Karaova-Der tarafından gelenekselleştiren Karaova Geleneksel Bağbozumu Şenliklerinin dördüncüsü için düğmeye basıldı.
Bodrum coğrafyasının en verimli topraklarının bir arada olduğu Karaova’da 2015 yılında ilki yapılan ve her geçen sene hem yöreye, hem de festivale yeni değerler katan Bağbozumu Şenlikleri, daha da gelişerek bu yıl 31 Ağustos, 1-2-Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Karaova-Der’in ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Karaova Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri, bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi renkli etkinliklere, söyleşi, yarışma ve gösterilere sahne olacak.
Bodrum Belediye Meclis Üyesi ve Karaova-Der Dernek başkanı Ali Öztürk, ilk günden bu yana çok yol kat ettikleri şenliklerin bu yıl daha kapsamlı ve ülke genelinde daha çok ses getiren bir şenlik olacağını belirtti. Karaova-Der Başkanı Ali Öztürk, şenlikle ilgili olarak yaptığı açıklamada yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi.
“Hiç kimse, atasından miras kalan malını satarak, yaşamını sürdürmek zorunda kalmasın diyerek başladığımız bu maceralarla dolu yolculuğun Karaova bölgesinde yaşayanlarında desteği ile bu yıl dördüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Her zaman Karaova bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın atalarından kalan topraklarda yaşamlarını devam ettirmeleri, bu topraklarda üreten, ürün çeşitliliğini arttıran üreticiler yaratmak, üretiminin karşılığını alan ve kazancını yine bu bölgede değerlendirerek Bodrum ekonomisini oluşturan bireyler olmak öncelikli hedefimiz. Üretime ve üreticiye daha çok destek vererek, bu bölgede yetişen üzümlerimizi sadece ülkemize değil yurtdışına da ihraç ederek, Karaova’nın “Türkiye’nin Toscana’sı” olarak anılması sağlamak sanıldığı kadar zor bir şey değil. Bunu yapabileceğimize inanmalıyız. Biz de Karaova-Der olarak bunun için mücadele veriyoruz.
Bölgede gelenekselleştirdiğimiz bağbozumu şenliklerini, bölge ekonomisinin desteklenmesi, üretici ve tüketicinin bir araya geldiği, sürdürülebilir bir tarım ekonomisinin yaratılması ve adil bir gıda anlayışının yaygınlaştırılması için yapıyoruz. Bodrum turizminin çeşitlendirilmesinin de amaçlandığı bu organizasyonda, yörede tarım turizm entegrasyonunun da sağlaması hedeflenmektedir. Biz Bodrum’da farklı bir turizm modelinin mümkün olabileceğini ilk günden bu yana vurguluyoruz. Her geçen gün güçlenen bu savımızın arkasında durmaya devam ediyoruz. Bölgede kırsal kalkınma için köy pansiyonculuğu üzerinde çalışıyoruz. Üç ailenin rahatlıkla konaklayabileceği projeler üzerinde çalışmaktayız.
Bizi bekleyen tehlikelerin de farkındayız. Bölgemizde konut stoku durmadan artmaktadır. Bu stokun artması nüfus projeksiyonunun da büyük oranda değişmesi anlamına gelmektedir. Bu gidiş korkarım ki bölgemizdeki tarım arazilerini de tehdit eder boyuta gelecektir. Bodrum’un su sorununun önemli bir kısmını çözen Karaova bu artış karşısında su sorunu ile karşı karşıya gelecektir. Karaova Bağbozumu bir projedir ve emin adımlarla yürümektedir. Farkında olduğumuz tehlikelerin hayata geçmemesi için bölgenin tarıma dayalı olarak yeniden planlanması gerekmektedir. Bu proje yeşil bir projedir. Kendisini tüketen değil, sürekli yenileyen ve çevresel etkileri olmayan, üretenlerin projesidir.”
Bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Mumcular Mustafa Kalem Parkı’nda düzenlenecek olan 4. Karaova Bağbozumu Şenlikleri 31 Ağustos’ta saat 19.00’da Kumbahçe Meydanı’ndan Belediye Meydanı’na yapılacak kortej yürüyüşü ile başlayacak. Belediye Meydanı’nda Pusula Gurup tarafından düzenlenecek olan Bağbozumuna Hoşgeldin Konseri ile gün tamamlanacak. (devam edecek olan açılış seremonisinin ardından şenlik resmen başlamış olacak.)
1 Eylül Cumartesi Günü Mumcular Mustafa Kalem Parkı’nda kurulan stantlar ve Protokolün de katılacağı resmi açılış töreninin ardından tören çeşitli folklor gösterileri ile devam edecek. Ayrıca gün boyu kurulacak mutfaklarda yöresel ürünler anında lezzete dönüşebilecek ve yerinde tüketilebilecektir. Bu sene yapımı tamamlanan Karaova Halk Kütüphanesi’nin açılışının da yapılacağı 1 Eylül Cumartesi günü, geleneksel “Karaova Düğünü” Canlandırması ve düğün yemeklerinin dağıtılmasının ardından gerçekleştirilecek olan Temel Devren Gösterisi ile sona erecek.
2 Eylül Pazar günü, şenliğe katılanlar tarafından Mumcular Mustafa Kalem Parkı’nda açık kalacak stantlar gezilirken, şenlik kapsamında gün boyu, sokak sanatçıları tarafından çeşitli müzik dinletileri, BOFAD Halk Dansları Gösterileri ve çeşitli çocuk oyunu etkinlikleri gerçekleştirilecek. Üretici ve tüketiciyi bilgilendirme paneli ile devam edecek festivalde en heyecanlı ve en lezzet dolu anlar ise, zeytinyağlı, hamur işleri ve tatlı kategorisinde düzenlenecek olan yemek yarışmalarında yaşanacak. Yarışmaların ardından sokak sanatçıların müzik dinletileriyle devam edecek olan 4. Karaova Bağbozumu Şenlikleri, Mumcular Merkez Meydanı’nda düzenlenecek olan kapanış konseri ile son bulacak.