Haber/Foto: Ali Peltek
Başkan Aras’ın “Bir insan topraktan koparsa, bir daha öldüğünde kavuşur toprağa..” cümlesiyle konunun önemini ortaya koyduğu çalıştayın açılış konuşması önemli ve etkiliydi. Bodrum Belediyesinin ve Başkanının konuya önümüzdeki günlerde-yıllarda göstereceği hassasiyeti ifade edercesineydi. Başkan Aras, kıyılara olan yığılmaya dikkat çekerek şunları söyledi;
“Günümüz Türkiye’sine bakıyorum, tamamen kıyılara yığılma var. 2030 yılında 500 bin nüfusa ulaşacağız Bodrum olarak. Bodrum büyük bir endemik faunaya sahip. Buranın tıbbi aromatik bitkilerin merkezi olmasından kaynaklı avantajlı durumu, Hipokrat gibi bir değeri kazandırmıştır coğrafyamıza. Aynı duruma örnek olarak, ‘kocakarı’ ilacı olarak dilimize yerleşen ilacın Karia’dan geliyor. Betonun panzehiri tarımdır ve topraklarımız çok değerlidir.”
CNN TÜRK kanalında tarım ve teknoloji konularında yaptığı programlar ve yazdıklarıyla dikkat çeken Cem Seymen yaptığı konuşmada, “Dünya’nın en fazla ziraat fakültesi olan ülke olmasına rağmen, ‘Atalık Tohumlar’ islah edilip, geliştirilemedik” diyerek katılımcıların dikkatini çekti. Yaptığı konuşmada “5553 sayılı tohum yasasını” Kılıçdaroğlu’na anlattım diyen Seymen, Sayın Kılıçdaroğlu beni dinledi ve not aldı. Sonrasında da “Bunlar küresel şirketler, bunlarla uğraşılmaz” yorumunu yaptı. “Ne diyeceğimi şaşırdım” diyen Seymen, “CHP’nin küresel işgale karşı olduğu, Bodrum’un muazzam bir tarım geçmişi varlığına ve bu geçmişle günümüz arasında bağ kurması gerektiği” değerlendirmesini yaptı.
1.Bodrum Çalıştayı 2. gününde oluşturulan çalışma gruplarının yaptıkları değerlendirmeler ve çalıştay raporunun hazırlanmasıyla sona erdi.