Yalıkavak mahallesi ile Geriş, Gökçebel köylerinin sorunlarını tartışmak üzere bir halk toplantısı yapıldı.
Yalıkavak Mehmet Bayzıt Kültür merkezinde düzenlenen geniş katılımlı toplantıya Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları Taner Uslu ve Kemal Orman, Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Cemil Gündüz, Yalıkavak, Koyunbaba, Geriş ve Dirmil mahalle muhtarları ile vatandaşlar katıldı. Toplantıda temiz su, kanalizasyon, su taşkıknları gibi alt yapı sorunları ile asfaltlama ve yol çalışmaları, trafik ve güvenlik gibi sorunlar dile getirildi. Toplantının en önemli gündemi ise Geriş köyünün tepelerine kondurulan rüzgar enerji santralleri türbinleriydi.
Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği adına konuşan Başkan yüksek Mimar Füsun Yorgancıoğlu; RES’lerle ilgili olarak şunları söyledi:
“Enerji konusunun Türkiye’nin gündeminde önemli bir yeri olduğunun bilincindeyiz. Ancak, İç Anadolu’ da, Doğu Anadolu’da yaklaşık aynı rüzgar gücü varken, 2. derece endüstriyel tesisler olan Rüzgar Elektrik Santralleri nin bir turizm cenneti olan Bodrum’a yapılarak yarım adasının kentsel kimliğini ve siluetini bozması; Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığınca Turizm merkezi yapılan alan içinde olan Geriş köyünde, insan yaşamına ve sağlığına vereceği zarar, arkeolojik ve doğal sit alanları, kuş göç yolları vb. çok önemli konular yok sayılarak, yaşam alanlarının hemen yanına yapılması kabul edilemez.
Şirketin bu tesisi yapmak için hazırladığı imar planları TMMOB Şehir plancıları odası tarafından açılan dava sonucunda Danıştay dan şehircilik ilkeleri, planlanma esasları, plan tekniği ve imar mevzuatına aykırı olmaları nedeniyle bozulmuş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir
Geriş köyünde, Rüzgar Elektirik AS. Tarafından yapılan söz konusu tesis bir kamu yatırımı değildir. Bu şirket Mahkeme kararlarında açıkça belirtildiği gibi ‘özel hukuk tüzel kişisi ‘olarak tanımlanan kar amaçlı özel bir şirkettir. Yaptığı işler ruhsata tabidir. Ancak şirket Bodrum Belediyesinden ruhsat alamamasına, yaptığı planların yürütmesinin durdurulmasına rağmen kaçak olarak tesisi yapmıştır.
Bodrum Belediyesince alınan iki tane yıkım kararı vardır. Şirket bunlara karşı açtığı yürütmeyi durdurma istemli davaları kaybetmiş, belediyenin yıkım kararı onanmıştır. Bu arada vatandaşın arazilerine getirilen acele kamulaştırma işlemlerine karşı davalar açılmış Danıştaydan’ ivedi yargılama usulünün kaldırılması’ kararı alınmış tır. Bu karara istinaden Bodrum 4 Asliye Hukuk Mahkemesince dava açan kişilerin tapularındaki kamulaştırma şerhleri silinmiştir. Gökçebel köyünden Eski Karakaya/Gümüşlük’e kadar Geriş ve Yalıkavağı da kapsayan 15 milyon m2 lik bir alan RES Santral sahası yapılarak; lisanslarına aykırı olarak yaklaşık150 m yüksekliğinde, dev kanatları olan türbinlerin, imar planlarının yürütmesinin durdurulmasına rağmen dikilmesi, ruhsatsız olarak , kaçak yapılmış olan idare binası gibi usulsüz, kanunsuz işlerle tümüyle yasa dışı, SUÇ ABİDESİ haline gelen Geriş rüzgar Elektrik Santralinin ve Santral sahasının tümüyle kaldırılması gerekmektedir. Bilindiği gibi ‘Mahkeme kararlarını uygulamak Anayasal bir zorunluluktur’ Kaymakamlığımızdan ve Belediyemizden mahkeme kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.”
RES KÖYLÜYE ÇOK ZARAR VERDİ…
Geriş köyünde yaşayan yine BYKÇK Derneği yönetim kurulu üyesi Halil Aktaş da RES nin yapılmaya başladığı ilk günden bu yana köylüye çok zarar verdiğini, köylünün yaşamını bozduğunu, arazide büyük tahribat yaptıklarını söyledi. Gerişte yaşayan vatandaşlar hem son derece rahatsız eden gürültüsünden hem görüntü kirliliğinden şikayet ettiler. Bir an önce kaldırılmasını istediler.
Bodrum Kaymakamı Bekir Yıldız konuyu bildiğini, ülkenin enerjiye ihtiyacı olduğunu, Bodrum yarım adasında 4 adet RES projesi bulunduğunu, Geriş RES konusunu her iki taraftan da değerlendirdiğini söyledi. Onun da Geriş’in RES için uygun bir yer olmadığı düşüncesin de olduğunu, burada arazinin çok değerli olduğunu ,şirket elemanlarına ‘Başka yer yok muydu’ diye sorduğunu esprili bir dil ile söyledi.
Bodrum belediye başkan yardımcısı Taner Uslu alınan yıkım kararını uygulamaya gittiklerini ,ancak binada yüksek voltajlı elektrık ekipmanlarının olduğunu bu neden ile yıkım yapamadıklarını,şirketten bunların tahliyesini istediklerini belirterek şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yazışmalarının sürdüğünü bildirdi.
KÜDÜR’DE İNŞAATLAR FOKLARI TEHDİT EDİYOR…
Belde için çok önemli konulardan birisi olan “Yalıkavak’ın simgesi ve hayatları tehlikede olan fokların yaşadıkları Küdür Yarımadasını tehdit eden inşaat projelerine de değinildi”
Kalabalık bir bürokrat ve Belediye yetkililerinin bulunduğu toplantıda bildirilen sorunlara ilgili birim yetkilileri cevap verdi ve gereği için notlar alındı. Vatandaşlar Yalıkavak ‘ın sorunları ıle yakından ilgilenildiği için başta Kaymakam Bekir Yıldız’ a ve tüm yetkililere defalarca teşekkür etti. Mehmet Bayazıt Kültür merkezinin dolu olduğu, vatandaşların büyük ilgi gösterdiği toplantı samimi bir ortam içinde gerçekleşti.