İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Metin Ergun ilk soru önergesini, Ergene Nehrin de yaşanan kirlilik ile ilgili olarak Tarım ve orman bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltti.
Emin Varol / Ankara Temsilcisi
Ergun’un hazırlayıp, yönelttiği soru önergesi şöyle;
Ergene nehri ve Ergene Nehrinin bir kolu olan Çorlu Deresinin, bölgede bulunan fabrikaların atıklarını bu sularımıza boşaltmaları ve bu atıkların oluşturduğu kirliliğin yoğunluğu nedeniyle bu sularımızın artık kırmızı ve pembe bir renkte akmaya başladığı haberleri son günlerde yazılı ve görsel basında sıkça yer almaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2011 yılında yayımlanan Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama 2011/10 Genelgesi ile Ergene Nehri’ne atık su bırakan tesislerin en önemli kirletici parametrelerinden olan KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) parametre limitlerini 6 Mayıs 2014 tarihine kadar azaltmaları zorunlu kılınmıştı. Bu genelgeye göre, Fabrikaların ve Organize Sanayi Bölgelerinin atık su arıtma tesislerini; eğer yoksa belirtilen yüksek standartlara göre kurmalarının, varsa bu standartlara göre iyileştirmelerinin zorunlu hale getirilmesi amaçlanıyordu. Henüz hedeflenen süre dolmadan, genelgenin yürürlüğe girme tarihi sürekli olarak ertelenmiş, en son ertelemeye göre de yürürlük tarihi 31 Mart 2019’a ötelenmiştir. Bu ertelemeler, firmaların yapması gereken yatırımları yapması zorunluluğunun ertelenmesi anlamına gelmektedir. Bu ihmaller ve kasıtlı engellemelerle, Ergene Nehri artık açık kanalizasyon haline dönüşmüştür. Düzenlemede oluşturulması veya aktif hale getirilmesi planlanan arıtma tesisleri uygulamaya geçirilmemiştir.
Bu kapsamda;
1) Bakanlığınız 2011/10 Genelgesinin yürürlüğe girme tarihini neden sürekli olarak ertelemektedir? Bu ertelemeleri nasıl açıklıyorsunuz?
2) Bakanlığınızca yürürlüğe bir türlü sokulmayan 2011/10 Genelgesinin kriterlerinden daha fazlasını içeren alternatif bir çalışmanız var mıdır?
3) Bu düzenlemeleri hayata geçirmeden bu doğal hayatı ve ülkemizin tarımsal su kaynaklarını kirleten faktörlerle nasıl mücadele ediyorsunuz? Aldığınız tedbirler nelerdir?
4) Skandal boyutunda yaşanan bu kirliliklerin meydana gelmesinde sorumluluğu olan kaç firma tespit ettiniz ve eğer tespit ettiyseniz bu firmalara hukuki veya mali olarak hangi yaptırımları uyguladınız?
Metin Ergun
Muğla Milletvekili