Arena Bodrum Haber – Avrupa Birliği Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü eş finansmanıyla yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO)” kapsamında Muğla’da 18 – 29 yaş arası gençlerin istihdam edilebilirliklerini arttırmak amacıyla “Menteşe’de Gençler İşte” (Youth at Work in Menteşe) projesi başlatıldı.
Toplantıda; Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Özden İşler, Muğla Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Zahide Altınok, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Proje Koordinatörü Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Proje Birim Sorumlusu Elvan Kocagöz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Mehtap Çahan ve MUTSO Meclis Üyesi Mehmet Çahan hazır bulundu.
Toplantıda proje ile ilgili yapılan çalışmalar ve NEET kavramı hakkında bilgi verildi. Beşerî sermayelerini geliştirememeleri nedeniyle eğitim ve istihdamdan kopan genç nüfusu tanımlamak için kullanıldığı ifade edilen “NEET” kavramının geniş bir yaş aralığını referans aldığı için hem uluslararası kuruluşların hem de pek çok ülkenin gündeminde yer tutan ve kullanılan önemli bir iş gücü piyasası göstergesi haline geldiği belirtildi.
Türkiye’deki gençleri eğitime, istihdama ve iş aramaya yönlendirmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve izlenmekte olan Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programının ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin, Bireysel Eylem Planları ve İş Arama Ödeneği destekleri ile istihdam edilebilirliklerini ve iş gücüne katılımlarını artırılmasının hedeflendiği söylendi.
Projenin Muğla’da 18-29 yaş arasındaki NEET’lerin niteliklerini geliştirmek ve yiyecek-içecek işletmelerinde istihdam edilebilirliklerini artırmak için tasarlandığı, proje ile Menteşe’deki NEET’lere ulaşmak, yerel iş gücü piyasasının belirlenen ihtiyaçlarına göre NEET’lerin nicelik ve nitelik olarak istihdam edilebilirliğini artırmak ve NEET’ler ile İŞKUR arasında etkin iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Proje hedeflerini gerçekleştirmek üzere sektör temsilcilerinin iştirakleri ile belirlenen iş gücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda Muğla’da 80 NEET’e 6 meslek dalında (aşçılık, pastacılık, barista, barmen, servis şefi, servis yetkili) mesleki ve kişisel eğitimler verileceği, proje kapsamında ayrıca mesleki yeterlilik belge alımının da organize edileceği ifade edildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen Menteşe’de Gençler İşte ‘Youth at Work in Menteşe’ projesinin toplam bütçesi 367.370.59 Euro olduğu, projenin paydaşları arasında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi de bulunduğu belirtildi.