arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4221
EURO
34,8287
ALTIN
2.398,58
BIST
10.208,65
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
23°C
Bodrum
23°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C

BARBAROS GÜNEŞ; “GERİ DÖNECEKLER”

BARBAROS GÜNEŞ; “GERİ DÖNECEKLER”
2 Kasım 2016 15:17
A+
A-

 

“Turizmi Masaya Yatırdık” başlığıyla yaptığımız röportajlar devam ediyor. Sırada Bodrum’da “Mavi Tur” destinasyonuna uzun yıllar hizmet vermiş olan Barbaros Yachting Yönetim Kurulu Başkanı Barbaros Güneş’in tespitleri ve çözüm önerileri var.

Ülkemizin en büyük doğal güzelliğidir denizlerimiz, Karadeniz’i hırçın, Ege’si deli mavi, Akdenizi eşsiz güzelliktedir. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist, Ege ve Akdeniz kıyılarına koşar.Mavi Yolculuk yıllardır eskimeyen, popülerliğini yitirmeyen en kıymetli ürünümüzdür. Son iki yıldır yaşadığımız olumsuzluklar, karada olduğu kadar denizde de hissedildi. Görüştüğümüz denizciler tekrar toparlanmanın yaraları sarmanın zaman alacağını söylüyor.

Denizcilik sektöründe 1990 yılından beri faaliyet gösteren Barbaros Yachting firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Barbaros Güneş konuyla ilgili ARENA MUĞLA GAZETESİ’ne konuştu.

dsc_00112016 DİĞER KRİZLERE BENZEMİYOR

Mavi Yolculuğun ağırlıklı müşterisi Avrupa ve Amerikalıydı, yabancı turisti kaybediş sürecimiz 2014 sezonunda başladı, 2015’de düşüş devam etti. Ancak 2016 sezonu, olayların peş peşe sıralanması ve son olarak darbe girişimi ile dibe vurdu. Yurt dışı basınında Türkiye aleyhine çok ciddi bir propaganda var, turizmimizi baltalamak için yıllardır uğraşıyorlar, son 3 yıldır yaşanan olaylar, turimimizi bitirmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürdü. Avrupa medyası üzerinden çok ciddi bir düşmanlık görüyoruz.

Geçen hafta yaşanan sıcak bir olayı aktarayım; Belçikalı bir grup rezervasyonlarını iptal ettirmek istedi, kabul etmedik ve neredeyse zorla gelmelerini sağladık. Gördüklerine inanamadılar, Suriye, Irak gibi bir ortam bekliyorlardı ve çok şaşırdılar. Turlarını yaptılar ve çok menun kaldılar.

90 yılından beri sektördeyim, böyle bir kriz yaşanmamıştı. 2016 sezonunda dibi gördük, önümüzdeki sezonlar bundan daha kötü olmayacaktır. 2017’den de çok umutlu değiliz, yabancı pazarın geri dönmesi yakın vadede mümkün değil.

HERŞEYE SIFIRDAN BAŞLAYACAĞIZ

Türkiye turizmde dünyanın en büyük 6’ncı, 7’nci destinasyonuydu, Olaylardan dolayı Mısır, Tunus ligine indik, bu çok endişe verici, yıllarca uğraşıp emek verip bir noktaya getirdiğimiz, bir müşteri kitlesi oluşturduğumuz alanda %51 kaybımız var, yılların kazanımının yarısı gitmiş, herşeye sıfırdan başlamak zorunda kalacağız.

Mavi yolculuk çok talebi olan kıymetli bir ürün. Yabancı tur operatörleri bu talebi karşılamak istiyorlar ancak güvenlik zaafiyetinden dolayı Türkiye turlarını satamıyorlar. Yurt dışı firmaları bizim gulet tipi tekneleri satın almaya başladılar ve Yunanistan, İspanya, Hırvatistan adalarında işletmeye çalışıyorlar. Bu daha büyük bir tehlike, guletlerimize dolayısıyla pazarımıza göz diktiler. Türkiye’yi bitirmek, turizm öldürmek, için yurt dışında büyük bir çalışma var. Daha ölmedik fakat çok kan kaybettik, eski sağlıklı günlerimize dönmemiz zaman alacak. Önümüzdeki yılları kayıp olarak görme lüksümüz yok, kemik bir müşteri kitlemiz var onları geri kazanmalıyız. Tanıtımlarımıza var gücümüzle devam edeceğiz. Yurt dışındaki bütün fuarlara katılacağız.

dsc_0019GÜVENİ SAĞLADIĞIMIZ AN GERİ DÖNECEKLER

Her ne kadar içten ve dıştan turizmi sarsan olaylar yaşansada, yabancı turist güvenliği sağladığımız an geri dönecektir. Çünkü bizim sularımızın güzelliğini ve verdiğimiz hizmet kalitesini bu fiyatlara dünyanın hiçbir yerinde bulamazlar.

İspanya şu an altın yıllarını yaşıyor, çok büyük bir talep patlaması var, yatak yetmediği için, kış tatili yapan otelleri de açıyorlar. Altyapıları yatırımları, kontenjanları talebi karşılayacak boyutta değil. Türkiye ile bu konuda rekabet edecek ülke yok. Avrupa ülkelerine kayanlar Türkiye’de harcadığı paranın 4 katını harcıyor, burada aldığı servisin yarısını alamıyor. Rusya’nın geri dönmesi de bu sebeptendir. Türkiyenin fiyat performansı ile rekabet edecek düzeyde değiller öyle bir kalite ve hizmet bu fiyatlara yok. Dolayısıyla ertelenmiş talepler geri dönecektir.

KRİZİ YERLİ TURİST HAFİFLETTİ

Yerli pazar sayesinde ayakta kaldık. 1999 yılından itibaren Türk müşteriye de hitap eden paketler hazırladık, her sene iç pazardaki talep artarak devam etti, bu krizde de sigorta görevi gördü. 2017’de yine iç piyasadaki beklentileri talepleri göz önüne alarak planlamamızı yaptık.

KDV ORANI AYNI OLMALI

Sektöre kolaylık sağlayacak, ayakta tutacak konulardan biri KDV oranları. Konaklamada KDV oranı %8 iken, tekne konaklamasında %18. Biz de aynı işi hatta daha zor şartlarda yapıyoruz. KDV oranı aynı düzeye indirilmeli.

DAHA BÜYÜK BİR TEHDİT VAR!

Terör, güvenlik, huzur gündemimizi dolduran konular ancak, Mavi Yolculuğu bitirecek olan bunların hiçbiri değil. Daha büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Betonlaşma ve deniz kirliliği, uzun zamandan beri süregelen bir durum ve hiçbir önlem alınmıyor. Denizlerimizi kirlettiğimizde, koylarımız betona yenildiğinde dünyanın en güvenli en barışçıl ülkesi bile olsak en kıymetli ürünümüzü kaybetmiş olacağız, bunun telafisi geri dönüşü de yok, çünkü doğa bize yeni bir koy yeni bir deniz vermeyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.