Gündoğan Küçükbük Koyu’nda bulunan Çetili (Çektirge) Burnu’nda BESA MARİN ve YETİMOĞLU HAFRİYAT tarafından yapılan inşaatta denizin doldurulmasına idari yaptırımların yanısıra, Bodrum Belediyesi Encümen Kararı ile, 30 gün içinde dolgu alanının boşaltılması kararı çıktı.
Bodrum’da Toki ve Dini Tesis yapımı için karşı duruşlar ve imza kampanyaları devam ederken, doğanın rant amacı ile tahribine de sadece tepki değil, hukuki süreç de “Bodrumlular Bodrum’a Sahip Çıkıyor” diyerek izlenmeye devam ediyor. Gündoğan sakinleri, Peynir Çiçeği Derneği, Bodrum Kent Konseyi Gündoğan Mahalle Meclicisi Yürütme Kurulu ve Çevre ve Kent Estetiği Çalışma grubu tarafından, şubat ayından bu yana yapılan girişimler sonucu son durum şöyledir:
32 DÖNÜM DENİZ DOLDURULDUĞU TESCİLLENDİ
08.03.2016 tarihli Bodrum Belediyesi Encümen Toplantısında özetle aşağıdaki aşağıdaki tesbitler yapılarak, alınan kararın ” 22.03.2016″da ilgili mercilere gönderildiği bilgisi alınmıştır.
KARARIN ÖZETİ :
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Çevre Denetim ekiplerince yapılan kontrolde tespit edilenler :
– arazide harfiyat çalışmasının olduğu
– Çalışma esnasında denizin içerisine 10-15 m genişliğinde yaklaşık 200 m uzunluğunda bir alana dolgu yapıldığı
– Arazinin büyük kısmında çalışma yapıldığı, ağaçlara zarar verildiği,
– Herhangi bir ruhsat beyan edilmediği
VERİLEN KARAR :
Kabahatler Kanununun 4174 maddesi gereğince …..hafriyat yapan firmaya ve taşınmazın sahibi firmaya ayrı ayrı 11.228 TL idari para cezası verilmesine ,ayrıca inşaat atığının ilgilisi tarafından 30 gün içerisinde kaldırılmasına ve İl Çevre Koruma Müdürlüğü’ne konuyla ilgili bilgi verilmesine , gereği ve bilgi için karar örneğinin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne gönderilmesine, Encümenin 08.03.2016 tarihli oturumunda katılan üyelerin oy birliği ile karar verilmiştir.
Bodrum İmar ve Şehircilik 22.04.2016 tarihli tutanak (yapı tatil zaptı) :
Ekteki hali hazır krokisinde Belediyemiz tarafından tespit edilen ölçü ve ebatlarda kıyı kenar çizgisinin kenar cephesinde 3621 sayılı kıyı kanununa muhalefet ederek kaçak ve ruhsatız dolgu yapıldığı kıyı şeridinin bozulduğu tarafımızdan tespit edilmiş olup mühürlenmiştir.
(Ölçüm yapan yetkililer tarafından alınan bilgi : 32 dönüm deniz dolgusu yapılmış)
Gündoğan sakinleri, Peynir Çiceği Derneği, Mahalle Meclicisi Yürütme Kurulu ve Çevre ve Kent Estetiği Çalışma grubu tarafından yapılan girişimlerin kısa bir özeti :
– 20 Şubat 2016 tarihinde Çetili Burnu’nda deniz dolgusu yapıldığı görüldü
– Zabıta ve Jandarmaya haber verildi. Tutanak tutuldu ve imara yollandığı bilgisi alındı
– Dolgu çalışmaları devam etti … Dinamit patlatıldı..
– Video çekimi ve fotoğraflar çekildi
– sahil güvenlik tutanak tuttu
– Vatandaşlar çözüm masasına dilekçe verdi
– Bodrum yerel basınında 24 Şubat tarihinde Çevre Katliamı başlıklı haberler yayınlandı
– 25.02.016 Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden denetim yapıldı
– 04.03.2016 Bodrum Belediyesi Meclis toplantısında Gündoğan Mahalle Meclisi ve Peynir Çiceği Derneği Başkan Kocadon’a şikayette bulundu
– 11 Mart 2016 Gündoğan Mah. Meclisi Çevre ve Kent Estetiği çalışma grubu Çetili Burnundaki çalışma alanına gitti ve çalışanlardan sözde izin belgesini aldı. Belediye sadece ‘’parseller içerisinde bulunan imar yollarının açılması , peyzaj ve bahçe düzenlenmesi için verilen dilekçeye onay vermiş’’
– 16 Mart Tema Vakfı, Bodrum Denizciler Derneği ve Peynir Çiceği Derneği Bodrum Savcılığına Suç duyurusunda bulundu (Suç duyurusu örneği ekte)
– Bodrum Belediyesi’nin de suç duyurusunda bulunduğu bilgisi alındı.
29.03.2016 tarihinde Gündoğan Mahalle Meclisi Bodrum Kaymakamı’ıyla görüştü. Kaymakam “ruhsat ve durdurma kararı Belediyenin görevidir”dedi.
01.04.2016 tarhinde Gündoğan Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu Belediye Başkan Kocadon ‘la görüştü ve Çetili Burnu ile ilgili tekrar bir dosya teslim etti.
07.04.2016 tarihli Belediye Başkanı Kocadon’un imzalı dilekçe ile cevap verildi.