Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesini destekleri ile Yanındayım Derneği tarafından düzenlenen, “Uyuşturucu, pedofili ve cinsel suçlarla mücadele” konu başlıklarında konferans düzenlendi.
Yaklaşık bir yıl önce Bodrum’da faaliyetine başlayan Yanındayım Derneği tarafından Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda uyuşturucu, pedofili ve cinsel suçlarla ilgili mücadele konferansı düzenlendi. Konferansa Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Binbaşı Süleyman Ercan ve Bodrum Kent Konseyi üyelerininde aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.
Uyuşturucu ile mücadelede İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan “Uyuma” adlı mobil uygulamanın tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Adından kürsüye gelen Kaymakam Yılmaz, Yanındayım Derneği’ne organizasyon için teşekkür ederek şunları dile getirdi:
“Uyuşturucu ve cinsel suçlar, toplumumuzda son dönemlerde çok sık gündeme gelen konular. Biz devlet olarak bu konuyla ilgili gerekli mücadeleyi yapıyoruz. STK’lar ve tüm birimlerimizle birlikte bu sorun tamamen ortadan kaldırılamasa bile belli seviyelerde tutulması için mücadele ediyoruz. Uyuşturucu ile mücadele, aslında terörle mücadeledir, mafya ile mücadeledir. Toplumdaki her türlü şiddetle mücadeledir. Çünkü baktığınız zaman uyuşturucuyu besleyen, bu alandaki kaynakların aktığı yerler terördür, mafyadır.”
Dernek Başkanı Buse Tekgül Gümüş ise Bağımlılıkla Mücadele 2018-2023 Stratejik Eylem Planı hakkında bilgiler verdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bu eylem planına göre uyuşturucu ile mücadelede temel amaç, uyuşturucu ile hiç tanışmamış insanların korunması olarak belirlenmiş. Bizim de dernek olarak amacımız gençler böyle maddelerle tanışmadan önce alınması gereken önlemleri almak. Türkiye uyuşturucu üreticisi ülkelerle uyuşturucu talepkarı ülkeler çok önemli bir geçiş noktasında bulunuyor. Bu nedenle ülkemizde çok fazla uyuşturucu operasyonları yapılıyor ve ciddi miktarda uyuşturucu madde ele geçiriliyor. Şu anda Birleşmiş Milletler raporuna göre Dünya’da 31 milyon uyuşturucu bağımlısı var. 2017 rakamlarına göre 2017 yılında Türkiye’de ele geçirilen amfetamin miktarı tüm Avrupa Birliği ülkelerinin toplamından 200 kilogram daha fazla. Metamfetamin miktarında da tüm Avrupa ülkeleri ile aramızda sadece 4 kilogram fark var. Yani çok ciddi yakalamalar söz konusu. Devlet üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Biz dernek olarak ne yapabiliriz? Gençlerin bu maddelerle tanışmasının önüne geçebiliriz. Onları iyi, aydınlık projelere yöneltebiliriz. Anne babaları bilinçlendirebiliriz. Bu konuda destek almak isteyen insanlara destek olmaya çalışabiliriz. Yapılan çalışmalardan, yeniliklerden halkın haberinin olmasını sağlayabiliriz.”
Buse Tekgül Gümüş, Ordu’da bıçaklanarak öldürülen 20 yaşındaki Ceren Özdemir ile ilgili de konuşarak “Dün akşam telefonum çaldı ve bir arkadaşım aradı. Meğerse Ceren Özdemir’in kuzeniymiş. Bana ‘Yarınki seminerde Ceren’i anar mısınız?’ dedi. Biz zaten programa almıştık. Bu şekilde talihsizce hayatını kaybeden tüm canları saygıyla, rahmetle anıyoruz ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.
Gümüş’ün konuşması sonrası, uyuşturucu ve pedofili konusunda Bodrum sokaklarında vatandaşlarla yapılan kısa röportajlar izlendi.
Programın devamında Dernek Gönüllüsü Sosyolog Ömer İnanç ve Yanındayım Derneği Başkan Yardımcısı Sedef Nazan Develi sunum yaptı, dernek tarafından düzenlenen liseler arası fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Yapılan yarışmada, “Bu Şiddet Son bulsun” adını verdiği fotoğrafı ile kadına şiddette dikkat çeken Sude Balkan’a birincilik ödülünü veren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da yaptığı konuşmada Bodrum Belediyesi olarak Yanındayım Derneği’ne destek olduklarını ifade ederek Kadın Eşitlik Birimi’ni kurduklarını dile getirdi. Aras, yaptığı konuşmada şunları söyledi;
“Yerel yönetimler halkın sadece sokak, yol kaldırım gibi ihtiyaçlarını değil böylesine sosyal ihtiyaçlarını da karşılamakla yükümlüdür. Biz, Belediye ve kadın inisiyatifleri ile birlikte Toplumsal Eşitlik Birimi kurduk. Bu çok önemli bir adım. Kadın toplumun mayasıdır çünkü bizleri sosyal hayata hazırlayan kadındır. Ayrıca, Halkla İlişkiler Birimimiz içerisinde bir Çocuk Masası oluşturduk. Bu örnekleri kadına ve çocuğa verdiğimiz önemi anlatmak için veriyorum. Bodrum aslında kozmopolit yapısı, aldığı göç ve yaz aylarında artan ani nüfus değişimi ile çocuk ve kadınlarımız için riskli bir bölge. Ancak kolluk kuvvetlerimizin gece gündüz çalışmaları bu riski ortadan kaldırıyor. Bu konuda ülke geneline bakıldığında da Bodrum en güvenli şehirlerin başında geliyor. Biz bunu kaybetmemek için herkes elinden geleni yapmak durumundadır.”
Cumhuriyet Savcısı Hasan Çetin ve Dernek Gönüllüsü Özlem İpek’in de sunum yaptığı etkinlik, derneğin 2019 faaliyet raporunun okunması ile sona erdi.