Arena Bodrum Haber – Ortakent-Yalıkavak yolu üzerinde işletmesi bulunan esnaf, yol yapım çalışmalarında halen sona gelinmemesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.
Yol üzerinde işletmesi olan ve mağduriyet yaşayan Nilgün Yılmaz, “Sezon zaten zorlu geçiyor. Bu zor dönemde, yol yapım çalışmaları bizleri daha da zor durumda bıraktı” diyerek şunları ifade etti:
“Bizlere Kurban Bayramı’nda yolun açılacağı müjdesi verilmişti. Nihayet yol yapımı hikayesi sona eriyor diye sevinmiştik. Ama maalesef yol yapım çalışmaları gördüğünüz gibi halen devam ediyor. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve mağduriyetlerinin son bulması adına yapılan bu eylemde Yalıkavak yolu üzerinde bulunan işletmeler bir araya gelerek sesimizi Ankara’ya kadar duyurmak istedik.
Yol yapımının bir an önce tamamlanması için tüm yetkili mercilerin bu konuda bizlere destek olmalarını talep ediyoruz. Bizler her bir işletme olarak gerek istihdama, gerek devlete verdiğimiz vergilerle ülke kalkınmasına katkıda bulunuyoruz. Bu nedenle işletmelerin sürekliliğini sağlamak, devlete ve istihdama katkıda bulunmaya devam edebilmek adına bu yol inşaatının bir an önce tamamlanması için tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. Mağduruz. Mağduriyetlerimizin son bulmasını istiyoruz.”
Basın açıklamasına katılan şehir plancısı Dr. Murat Özyaba, mağduriyetin sadece esnafla sınırlı olmadığını, Bodrum’da yaşayan, yolu kullanan herkesin ve tatilcilerin tamamının bu mağduriyetin paydaşları olduğunu dile getirdi. Özyaba yaptığı açıklamada şunlara dikkat çekti:
“İçinde bulunduğumuz bölgede yaşanan bir yol mağduriyeti var. Bu mağduriyet sadece esnafın yaşadığı bir mağduriyet değil kuşkusuz. Bu mağduriyete birazcık yukardan baktığımızda Ortakent kavşağı dediğimiz grosmarket önündeki kavşakla Yalıkavak’ı birbirine bağlayacak olan bir ana ulaşım arterinde yıllardır yaşanan, bir türlü bitirilemeyen, kamulaştırmalarının gerekçe gösterilerek bitirilemediği bir yol ulaşım sorunu. Onun daha üstünde Bodrum’un geneline yönelik ulaşım planlamasına dair yaşanan ihmallerin ve plansızlıktan kaynaklı eksikliklerin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Bu sonuçlar bize çok daha pahalıya mal oluyor. Zira Bodrum bir turizm kenti ise turizmin en önemli argümanlarından biri olan ulaşılabilirlik kavramının ortadan kalkmasına neden oluyor. Daha da yukarıdan bakacak olursak Bodrum’un tamamına yönelik ulaşım planlamasının Bodrum’un kent planlamasıyla entegre edilerek yapılması zorunluluğunu karşımıza çıkarıyor. Hadi biraz daha yukardan bakalım, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Aras’ın da seçim sürecinde ifade ettiği Muğla lobisinin oluşturulup hayata geçirilmesi gerekiyor. Muğla il bütününde planlama ve uygulama pratiklerinin siyasi parti gözetmeksizin kent yararına gerçekleştirilmesi sürecinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini görüyoruz.”
“Ayrıca, burada en önemli sorunun kurumlar arası koordinasyonsuzluk olduğunu da görüyoruz. Aydem, MUSKİ, Türk Telekom ve Karayolları birçok konuda burada maalesef çuvallamış gibi gözüküyorlar. Bunların hepsinin üstünde bu sorunun çözümüne yönelik ise siyasi iradenin, özellikle merkezi hükümetin Bodrum’a ve Muğla’ya yönelik özel bir planlama yetkisi tanımlaması artık kaçınılmaz olarak önümüzde duruyor. Zira bu kadar çok sahibi olan, bu kadar çok karar verici yetkili kurumu olan bir sorunun çözümü de elbette çok daha zor oluyor. Yetkili kurumlar hızlıca kendi aralarındaki koordinasyonlarını sağlayarak, ihalelerini acilen yaparak, gerekli hatları deplase etmeli ve yolun bir an önce kırmızı kotunu belirlemelidir. Bu çerçevede de merkezi hükümetin Bodrum’a yönelik şaşı bakış açısının değiştirilmesini, özellikle Muğla bölgesindeki Cumhuriyet Halk Partisi gayretinin, girişimlerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizmek zorundayız.”