arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4635
EURO
34,7814
ALTIN
2.440,49
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C

TURGUTREİS MEDENİYET TRAFİĞİ…

TURGUTREİS MEDENİYET TRAFİĞİ…
10 Temmuz 2019 19:39
A+
A-

Bodrum’un Turgutreis Mahallesinde Mayıs sonu itibariyle hatalı park eden araçlar trafik ekipleri tarafından çekilmeye başlandı.

Bu vaziyetin yazıya konu olma sebebini, birkaç yönden ele almak gerekiyor kanımca.

Konunun önem arz etmesinin birincil sebebi : Turgutreis’te ilk defa uygulanıyor olmasından kaynaklı. Peki neden çekiliyor bu araçlar? Yaya geçidine, durak önüne, kavşak içlerine ve engelli giriş – çıkışlarına park ettikleri için. Yıllardır, bu kural ihlallerini kolluk kuvvetlerine, ilgili birimlere bilirseniz dahi, sizden, şikayete konu olan aracın plakası isteniliyor ve sanırım plaka üzerinden, kayıtlı bilgi mucibince araç sahibine ulaşılıp, aracın çekilmesi isteniliyordu. Böyle olunca ise, cezai müeyyide ile karşılaşmayan şikayete konu araç sahibi, caydırıcı bir uygulama ile yüzleşmemesinden kaynaklı ve belki rahatlığıyla, görgüsü ve hassasiyeti oranında trafikte seyrine devam ediyordu.

Trafikten doğan hak ihlali sebebiyle, iki kere kolluk kuvvetleri aracılığıyla şikayette bulunmuşluğum vardı. Adli makamlar takipsizlik vermişti. İşte tam burada, hak ihlalleri hususunda devletin mağdur olanın hakkını koruması adına, tersinden bir örnek vermek istiyorum. Sanırım 4-5 yıl önceydi. Bodrum’un üst düzey bürokratlarından birinin eşinin aracına motosikletli kurye çarpınca, Bodrum genelinde, özellikle motorize ekipler tarafından, deyim yerindeyse “sürek avı” başlatılmıştı. Dezavantajlı bir birey trafikte uğradığı haksızlığı adli makamlara taşıyor, takipsizlikle sonuçlanıyor : üst düzey bir devlet memurunun eşinin aracına motosiklet çarpıyor, ancak o zaman cezai müeyyideler ve kontroller sıklaşıp, gereğince uygulanıyor. Aksettirdiğim bu olayda işin ele alınış ve samimiyet boyutunu okurun takdirine bırakıyorum.

Birkaç kez yerel basında haber yaptığım için, Turgutreis’te vuku bulan araç çekme uygulamasının, elverdiğince takibatını yapıyorum. Özellikle Mehmet Hilmi caddesi üzerinde yaya geçidi, durak önü ve kavşak içlerine park eden araçlar, trafik ekipleri tarafından fotoğraflanıp, kesilen cezanın ardından çekici marifetiyle yediemin parkına çekiliyor. Burada yaşayanların ve misafirlerin alışık olmadığı bu hal, çeşitli serzenişlere konu oluyor. Yapılan haberlere yapılan yorumlardan yola çıkarsak: “Önce araçlara park alanları belirlensin, gelen turistleri ürkütmemek lazım, bir ensesi kalına denk gelirlerse bu uygulama sona erer…” diye uzayıp giden şekilde konuyu ele alış ve bakış açılarına rastladım.

Bodrum’da park yeri sorunu elbet mevcut ama, bu, araç sahiplerinin başkalarının hakkını gasp edercesine kural ihlali yapmasına gerekçe değil. Konu hakkında yapılan yorumların bazısı, elma ile armudu toplama ile elde edilen sonucu, çıkarım olarak ele almaya yol açıyor dolayısıyla. Kamuoyu oluşturup, demokratik yollardan Bodrum’un kronik sorunlarından olan “Park yerlerinin yetersizliğini” ele almak daha yerinde olur. Zira, çekilen araçlar, yayaların, dezevantajlı grupların hakkını gasp ediyor ve oransal olarak yüzdeye vurulduğunda çok yer tutmuyor.

Trafikte toplumsal yaşam kalitesini belirleyen tutumlar medeniyetin göstergesidir. Görevini yapan memurlara tepki göstermek ve tanıdık “ensesi kalın” diye tabir edilen zümre ile etki alanı oluşturmaya çalışmak, gayr-ı medeni tutumlardır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.