Bodrum Kent Konseyi üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelinde yaptığı bir çalışmanın sonucu olarak ortaya koyduğu ‘Doğal SİT Alanları Uygulama Planı’nda, ilçeyi de etkileyen 1’inci derece doğal SİT alanı olan bölgelerin, 2 veya 3’üncü derece doğal SİT alanına dönüştürülmesi taslağını eleştirdi.
Bodrum Kent Konseyi 8 Kasım’da, SİT derecelendirme taslağını görüşmek üzere Genel Kurulunu oluşturan STK’ları ve tüm Bodrumluları olağanüstü toplantıya çağırdı.
Yapılan Basın açıklaması da şöyle;
BODRUM’A SAHİP ÇIKIYORUZ…
Değerli Basın Mensupları ve Bodrumlular
Bodrum’a ve ülkemize dair iyi bir haberi paylaşmak üzere burada toplanmış olmayı çok isterdik. Ne yazık ki, sizlerin de bildiğiniz üzere durum çok vahim. Türkiye’de ve dolayısı ile Bodrum’da da kıyılarımız, orman arazilerimiz, hazine arazileri tehdit altında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kurumların görüşüne sunulan ‘Doğal Sit Alanları Uygulama Planı’nda, 1.derecede doğal sit alanı olarak belirlenmiş özellikle de kıyı şeridinde bulunan orman niteliğindeki hazine arazileri, 2. ve 3. Derecelere indiriliyor. Onun yerine, Ortakent-Bitez-Gürece-Yahşi gibi yerleşim yerlerini 3.derece sit alanı ilan ederek “koruma” altına alıyor.
Bunlar ne demek: Daha önce hiçbir şekilde dokunulamayan araziler, ormanlar; “nitelikli izin adı altında ve kontrollü kullanım koşulu ile” kurulun onayıyla imara açılarak, inşaat yapılabilir. Yerleşim yerlerindeki değişiklik ile de, kurula başvurmadan inşaat yapılamaz.
Şimdi yetkililere soruyoruz:
Bu plan onaylanırsa, Bodrum’u bekleyen katliamlar şöyledir: “ Kara Ada, 1’inci dereceden 2’inci dereceye, 1’inci derece doğal sit alanları olan Kisebükü, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Haremtan Tephesi, Değirmenler Burnu, Pedasa Antik Kenti’nin bulunduğu Konacık Mahallesi ormanlık alanı, Bodrum’un girişindeki Yokuşbaşı Mahallesi sağlı sollu olarak mavi yolculuğun başladığı İçmeler’den Kisebüküne kadar olan koylar; Göltürkbükü, cennet Yalı mahallesi koyları 2’inci ve 3’üncü derecelere” çıkarılarak yapılaşmanın önü açılacaktır.
Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu olarak diyoruz ki:
Anayasa’nın 56. Maddesi’ne (Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir) dayanarak;
1) Kamuya, hazineye ve yerel yönetimlere ait doğal varlıkların (orman, mera ve makiliklerin; sulak alanların, kıyıların; doğal ve tarihi SİT alanlarının; kurum ya da kişilere tahsis edilmesine, imara açılmasına karşıyız.
2) Yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının iradesine rağmen; siyasi iradelerin kent kimliğini değiştirecek planlama ve girişimlerde bulunmasına karşıyız.
HERKESİ 7 KASIM’DA GÖRÜŞ BİLDİRMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Yapılacak inşaatlara yakın bölgelerdeki arazilerinin değerleneceğini, çocuklarına iş imkanı açılacağını düşünen vatandaşlarımıza, otelcilerimize sesleniyoruz. Bugünün üç katı yapılaşmaya, ne alt yapı, ne su, ne yol dayanamaz. Denizlerin kirlendiği, koyların, ormanların yok olduğu bir Bodrum’da ne yat turizmi olur, ne kara turizmi? Ne iş olur, ne aş.
07 KASIM 2016 PAZARTESİ GÜNÜ SAAT 14.00’DE HEREDOT KÜLTÜR MERKEZİNE BÜTÜN BODRUMLULARI KONSEYİMİZİN TEK GÜNDEM MADDESİ İLE YAPACAĞI OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL’A DAVET EDİYORUZ.
BİR DİĞER DAVETİMİZ DE ÇEVRE ŞEHİR BAKANLIĞI’NADIR.
SORDUĞUMUZ SORULARIN YANITLARINI BİZİMLE PAYLAŞIN.
GELECEK KUŞAKLARA SORMA ŞANSINIZ YOK AMA ONLARIN DOĞAL YAŞAM ALANLARINI DARALTIR, TARİHİ VE DOĞAL DEĞERLERİNİ YOK EDERKEN ÜLKENİN GELECEĞİNİ KARARTACAĞINIZIN FARKINDA OLUN LÜTFEN.
GELİN YOL YAKIN İKEN, BU PLANIN UYGULANMASINDAN VAZ GEÇİN…
BODRUM KENT KONSEYİ