arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,0704
EURO
37,9618
ALTIN
2.801,51
BIST
9.774,49
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
28°C
Bodrum
28°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C

Bitez Koyu’nun Geleceği Tehlikede…

22 Temmuz 2024 08:21
A+
A-

Bitez İskelesinin genişletilmesi çalışmaları, son yıllarda hız kazandı ve maalesef kontrolsüz bir şekilde de ilerlemekte.

Bu süreç, hem doğaya hem de bölgedeki turizme ciddi zararlar verme potansiyeline de oluşturdu maalesef..

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun’un TBMM gündemine taşıdığı Bitez Koyu gündemin yoğunluğu içinde dikkatlerden kaçmamalı.

***

İskele genişletilmesi çalışmaları, hiçbir altyapı hazırlığı yapılmadan ve gerekli çevresel değerlendirmeler göz ardı edilerek yürütülüyor.

Bitez Koyu gibi kapalı bir alanda, kapasitesini aşan seviyelerde iskele genişletme faaliyetleri, koyun ekosistemine ve çevresel dengelerine ciddi zararlar vereceği konusu herkesçe malum.

Teknelerin bağlandığı limanda pis su tahliye sistemi bulunmayan koyda, deniz suyu kirliliği gözle görülebilecek hale geldi. Deniz suyundaki kirlenme deniz canlılarının yaşamını da tehdit eder hale geldi.

***

Kontrolsüz ve altyapısız genişleme, çevresel kirliliğin yanı sıra bölgedeki turizm faaliyetlerini de olumsuz etkilemekte.

Bitez Koyu’nda ki turistik işletme ve otel sahipleri artan kirlilik ve bozulmuş doğal yapı nedeniyle yaşadıkları müşteri kaybı tartışmalarını  basının önüne yapmaya başladı.

Bu durum, bölgenin turizm gelirlerini ve yerel ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir.

***

İskelenin kontrolsüz büyütülmesinden büyük bir endişe duyan Bitez Koyu’nun sakinleri ve çevre gönüllüleri; iskele kapasitesinin artırılmasının, koyun doğal yapısını bozacak ve geri dönüşü olmayan çevresel tahribatlara yol açacağı uyarılarını her platformda dile getirmeye devam ediyor.

Bölge yaşayanları iskelenin kontrolsüz genişletilmesine karşı çıkmakla birlikte, deniz suyu kirlenmesine de yetkililerden acil önlem alınmasını istiyor.

***

Prof. Dr. Metin Ergun’un da belirttiği gibi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Bitez Koyu’nda yapılmak istenen iskele genişletme planıyla ilgili acil bir şekilde harekete geçmesi gerekmektedir.

Bakanlık, iskele kapasite büyütme çalışmalarının yapılacağı koyda altyapı yetersizliklerini gidermek ve çevresel denetimleri artırmak için gerekli çalışmaları yapmak zorundadır.

Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda aktif rol alarak, iskelenin kontrolsüz genişlemesine engel olup ve gerekli izin süreçlerini denetlemesi gerekmektedir.

***
Sonuç olarak; Zaten büyük bir bölümü kaçak olan Bitez İskelesi’nin kontrolsüz ve altyapısız genişletilmesi, bölgenin doğal güzelliklerini ve turizm potansiyelini tehdit etmektedir.

Yerel halkın ve çevre gönüllülerinin endişeleri dikkate alınarak, limanın genişletilmesi durdurulmalı ve gerekli çevresel ve altyapı çalışmaları yapılmalıdır.

Bitez Koyu’nun korunması, bölgenin geleceği ve sürdürülebilir turizm açısından hayati önem taşımaktadır.

Duran Öztürk 
22 Temmuz 2024

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.