arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5263
EURO
36,1609
ALTIN
2.983,26
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Açık
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

Alternatif Yatırım Fonları Güçlü Büyüme Trendinde…

Alternatif Yatırım Fonları Güçlü Büyüme Trendinde…
8 Nisan 2024 08:00
A+
A-

Türkiye’de yatırım fonlarına ilgi her geçen gün artarken uzun vadeli yatırım için tercih edilen alternatif yatırım fonları da güçlü büyüme trendinde…

Arena Bodrum Haber – Halka açık olmayan start-up’lara, gayrimenkullere yatırım yapan alternatif yatırım fonları, uzun vadede yüksek getiriyi hedefliyor. Sektör uzmanları, alternatif yatırım fonlarında bu yıl yüzde 100’ün üzerinde büyüme beklendiğini söylüyor

Tasarruf sahiplerinin uzun vadeli yatırım için tercih ettiği alternatif yatırım fonları güçlü büyümesini sürdürüyor. Güncel verilere göre Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü 129 milyar Türk Lirası, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü de 82 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı.*

Geleneksel yatırım fonları, hisse senedi, borçlanma aracı, tahvil ve mevduat gibi finansal araçlara yatırım yapıyor. Alternatif Yatırım Fonları ise bunların dışında kalan Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatında belirlenmiş varlıklara yöneliyor.

Halka açık olmayan start-up’lara, gayrimenkullere yatırım yapan alternatif yatırım fonları, uzun vadede yüksek getiriyi hedefliyor.

Alternatif yatırım fonları arasında öne çıkanlar ise girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonları (GYF).

GSYF ve GYF’ler yatırımcıya ne sunuyor..

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonların toplam büyüklüğü bugün itibarı ile 2,55 trilyon Türk Lirasına yaklaştı.**

Şu anda Türkiye’deki Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü 129 milyar Türk Lirası, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü de 82 milyar Türk Lirası düzeyinde bulunuyor.*

Türkiye’de özellikle pandemi sonrasında bir başarı hikâyesi olarak ortaya çıkan Peak Games, Getir ve Hepsiburada gibi unicorn’lara daha işin başındayken yatırım yapma isteğinin yanı sıra gayrimenkul satın almanın zorlaşması ile de büyük gayrimenkullere küçük miktarlarla yatırım yapabilme imkânı yatırımcıları alternatif yatırım fonlarına yönlendiriyor.

Türkiye’de 2019 yılında GSYF büyüklüğü 1,7 milyar Türk Lirası, GYF büyüklüğü de 6,1 milyar Türk Lirası civarındayken, özellikle 2021’den sonra bu pazarlarda ciddi bir büyüme yaşandı.

Hızlı büyümenin yeni unicorn adayı şirketler ve dev gayrimenkul yatırımlarının yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu tarafından getirilen düzenlemelerle bu yıl da ivme kazanarak devam etmesi bekleniyor.

Finansal özgürlük kazanmak için..

Sektör uzmanlarına göre birikimlerini korumak isteyen tasarruf sahipleri, enflasyon karşısında ezilmemek ve gelecek kaygılarını ortadan kaldıracak finansal özgürlüklerini kazanmak için arayış içinde.

Türkiye’de 2022’den itibaren yüzde 50’nin üzerine çıkarak yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon ve geleneksel yatırım araçları arasında en çok tercih edilen vadeli mevduatta negatif reel faiz oluşması tasarruf sahiplerini yeni finansal enstrümanlara yönlendirdi.

Birikimlerini değerlendirmek ve enflasyon karşısında korumak isteyen önemli bir kesim gayrimenkule yönelse de gelir artışının üzerinde oranlarla artan fiyatlar nedeniyle konuta erişim zorlaştı.

Bu noktada alternatif yatırım fonları iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bireysel olarak bir AVM, otel ya da gayrimenkul yatırımlarından bağımsız bir bölüm almak mümkün değil ancak alternatif yatırım fonlarının popüler bir türü olan gayrimenkul yatırım fonları ile bu varlıklardan pay alarak, kira ve değer artışı gibi getirilerine yatırım yapmak mümkün.

Yine oldukça ilgi gören girişim sermayesi yatırım fonları da yatırımcılara yeni kurulmuş girişimlere veya büyüme potansiyeli yüksek şirketlere herkesten önce yatırım yapma imkânı sağlıyor.

Henüz payları halka açılmamış, gelecek vaat eden şirketlere yatırım yapmak, tasarruf sahiplerinin finansal özgürlüklerini sağlamak yolunda en önemli araçlardan biri olarak dikkati çekiyor.

Sektör 10 yaşında..

Alternatif yatırım fonları için Türkiye’de ilk adım 2014 başında Resmi Gazete’de yayınlanan SPK’nın Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’na İlişkin Esaslar Tebliği ve Gayrimenkul Yatırım Fonları’na İlişkin Esaslar Tebliği ile atıldı.

Türkiye’nin faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi Re-Pie Portföy, 2015 yılında faaliyetlerine başladı. 2017 yılında Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonuyla alternatif yatırım fonları nitelikli bireysel ve kurumsal yatırımcılarla buluştu. Re-Pie Portföy hemen arkasından 2018’de girişim sermayesi yatırım fonu faaliyetlerine başladı. Türkiye’de alternatif yatırım fonları alanında öncü olan Re-Pie Portföy, açık ara liderliğini de sürdürüyor.

*2 Nisan 2024 Rasyonet datalarına göre

**04 Nisan 2024 Merkezi Kayıt Kuruluşu datalarına göre

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.