arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5366
EURO
35,9889
ALTIN
3.007,14
BIST
9.549,89
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Açık
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C

Yaşanılan Vurgunların Sebebi Ne?

Yaşanılan Vurgunların Sebebi Ne?
26 Ocak 2021 10:02
A+
A-

Turgutesis’te deniz patlıcanı avı dalgıçlarının ardı ardına yaşadığı ve sayısı otuza yaklaşan vurgun, işin güvenlik ve denetim boyutunu sorgulatıyor.

Ali Peltek / Arena Bodrum Haber

Deniz Patlıcanı avı için yapılan güvenliksiz ve denetimsiz dalışlar balıkadamların “vurgun” yeme  durumunu ortaya çıkışına neden oluyor. Bazılarının ölümle sonuçlandığı vurgun, balıkadamların kan basıncında artış sonucu vücut ısısında düşüş ve kalp ritminde ise hızlanma olarak tarif ediliyor. Bu belirtiler uzun süre devam ettiğinde kişi, bilinç kaybı yaşıyor.

Vurgun yeme denilen rahatsızlık, 30 metreden sonra oluşuyor. Uzmanlara göre, bu mesafeden daha uzun dalacak kişiler, mutlaka eğitim görmeli ve tüp ile dalış yapmalıdırlar. Bu bilgilerden yola çıkarak, Turgutesis’te “deniz patlıcanı” avı için dalış yapan balıkdamların durumunu, nelere dikkat etmesi, hangi güvenlik tedbirlerine başvurmaları gerektiğini, konunun uzmanı ile konuştuk.

20 Yıllık dalgıç olan, aynı zamanda dalış uzmanı olarak da görev yapan Mehmet Ötünç,Uygun ekipman kullanılmalı” konusuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor. Bu avcılığı yapan dalgıcın, profesyonel balık adam belgesini alması gerekiyor. Suya dalan balıkadamın, kurallara harfiyen uyması gerekiyor. Kuralın olmazsa olması, dalış tablosuna uymak şartıdır.

Elemanın herhangi bir rahatsızlığın olmaması gerekiyor. Denizin altı farklı bir dünya. Azami dikkat gerektiren bu meslekte, kurallara uyulmadığı zaman dalgıcı bekleyen tehlikeler; emboli, bayılma, derinlik sarhoşluğu, boğulma, daha da ilerisi, ölümdür. Her dalış teknesinde, bir “dalış amiri” bulunması, su altı yönetmeliği gereği mecburidir.

Ama ne yazık ki bu meslek icra edilirken: belge ve eğitim yetersizliği, yönetmeliğe göre kullanılan ekipmanın takım muayeneleri olması gerekirken, bahçe hortumu ile dalış yapılmasına şahit olmuşluğumuz vardır.

Burada yapılması gereken, ilgili denetleme ve kontrol mekanizması ile yükümlü kurumların, ‘dalış izinleri, dalış bröveleri, sağlık raporları, takım muayeneleri, dalış operasyonlarından dalış amiri şartının teyidi ve kontrolü’ şartlarını sıkı bir denetime tabi tutmaları şart.”

Tüm bu bilgiler ışığında, yetkililerin duruma müdahale ederek, vurgun ve vurgundan kaynaklı olası can kayıplarının önüne geçilmesi geçilmesi ümit ediliyor.

Diğer taraftan balıkadamları vurgun yiyen onlarca tekne limana bağlı olarak durduğu edinilen bilgiler arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.