arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
23°C
Bodrum
23°C
Açık
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
21°C
1 Nisan 2018 11:57
A+
A-

Yalıkavak mahallesi ile Geriş, Gökçebel köylerinin sorunlarını tartışmak üzere bir halk toplantısı yapıldı.

Yalıkavak Mehmet Bayzıt Kültür merkezinde düzenlenen geniş katılımlı toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uslu ve Kemal Orman, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Cemil Gündüz, Yalıkavak, Koyunbaba, Geriş ve Dirmil mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı. Toplantıda temiz su, kanalizasyon, su taşkıknları gibi alt yapı sorunları ile asfaltlama ve yol çalışmaları, trafik ve güvenlik gibi sorunlar dile getirildi. Toplantının en önemli gündemi ise Geriş köyünün tepelerine kondurulan rüzgar enerji santralleri türbinleriydi.

Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği adına konuşan Başkan yüksek Mimar Füsun Yorgancıoğlu; RES’lerle ilgili olarak şunları söyledi:

“Enerji konusunun Türkiye’nin gündeminde önemli bir yeri olduğunun bilincindeyiz. Ancak, İç Anadolu’ da, Doğu Anadolu’da yaklaşık aynı rüzgar gücü varken, 2. derece endüstriyel tesisler olan Rüzgar Elektrik Santralleri nin bir turizm cenneti olan Bodrum’a yapılarak yarım adasının  kentsel kimliğini ve siluetini  bozması; Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığınca Turizm merkezi yapılan alan içinde olan Geriş köyünde, insan yaşamına ve sağlığına vereceği zarar, arkeolojik  ve doğal sit alanları, kuş göç yolları vb. çok önemli konular  yok sayılarak,  yaşam alanlarının hemen yanına yapılması  kabul edilemez.

Şirketin bu tesisi yapmak için hazırladığı imar planları TMMOB Şehir plancıları odası tarafından açılan dava sonucunda Danıştay dan şehircilik ilkeleri, planlanma esasları,  plan tekniği ve imar mevzuatına aykırı olmaları nedeniyle  bozulmuş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir

Geriş köyünde, Rüzgar  Elektirik AS. Tarafından yapılan  söz konusu tesis bir kamu yatırımı değildir. Bu şirket Mahkeme kararlarında açıkça belirtildiği gibi ‘özel hukuk tüzel kişisi ‘olarak tanımlanan kar amaçlı özel bir şirkettir. Yaptığı işler ruhsata tabidir. Ancak şirket Bodrum Belediyesinden ruhsat alamamasına, yaptığı planların yürütmesinin durdurulmasına rağmen kaçak olarak tesisi yapmıştır. 

Bodrum Belediyesince alınan iki tane yıkım kararı vardır. Şirket bunlara karşı  açtığı yürütmeyi  durdurma istemli davaları kaybetmiş, belediyenin yıkım kararı onanmıştır. Bu arada vatandaşın arazilerine getirilen  acele kamulaştırma işlemlerine karşı davalar açılmış Danıştaydan’ ivedi yargılama usulünün kaldırılması’ kararı alınmış tır. Bu karara istinaden Bodrum 4 Asliye Hukuk Mahkemesince dava açan kişilerin tapularındaki kamulaştırma şerhleri silinmiştir. Gökçebel köyünden Eski Karakaya/Gümüşlük’e kadar Geriş ve Yalıkavağı da kapsayan 15 milyon m2 lik bir alan RES Santral sahası yapılarak; lisanslarına aykırı olarak yaklaşık150 m yüksekliğinde, dev kanatları olan türbinlerin, imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına rağmen dikilmesi, ruhsatsız olarak , kaçak yapılmış olan idare binası gibi usulsüz, kanunsuz işlerle tümüyle yasa dışı, SUÇ ABİDESİ haline gelen Geriş rüzgar Elektrik Santralinin ve Santral sahasının tümüyle kaldırılması gerekmektedir. Bilindiği gibi ‘Mahkeme kararlarını uygulamak Anayasal bir zorunluluktur’ Kaymakamlığımızdan ve Belediyemizden  mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.”

RES KÖYLÜYE ÇOK ZARAR VERDİ…

Geriş köyünde yaşayan yine  BYKÇK Derneği yönetim kurulu üyesi Halil  Aktaş da RES nin yapılmaya başladığı ilk günden bu yana köylüye çok zarar verdiğini, köylünün  yaşamını  bozduğunu, arazide büyük tahribat yaptıklarını söyledi. Gerişte yaşayan vatandaşlar hem son derece rahatsız eden gürültüsünden hem görüntü kirliliğinden şikayet ettiler. Bir an önce kaldırılmasını istediler.

Bodrum Kaymakamı  Bekir Yıldız konuyu bildiğini, ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu, Bodrum yarım adasında 4 adet RES projesi bulunduğunu, Geriş RES konusunu her iki taraftan da değerlendirdiğini söyledi. Onun da Geriş’in  RES için uygun bir yer  olmadığı  düşüncesin de  olduğunu, burada arazinin çok değerli olduğunu ,şirket elemanlarına ‘Başka yer yok muydu’ diye sorduğunu esprili bir dil ile söyledi.

Bodrum belediye başkan yardımcısı Taner Uslu alınan yıkım kararını uygulamaya gittiklerini ,ancak binada yüksek voltajlı elektrık ekipmanlarının olduğunu bu neden ile yıkım yapamadıklarını,şirketten bunların tahliyesini istediklerini belirterek şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yazışmalarının sürdüğünü bildirdi.

KÜDÜR’DE İNŞAATLAR FOKLARI TEHDİT EDİYOR…

Belde için çok önemli konulardan birisi olan “Yalıkavak’ın simgesi ve hayatları tehlikede olan fokların yaşadıkları Küdür Yarımadasını tehdit eden inşaat projelerine de değinildi”

Kalabalık bir bürokrat ve Belediye  yetkililerinin bulunduğu toplantıda bildirilen sorunlara ilgili birim yetkilileri cevap verdi ve gereği için notlar alındı. Vatandaşlar Yalıkavak ‘ın sorunları ıle yakından ilgilenildiği için başta Kaymakam Bekir Yıldız’ a ve tüm yetkililere defalarca teşekkür etti. Mehmet Bayazıt Kültür merkezinin dolu olduğu, vatandaşların  büyük ilgi gösterdiği toplantı   samimi bir ortam içinde gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.