Arena Bodrum Haber – Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında Zerdeçal rizomları, yatırımcı firmanın Ar-Ge Çiftliği’nde 8 bin saksıda mart ayında toprakla buluşturuldu.
Katma değerinin daha da yükselmesi ve bölge ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yeni ürünler geliştirme arayışına giren firma, kurduğu Ar-Ge çiftliğinde zerdeçalın kurusunu ve tozunu yapan daha sonra ürünün suyunu, dondurmasını, çayını, reçelini ve cipsini üretti.
Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak Milas, AA muhabirine Bodrum ve Datça ilçelerinde zerdeçal yetiştirilmeye başlandığını ve bu yıl ilk hasatların yapıldığını söyledi.
Saylak, amaçlarının, katma değeri yüksek sebze ve meyve üretimiyle çiftçinin refahının artırılması olduğunu dile getirdi.
Barış Saylak, zerdeçal ve zencefilin özellikle Kovid-19 salgınıyla birlikte tüm dünyada şifa kaynağı olarak gösterildiğine ve büyük ilgi gördüğüne dikkati çekerek, “Biz de bu amaçla bölgemizde tıbbi aromatik bitkiler başta olmak üzere zerdeçal ve zencefil üretimine büyük önem verdik. Zerdeçal da ayrıca bir şifa kaynağı. Son yıllarda popülerliğinin artması ve sağlık üzerindeki pek çok etkisinin bilim dünyasınca kanıtlanmasıyla birlikte tüketimi de artmıştır. Bu nedenle salgın döneminde daha çok tüketilerek fiyatı da arttı.” dedi.
Bölgede yetiştirilen ürünlerin ambalajlanmış, marka değeri ve katma değeri yüksek ürünler olarak üreticisine gelir sağlaması için Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını söyleyen Saylak, “Üreticinin büyük çabalarla ürettiği ürün bir marka değeri kazanmaz, üretici emeğini almazsa tarımsal üretim orada durur. Biz bölgemizde ürettiğimiz ürünleri yan ürünleriyle bir marka haline getirip değer kazanması için çaba gösteriyoruz.” diye konuştu.
Saylak, üreticilerin zerdeçaldan ürettiği birçok ürünü Muğla markası olarak ulusal ve uluslararası pazarlara sunmanın en büyük hedefleri olduğunu ifade etti.