Bodrum’dan mimar ve ailelerinin katıldığı etkinlikte, Türkiye’nin küçük Paris’i olarak bilenen Atça ve tarihi NYSA antik kenti gezildi. Önce Atça’da kahvaltı yapan mimarlar daha sonra makamında Sultanhisar Belediye Başkanın Osman Yıldırımkaya ile görüştü. Yıldırımkaya Atça imar planı hakkında bilgiler verdi, Atça’nın sokaklarını gezdirdi.
Aydın’ın Sultanhisar İlçesine bağlı bir mahalle olan Atça’nın en büyük özelliği Türkiye’nin ilk ve tek modern imarlı yerleşim yeri olma özelliği taşır. Bodrumlu mimarların ilgisini çeken imar planını hakkında, Başkan Yıldırımkaya tarafından bilgiler alındı. Atça’nın yerleşim yeri için, Paris’te Şanzelize Caddesi’nin de aralarında bulunduğu 12 caddenin birleştiği Charles de Gaulle Meydanı’ndan esinlenilmiş olması sebebi ile “Küçük Paris” de denilen ve 2012’ye kadar belde statüsünde olan Atça, hakkında Yıldırımkaya “Atça’nın imar planını Fransa’da yaşamış ve askeri eğitim almış olan mühendis Abdi Hıfzı bey tarafından ipek bez üzerine 1/50 binlik plan olarak çizilmiştir. 1926 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bazı kaynaklara göre bir tatbikat uçuşu sırasında Paris’in resmini havadan çektiğini ve bu fotoğraftan esinlenerek Atça’nın planını çizdiği söyleniyor. 1919 yunan işgalinden sonra yıkık olan Atça bu planlama ile yeniden kuruluyor. Merkezde bir park, tamamen Paris’ten özümlenilmiş ve o meydanda 12 cadde var. Bizim 8 tane ana caddemiz var, ona benzetilmeye çalışılmış. Yani dünyada Fransa’nın Paris’i, Türkiye’de de Aydın’ımızın Atça’sı demek lazım buna. Planımızla gurur duyuyoruz.” dedi.
Mimarlara kentin rehberliğini yapan Atça’da doğup büyüyen Firdevs Şengül Başkan Yıldırımkaya’ya “Küçük Dokunuşlar” adlı şiir kitabını ve Atçalı Kel Mehmet Efe destanını anlatan kitap hediye etti.
Daha sonra Aydın Sultanhisar ilçesinde bulunan MÖ. 6. yüzyılda kurulan Nysa Antik Kenti gezildi. Nysa antik kentinde mimarlara rehberlik yapan Sultanhisar Belediyesi kültür Müdürü Şenol Dövez “Arkeolojik yönden çok ilginç yapılar bulunmaktadır. Kentin bir akarsuyun her iki tarafından kurulmuş olmasının yanı sıra, Nysa’nın Stadyum’unun bir derenin yatağı üzerine konmuş uzunca bir banyo küveti gibi kemerler üzerinde üstün Roma mühendislik tekniği ile inşa edilmiş olması da çok ilginçtir.” dedi.