arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
23°C

DENİZLİ HOROZU’NUN BODRUM MACERASI…

DENİZLİ HOROZU’NUN BODRUM MACERASI…
18 Nisan 2016 19:43
A+
A-

Bodrum da düzenlenen süs tavukları bahar müzayedesinde, Denizli Horozu’nun Dünya literatürüne girmesi için çalışma başlatıldığı duyuruldu.

Türkiye’den farklı illerinden süs tavuğu meraklıları Bodrum’da düzenlenen ‘Süs Tavuğu Bahar Müzayedesi’nde bir araya geldi.  Muğla Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Derneği’nin ev sahipliğinde, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan müzayedeye de 21 farklı ilin dernek başkanı da yer aldı. Bitez’de bir otelin bahçesindeki müzayedenin ev sahibi derneğin başkanı Mevlüt Gökhan Tap, Dünya’da tescilli 159 tavuk ırkı olduğu, ırkların kendi içindeki çeşitleri ile birlikte bu rakamın 2400’ü bulduğunu kaydetti.

denizli-horozu-bahar-muzayedesiDENİZLİ HOROZUNA SAHİP ÇIKACAKLAR

Yaptıklarının bir hobi olduğunu ve müzayedelerde özel ırkların katılımcılara sunulduğunu belirten Tap, Denizli horozunun da dünya literatürüne girmesi için ırk çalışmalarına yaptıklarını açıkladı.  Tap “Denizli horozunu biz bir ırk olarak biliyoruz ama dünya bilmiyor.  Bu tabi bizim eksikliğimiz” dedi. Yönetim kurulu oluşturulan ancak resmi olarak işlemlerinin devam ettiği  Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Federasyonu’nun kurucu  başkanı Ömer Kılıçoğlu, Türkiye’de Denizli Horozu ile Osmanlı Sultan Tavuğu, Gerze Hacıkadın Tavuğu ırkının  bulunduğunu belirtti.  Kılıçoğlu “Elimizde olan bu ırkların kaybolmaması,  geliştirilmesi ve tanıtılması için çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan sadece Osmanlı Sultan Tavuğu Dünya literatüründe kabul edildi. Bizler öncelikle Denizli horozunun dünya literatürüne girmesi için çalışma başlattık. Konuyla ilgili akademisyenlerin de desteği ile bir komisyon oluşturuyoruz.  Ülkemize ait bazı değerlere daha öncede olduğu gibi Denizli horozuna da  bir başka ülke sahip çıkmadan bu işi tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.

Denizli Horozu’nun Türkiye’de tescillenmiş durumda olduğunu kaydeden, Denizli Horozu Yetiştiricileri Derneği Başkanı Hasan Sağlam ise “Denizli horozu biliniyor. Şu anda 2 varyetesi Türkiye’de tescillenmiş durumda.  Diğer varyetelerde tescillenmesi için çalışma devam ediyor.  Bir federasyon kurduk. Dünya çapında tanınması için federasyonumuz nezdinde çalışmalar yapıp,  bu değerimizin dünya literatüründe yer almasını sağlayacağız. Denizli’de 3 bin yıllık geçmişi kanıtlanmış olmasın rağmen bugüne kadar yeterli bir çalışma yapılmamış. Bu konunun üzerine özellikle eğileceğiz.  Ülkemizde biri Denizli horozu olmak üzere 3 tane yerel ırk var.  Bunlara iyi sahip çıkmamız gerekiyor. Biz sahip çıkmazsak illaki sahip çıkan birileri olacaktır.  Başkaları Denizli horozunun kendilerine ait bir ırk olduğunu söylüyor” dedi.

BİLİNDİK MÜZAYEDELERDEN FARKLI

Bodrum’daki müzayede için fiyatları 100 liradan başlayıp 5 bin liraya yaklaşan 25 farklı  ırktan süs tavuğunun getirildiği belirtilirken, müzayedeyi farklı illerden yaklaşık 120 kişi takip etti. Açık artırmaya çıkarılan tavuk ve horoza,  sahibi tarafından belirlenen fiyatla talep olmazsa, serbest fiyat vermek isteyenler soruldu. Serbest fiyat, çift olarak satılan tavuk ve horozun açık artırmaya çıkarıldığı fiyattan az olduğu için,  katılımcılar serbest fiyat verenin alabilmesi için küçük miktarlarda destek verdi.  Açık artırmada belirlenen fiyata ve serbest fiyatta talep olmadığı durumlarda tavuk ve horoz açık artırmadan çıkarıldı. Ayrıca müzayede de,  kendi aralarında yardımlaşma adına katılanlardan bazılarının katkıları ile yapılan çekilişte yumurta, kuluçka makinesi, suluk hediye edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.