arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,4719
EURO
36,2124
ALTIN
2.961,83
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

TURİZMDE KÜRESEL REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI…

TURİZMDE KÜRESEL REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI…
9 Eylül 2018 19:28
A+
A-

Türk turizm sektöründe dönüşümün ele alındığı Turizm 4.0 Zirvesi, TÜRKONFED ve GESİFED desteği, BESİAD ev sahipliğinde Bodrum’da gerçekleştirildi.

Zirvede konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, dijital dönüşüm sürecinin, vakit kaybetmeden bacasız sanayi turizmde de başlatılması gerektiğini kaydetti.

Dünyada turist sayısı bakımından 6’ıncı durumda olan Türkiye’nin, turizm gelirlerinde 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer almayı hak etmediğini söyleyen TÜRKONFED Başkanı Turan, turizmde küresel rekabet için algının iyileştirilmesi ve sektörün rekabet gücünün artırılması gerektiğine vurgu yaparak, önerilerde bulundu.

8 Eylül 2018 / Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) üyesi Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) çatısı altında yer alan Bodrum Esnaf Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) ev sahipliğinde Bodrum’da Türk Turizminde Dönüşüm 4.0 Zirvesi düzenlendi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant, BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu, Muğla Valisi Esengül Civelek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Göktepe’nin katıldığı zirvede, özel sektör, akademi ve iş dünyasından temsilciler de yer aldı. Zirvede ayrıca Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) gibi sektörün en önemli sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile Yönetim Kurulu Üyeleri de hazır bulundu.

Turizm 4.0 Zirvesi’nin açılışını yapan Muğla Valisi Esengül Civelek, Türkiye’nin turizm bölgesi dendiğinde akla ilk gelen ilinin yöneticisi olarak, turizmin sorunlarına ve gelişmesine katkıda bulunmak için düzenlenen etkinliğin turizmcilere farklı bir bakış getireceğine inandığını belirtti. Civelek, Türk turizmine kendi il sınırları içerisinde bulunan iki uluslararası havaalanı ve 10 yanaşma limanıyla büyük bir katkı sağladıklarını belirterek, özellikle yenilikleri ve teknolojik değişimleri yakından takip etmenin de önemine değindi.

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı konuşmasında, Bodrum’un turizm alanında bir marka olduğunu, marka olmanın turizm de öne çıkmak için önemine değindi. Özellikle Bodrum’un altyapı eksiklikleri olduğunu da belirten Yılmaz, en kısa sürede bu eksiklerin de giderileceğine inandığını sözlerine ekledi.

Orhan Turan: “Turizm gelirlerinde Türkiye, 17. sırada yer almayı hak etmiyor”

Yaptığı açılış konuşmasında, 4.0 Dünyası’nın, sadece sanayide değil, tüm sektörlerde iş yapma biçimlerini değiştirdiğine dikkat çeken TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, dijital dönüşüm sürecinin, vakit kaybetmeden bacasız sanayi turizmde de başlatılması gerektiğini kaydetti. Turan, gıda başta olmak üzere 50’den fazla sektörde çarpan etkisi yaratan turizmde bir paradigma değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Katma değeri yüksek, nitelikli ve kaliteli bir turizm sektörü yaratmak; kurumsallaşan, markalaşan, sürdürülebilir bir Turizm 4.0 devrimini başlatmak ve yeni bir hikâye yazmak gerekiyor. Dünyada turist sayısı bakımından 6’ıncı durumda olan ülkemizin, turizm gelirlerinde 5 sıra gerileyerek 17. sırada yer almayı hak etmediği inancındayız. Türkiye’yi 2018 yılının ilk 7 ayında 21 milyon turist ziyaret etmiş. Bu yaşadığımız tüm sıkıntılar göz önüne alındığında çok önemli bir rakam. Ancak kişi başına elde edilen gelirimiz, yılın ilk çeyreğinde 726 dolardan 636 dolara gerilemiş. Yılın sonuna doğru döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ile 500 dolara düşeceği öngörülüyor. Benzer bir dönemde rakiplerimiz İspanya ve İtalya gibi ülkelerde ise 1200 doları geçen kişi başına gelir söz konusu. Dünyanın en kaliteli turizm altyapısı ve destinasyonlarından birine sahip olan Bodrum’da benzer sorunları yaşıyor. Turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34 artmasına rağmen istenen kişi başına gelir seviyesine ulaşamıyoruz.”

Orhan Turan: “İş dünyası ve kamuyu bir araya getiren bir mekanizma kurulmalı”

Turizmde küresel rekabet için algının iyileştirilmesi ve sektörün rekabet gücünün artırılması gerektiğine vurgu yapan Turan, şu önerilerde bulundu: “Türkiye algısının yurt dışında hedef ülkelerdeki kamuoyu davranışları da düşünülerek iletişim ve lobi çalışmalarının, uluslararası ajanslarla işbirliği içinde gerçekleştirilmesi; Türkiye’nin marka elçiliğinin kamuoyuna örnek niteliği haiz sporcular, sinema oyuncuları tarafından yapılması; Avrupa ülkelerinde ön plana çıkmakta olan ileri yaş turizminde Türkiye’nin bir destinasyon olarak tanımlanması için gerekli yasal, idari, mali ve kurumsal düzenlemelerin yapılması; Turizm Sektörü Ana Planının, sektörün tüm unsurlarını destek mekanizmalarını ve uygulama araçlarını kapsayacak şekilde kamu-özel sektör işbirliğinde reform programının parçası olarak revize edilmesi; tüm yörelerde otellerin Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde kış aylarında sertifika veren kurumlar haline getirilmesi, eğitime verilen desteklerden faydalanılması; sağlık, kongre ve fuar, spor, kültür ve inanç, kruvaziyer, gastronomi ve eko-turizm gibi çeşitlendirilmiş turizm türlerinin ortaya konması ve özel programlarla desteklenmesi; sektördeki ilgili kurumlar arasındaki iletişimi ve koordinasyonu etkili bir şekilde sağlamak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı başkanlığında bir koordinasyon mekanizması kurulması; turizm potansiyeli olan yeni alanlara ve türlere yönelik tavsiyelerde bulunmak hedefleriyle iş dünyasını ve kamuyu bir araya getiren bir mekanizmanın kurulması sektörün rekabet gücünü artıracak adılar olacaktır.”

Aysun Nalbant: “Big Data’yı kullanarak müthiş bir turizm enformasyonu yaratabiliriz”

GESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant ise yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Teknolojinin ilerlemesi ve internetin gelişmesi ile beraber günümüzde bilginin gücü de ön plana çıktı ve bilginin mabedi artık internet. Bu yüzden tüketicilerin günlük yaşamında internette yaptığı haberleşme, arama, satın alma ve paylaşma türevi işlemler çok önemli. ‘Bunları izlemek ve buradan elde edilen bilgiyi işleyerek, bunlardan turizm sektöründe daha rantabl yararlanmak gerek’ diyerek yola çıktık ve bugün sizlerle buluştuk. Biz, Big Data’yı, hayal gücümüz ve Türkiye’nin özgün değerleriyle birleştirerek, ülkenin müthiş bir turizm enformasyonu yaratabileceğine inanıyoruz.

Emre Köroğlu: “İnsan 4.0’ı yetiştirmeliyiz”

Türkiye açısından Turizm 4.0 yaklaşımı, rekabet gücü, sürdürülebilirlik, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretmek anlamına geliyor” diyen BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Köroğlu, “Turizm 4.0’a geçeceksek, İnsan 4.0’ı yetiştirmeliyiz. Dijital dönüşüm ile birlikte etrafımızda her şey; dahili iş süreçlerimizden tutun müşteri beklentilerine kadar, çok hızlı şekilde değişiyor. Bu değişimi kucaklayabilecek, bizzat bir parçası olarak yönetebilecek, uyum sağlama yetenekleri güçlü elemanlar ve yöneticiler, bu dönüşümün olmazsa olmazı olacaktır” diye konuştu.

“2020 yılında yaklaşık 50 milyar cihazın birbiriyle iletişim halinde olacağı tahmin ediliyor. Turizm 4.0, seyahatçiler için kusursuz yolculuklar yaratıyor diyen Köroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Toplumların ekonomik üretim modelleri tarihinde son durağı, dördüncü sanayi devrimi, yani Endüstri 4.0 olarak tanımlanıyor. Endüstri 4.0, dijital dönüşüm dinamiklerinden yola çıkarak geleceğin akıllı üretim ekonomisini doğuruyor. Geleceğin dünyasında küresel rekabette önde olmak isteyen işletmeler organizasyonu, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, Ar-Ge, satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile bunların dış dünyayla bilgi alışverişlerini sağlayacak internet nesneleri ve tüm bu akıllı sistemlerin hep birlikte uyumla çalışmasını sağlayacak becerilere sahip tasarımcı, yazılımcı ve uygulayıcı uzmanlardan oluşan bir ekip ile başarmak zorunda.”

Turizm 4.0 Paneli düzenlendi…

Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Otelciler Derneği’nin (BODER) de destek verdiği zirvenin ardından GESİFED Başkanı Aysun Nalbant’ın moderatörlüğünde düzenlenen Turizm 4.0 Paneli’nde ise TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Aksoy Holding A.Ş. CEO ve Başkan Yardımcısı Batu Aksoy; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar; TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Recai Çakır, Endüstri 4.0 dönüşümünün Türk turizminin gelişimi açısından sunduğu olanakları masaya yatırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.