Türkiye’den farklı illerinden süs tavuğu meraklıları Bodrum’da düzenlenen ‘Süs Tavuğu Bahar Müzayedesi’nde bir araya geldi. Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği’nin ev sahipliğinde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan müzayedeye de 21 farklı ilin dernek başkanı da yer aldı. Bitez’de bir otelin bahçesindeki müzayedenin ev sahibi derneğin başkanı Mevlüt Gökhan Tap, Dünya’da tescilli 159 tavuk ırkı olduğu, ırkların kendi içindeki çeşitleri ile birlikte bu rakamın 2400’ü bulduğunu kaydetti.
DENİZLİ HOROZUNA SAHİP ÇIKACAKLAR
Yaptıklarının bir hobi olduğunu ve müzayedelerde özel ırkların katılımcılara sunulduğunu belirten Tap, Denizli horozunun da dünya literatürüne girmesi için ırk çalışmalarına yaptıklarını açıkladı. Tap “Denizli horozunu biz bir ırk olarak biliyoruz ama dünya bilmiyor. Bu tabi bizim eksikliğimiz” dedi. Yönetim kurulu oluşturulan ancak resmi olarak işlemlerinin devam ettiği Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Federasyonu’nun kurucu başkanı Ömer Kılıçoğlu, Türkiye’de Denizli Horozu ile Osmanlı Sultan Tavuğu, Gerze Hacıkadın Tavuğu ırkının bulunduğunu belirtti. Kılıçoğlu “Elimizde olan bu ırkların kaybolmaması, geliştirilmesi ve tanıtılması için çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan sadece Osmanlı Sultan Tavuğu Dünya literatüründe kabul edildi. Bizler öncelikle Denizli horozunun dünya literatürüne girmesi için çalışma başlattık. Konuyla ilgili akademisyenlerin de desteği ile bir komisyon oluşturuyoruz. Ülkemize ait bazı değerlere daha öncede olduğu gibi Denizli horozuna da bir başka ülke sahip çıkmadan bu işi tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.
Denizli Horozu’nun Türkiye’de tescillenmiş durumda olduğunu kaydeden, Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam ise “Denizli horozu biliniyor. Şu anda 2 varyetesi Türkiye’de tescillenmiş durumda. Diğer varyetelerde tescillenmesi için çalışma devam ediyor. Bir federasyon kurduk. Dünya çapında tanınması için federasyonumuz nezdinde çalışmalar yapıp, bu değerimizin dünya literatüründe yer almasını sağlayacağız. Denizli’de 3 bin yıllık geçmişi kanıtlanmış olmasın rağmen bugüne kadar yeterli bir çalışma yapılmamış. Bu konunun üzerine özellikle eğileceğiz. Ülkemizde biri Denizli horozu olmak üzere 3 tane yerel ırk var. Bunlara iyi sahip çıkmamız gerekiyor. Biz sahip çıkmazsak illaki sahip çıkan birileri olacaktır. Başkaları Denizli horozunun kendilerine ait bir ırk olduğunu söylüyor” dedi.
BİLİNDİK MÜZAYEDELERDEN FARKLI
Bodrum’daki müzayede için fiyatları 100 liradan başlayıp 5 bin liraya yaklaşan 25 farklı ırktan süs tavuğunun getirildiği belirtilirken, müzayedeyi farklı illerden yaklaşık 120 kişi takip etti. Açık artırmaya çıkarılan tavuk ve horoza, sahibi tarafından belirlenen fiyatla talep olmazsa, serbest fiyat vermek isteyenler soruldu. Serbest fiyat, çift olarak satılan tavuk ve horozun açık artırmaya çıkarıldığı fiyattan az olduğu için, katılımcılar serbest fiyat verenin alabilmesi için küçük miktarlarda destek verdi. Açık artırmada belirlenen fiyata ve serbest fiyatta talep olmadığı durumlarda tavuk ve horoz açık artırmadan çıkarıldı. Ayrıca müzayede de, kendi aralarında yardımlaşma adına katılanlardan bazılarının katkıları ile yapılan çekilişte yumurta, kuluçka makinesi, suluk hediye edildi.