Ahmet Kuşakçı, Zeki Şahin ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Musa Köksal’ın da aralarında bulunduğu ressam ve heykeltıraşlardan oluşan bir grup gönüllü, Bodrum’da ‘Meçhul Denizci Anıtı’nın yapılması için çalışma başlattı. Anıtın Bodrum kıyılarına yapılması için çalışan grup adına açıklama yapan Prof. Dr. Galip İsen, dünyanın medeni tüm ülkelerinde böyle anıtların olduğunu belirterek, Türkiye gibi 8 bin kilometre denize kıyısı bulunan bir ülkede denizlerde hayatını kaybeden meçhul denizciler adına herhangi bir anıt bulunmadığına dikkat çekti.
Prof. Dr. İsen, “Dünyanın medeni olan hangi ülkesine gitseniz orada denizin izlerini görüyorsunuz. O medeniyetteki tüm zenginlikler de denizden gelmiştir. Deniz olmadan medeni ve zengin olan topluma rastlayamazsınız. Bu ülkeler o denizciliği yaratan, yaşatan ve bu sürecin içinde canını verenlere şükran duygularını belirtmek için muhtelif kıyılarına denizci heykelleri koymuşlardır. Bu anıtlar kimi yerde insan şeklinde, kimi yerde sembolik bir anıttır ama sonuç olarak medeni uygarlıkların tamamında meçhul denizcileri anmak için anıtlar vardır” dedi. Türkiye’de ise denizlerde ölenleri anmak için bir şey bulunmadığını dile getiren Prof. Dr. İsen, “Askeri dehalarımızı kutsayan bir takım heykeller ve görüntüler var. Ama denizciliği cidden yaşayan, kendi ailesini, köyünü, toplumunu geliştirmeye çalışan insanların anılarını göremezsiniz. Oysaki bizim topraklarımız denizciliğin yarattığı, doğurduğu topraklar” dedi.
SANATÇILAR ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Prof. Dr. Galip İsen, Bodrum’a yapılması planlanan Meçhul Denizci Anıtı ile ilgili belediye ile temasa geçtiklerini ve yetkililerin konuya olumlu baktıklarını belirterek, öncelikle bu amaçla bir kurul oluşturacaklarını ifade etti. Sanatçılar Tanyeli, Kuşakçı, Şahin ve Köksal’ın Meçhul Denizci Anıtı için eskiz çalışmalarına başladığı belirtildi.