arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,4347
EURO
36,2908
ALTIN
2.837,80
BIST
9.389,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
13°C
Bodrum
13°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
15°C
Pazartesi Açık
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
16°C
Çarşamba Yağmurlu
13°C

Yiğit Girgin: “Pahalı Tatil” İmajı Türk Turizmine Zarar Veriyor…

Yiğit Girgin: “Pahalı Tatil” İmajı Türk Turizmine Zarar Veriyor…
20 Haziran 2024 13:51
A+
A-

POYD Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, “Pahalı Tatil” imajı Türk turizmine zarar veriyor diyerek bazı uyarılarda bulundu

Arena Bodrum Haber – Her yaz sezonu başında yapılan magazinsel içerikli haberlerin ‘Bodrum pahalı kent’ imajı yarattığını belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Bodrum Temsilcisi ve Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, kentte farklı gelir gruplarına uygun konaklama ve yeme içme alternatiflerinin bir arada sunulduğunu söyledi.

Girgin, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla öne çıkan Bodrum’da özellikle aşırı pahalı lahmacun ve yiyecek içecek ürünleri üzerinden yapılan vurguların, yerli turistleri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Yerli turistlerin Yunan adalarına yönelik talebinin de bu algı nedeniyle arttığını dile getiren Yiğit Girgin, bu konuda iç pazarın teşvik edilmesinin ülke ekonomisi için önemini vurguladı.

İç turizm desteklenmeli…

Yurt dışında pandemi veya savaş dönemlerinde dahi iç pazarları canlandırmak için adımlar atıldığını hatırlatan Girgin, “Rusya savaş döneminde iç turizmi hareketlendirmek için kendi vatandaşlarını Kırım’a gönderdi. Avrupa da pandemi sırasında kendi iç turizmini canlandırmaya çalıştı. Türk ekonomisi, dövizi içeride tutması gerekirken özellikle sosyal medyada Yunan adalarına yönelik yapılan kampanya sektöre zarar veriyor. İç turizmde hareketlenmesini arzu ettiğimiz ülkemizin güzide yerlerinin ön plana çıkmasını beklerken Yunan adaları sanki çok ucuzmuş gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Türk vatandaşlarının tüm dünyayı gezmesini tabii ki arzu ederiz. Ama yurt dışı destinasyonlarında ekonomi ve kalite faktörlerini gözetmeksizin yapılan karşılaşmalar sektör adına sorun yaratıyor” diye konuştu.

Ekonomik karşılaştırma yapmak doğru değil…

Bodrum’un genel anlamda gerek tesis, gerekse de hizmet kalitesiyle uluslararası standartlarda olduğunu kaydeden Yiğit Girgin, zemini olmayan ekonomik karşılaştırmaların haksız rekabet yarattığına işaret etti.

Girgin, “Kapıda vize uygulamasıyla turistler bir kereliğine giriş yapıyor ama giriş oradaki memurun insiyatifine bağlı oluyor. Aslında objektif davrandıklarını düşünüyorum. Fakat kapıda vizeyle gidenlerin adalara giremediği haberleri de geliyor. Yunan adalarında tatil yapmak isteyenlerin karşılaştığı kapıda vize uygulaması bekleme sürelerinin uzaması nedeniyle sıkıntı yaratsa da genel talebi çok etkilemiyor. Bodrum, her bütçeye uyabilecek çeşitlilikte yiyecek içecek alternatifleriyle dolu. Bu nedenle, lahmacun lobisinin ve ekonomisinin Bodrum turizminin her sezon başında haksız yere aşırı pahalı algısıyla kötü bir ün ve olumsuz söylem geliştirilmesi kimseye fayda sağlamıyor” ifadelerini kullandı.

Turizm girdi maliyetleri dövize endeksli…

Türkiye’de genel kalite ve servis hizmetlerinin yüksek olduğunu anlatan Yiğit Girgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Döviz bazında maliyetlerimiz artmasına rağmen Türk lirası olarak satış yapıyoruz. Dövizin sabit seyri nedeniyle işletme maliyetlerimiz de her yıl artıyor. Kurun dengesizliği ve olması gereken düzeyde bulunmaması iç pazarı da etkiliyor. Örnek vermek gerekirse 2017’de euro 4 lira iken 2024’de 35 lira oldu; yaklaşık 8,5 kat arttı. 2018’de bin 800 olan asgari ücret bugün 17 bin TL oldu euro ise aynı oranda artmadı. Normalde euronun bu hesaba göre 40 – 50 TL aralığında olması lazım. Bu durum fiyatların yükselmesine neden oluyor. Yurt dışıyla olan rekabet ortamında Bodrum’un bir destinasyon olarak avantajını sürdürebilmesi için ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.