CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, orman yangınları ve ardından yapılan ihalelerle ilgili basına yansıyan iddiaları, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.
Arena Bodrum Haber – Orman yangınlarının yaklaştığını, alınacak tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini, yangın çıkınca çok geç olacağını vurgulayan Girgin şöyle dedi: “Yangın sonrası talan hakkındaki iddialar, yangın sürecindeki beceriksizliğin yangın sonrası, yanan alanlara yönelik nasıl bir açgözlülüğe dönüştüğünü açıkça gösteriyor.”
Girgin açıklamasında şunları ifade etti:
“2021’in yılının yaz aylarında, Ege ve Akdeniz Bölgelerimiz başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde yaşanan orman yangınlarının ardından, yanmış alanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açılan ihalelerle, tomruk, telefon-maden direkleri, kabuklu-kabuksuz kâğıtlık, sanayi ve yakacak odun gibi milyarlarca lira tutan “orman ürününün” değerinin çok altında satıldığı kamuoyuna yansımıştır. Yanmış alanlar için yapılan ihalelerde, adına “orman emvali” denilen odun, direk, kereste gibi ürünlere dönüşen orman değerlerinin satışında usulsüzlükler yapıldığı, piyasada metreküp fiyatı 2.500 TL olan milyonlarca metreküp emvalin ortalama 100 TL’den satıldığı, 20 milyon metreküp olan orman emvalinin 13 milyon olarak kayıtlara geçirildiği basında yer almıştır. Tahsisler yolu ile de orman varlığımızın uluslararası şirketlere peşkeş çekildiği, yılda 10 milyon metreküp üretim planlanan ormanlarımızdan 40 milyon metreküp ağaç kesildiği yine çıkan haberler arasında yer almaktadır.
Şirketlere rayiç bedelin altında tomruk satışı kesinlikle yasaklanmalıdır. Dikili satış yönteminden vazgeçilmelidir. Çünkü bu durum usulsüzlüğün önünü açıyor ve orman katline dönüşüyor.
Ormanlarımıza sahip çıkma mücadelesi çocuklarımızın nefes hakkı için mücadeledir. O nedenle, bu ciddi iddiaları Sayın Bakan’a sorarak, kendisini bugünden göreve davet ettik. Havalar ısınınca çok geç olacak.”
Daha önce, 13 Ağustos 2020 tarihinde, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Selimiye ve Kılavuz Köyleri arasında çıkan orman yangınına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermiş ve ‘enerji nakil hatlarının yangın riski oluşturduğu doğru mudur? Eğer doğruysa yangın riski oluşturmaması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?’ diye sormuştuk. Önergedeki diğer sorulara cevap verilmiş ama bu sorumuza cevap verilmemişti.