Bölgemizde yaşanan kuraklık konusu ve alınacak önlemlerle ilgili uzun bir süredir merak ve takip ettiğim konuları DSİ ve MUSKİ’ye sordum.
Uzun bir süredir DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ile ısrarla kurmaya çalıştığım iletişim ve konuyla ilgili sorduğum sorulara karşımda bir muhatap bulamadım. Bulduğumda da “basına bilgi vermiyoruz” yaklaşımı ile karşılaştım.
Ardından, Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ’ye ulaştığımızda, tam da ilgilendiğimiz konu ile ilgili üst düzey toplantı olduğunu, soracağım soruların, kurul tarafından değerlendirileceği bildirildi.
Bodrum’da rekor düzeyde oluşan patlamaların, yaşam üzerindeki olumsuz etkileri, ulusal basında çokça konu olmuştu. MUSKİ ve DSİ arasında karşılıklı suçlamalarla değerlendirilen konu hususunda son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Büyükşehir Belediyesi, altyapı ıslahı için anlaşma imzalamıştı.
“Olası kuraklık ve alınacak önlemler” konu başlığı altında ele aldığımız haber gereği, ilgili kurumlarla iletişime geçtiğimizde, MUSKİ, yönelttiğimiz soruları yanıtladı.
Evet hazırlandı. Her ne kadar asıl kuraklık eylem planı hazırlama görevi Su Yönetimi Genel Müdürlüğüne ait olsa da bizlerde hazırlığımızı yapmış durumdayız. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz nitelikli bir kuraklık eylem planı 3 yıl önce tamamlayıp kamuoyuyla paylaşmıştır. Bu eylem planı kapsamında alınan tedbirlere ek tedbirleri de Kurumumuz hassasiyetle yerine getirecektir. Bu doğrultuda yeni kaynakların tahsis izin süreçleri, proje hazırlıklarına da başlanmıştır.
2014 yılında kurulan MUSKİ Genel Müdürlüğü devir aldığı sistemlerde 2014 yılı için %69 olan kayıp-kaçak oranını 2020 yılı temmuz ayı itibariyle 1/3 oranında azaltmış ve hızlı bir şekilde mücadeleye de devam etmektedir. Kayıp-kaçağın %30 ların altına indirilmesi için yaklaşık 750 Milyon TL ye kaynağa ihtiyaç olup; Finansman temini için müracaatlar tamamlanmıştır.
Evet, bir çalışma grubu oluşturuldu ve bu konuda basın açıklaması yapılacak.
DSİ hatlarının yapım işleri 2011 yılı sonunda tamamlandı ve 2040 yılına kadar Bodrum’un içme suyu sorunu çözüldü sloganı ile DSİ tarafından geçici kabul işlemleri yapıldı. Bugüne kadar bu hatlar 1900 defa patladı. Toplam Hat uzunluğu 146 bin 450 metre. Halen sistemde devamlı arıza yapan 53,27 km CTP, 49,07 km HDPE boru bulunmaktadır. Arızaların bugüne kadar Muğlalılara yarattığı maliyetin toplamı 41,24 milyon TL’dir. Arızalardan kaynaklı su kaybı miktarı: 5,32 milyon m³’dür.
Bodrum yarımadası genelinde 20 iş makinası ve 266 personelle kanalizasyon-içmesuyu işletme faaliyetleri yürütülmektedir. Sadece DSİ hatları üzerinde uzmanlaşmış 3 ayrı ekibimiz ihdas edilmiş olmakla beraber, arızaların meydana geldiği anda tüm ekip ve ekipmanlarımızla gerekli müdahale 24 saat esaslı yürütülmektedir.