arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5476
EURO
35,9802
ALTIN
2.998,87
BIST
9.472,16
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çiftçiye Gelir Sağlayacak…

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Çiftçiye Gelir Sağlayacak…
15 Mart 2021 13:39
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, doğada kendiliğinden yetişen, ilaç ve gıda ile kozmetik gibi sektörlerde ham madde olarak kullanılan tıbbi aromatik bitkilerin, bilinçli tarımla yüksek verim ve gelir elde edilen aşamaya gelmesi için çalışma başlattı. 

Arena Bodrum Haber – Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, AA muhabirine, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından dünyanın en önemli gen merkezlerinden olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 12 binin üzerinde bitki türü ve 3 bin 649 endemik biyolojik zenginliğe sahip olduğuna işaret eden Hasdemir, “Muğla, 420’den fazla endemik bitki türüyle önemli biyolojik çeşitliliğe sahip bir kent. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Muğla’da Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kümelenme Projesi’ni başlattık.” dedi.

Hasdemir, Muğla’yı tohumdan mamul maddeye kadar tıbbi aromatik bitkilerin üretileceğini, işleneceği ve pazarlanacağı bir merkez haline dönüştürmeyi planladıklarını bildirdi.

Geçen yüzyılda sanayileşmenin etkisiyle sentetik ve kimyasal ilaçlara talebin arttığına dikkati çeken Hasdemir, “Sentetik ve yarı sentetik ilaçların kullanımının meydana getirdiği etkiler özellikle salgın döneminde doğal ürünlere ilgiyi artırdı. Bu durum tıbbi aromatik bitkiler piyasasını dünyada çok önemli bir noktaya taşıdı.” diye konuştu.

Çiftçilere 3,5 milyon fide dağıtılacak

Hasdemir, dünyada artan bu talebi karşılamak için biyolojik zenginliği ekonomik zenginliğe dönüştürerek, bölge halkına ilave gelir sağlamak istediklerini kaydetti.

Orman ve tarım teşkilatlarıyla iş birliği içerisinde elde ettikleri tohumları Orman Genel Müdürlüğüne ait fidanlıklarda fide haline getirdiklerini anlatan Hasdemir, şöyle devam etti:

Tıbbi ve aromatik bitki fidelerini çiftçilerimize hibe olarak veriyoruz. Buradan elde edilen ürünleri işleyerek Muğla bölgesinden yurt içi ve yurt dışı piyasalara arz etmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın ‘Bir karış tarım toprağı boş kalmayıncaya kadar tohumu toprakla buluşturun” talimatı var. Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin geliştirdiği projeler ve vizyonu ışığında Muğla’daki çiftçimizle bu projeyi hayata geçireceğiz.

Hasdemir, proje kapsamında çiftçilere bu yıl 1,5 milyon fide dağıtımı yaptıklarını, 2023’e kadar yaklaşık 3,5 milyon fide daha vermeyi amaçladıklarını dile getirdi.

“Tarım turizmini geliştirmek istiyoruz”

Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da kümelenme modeliyle Anadolu adaçayı, İzmir bilyeli kekiği, defne, hünnap gibi tıbbi aromatik bitkileri toprakla buluşturacaklarını belirtti.

Muğla’nın kümelenme merkezi seçilmesinin en önemli nedeninin tarım ve turizmin bir arada bulunması olduğunu vurgulayan Saylak, “Muğla’mızı tıbbi ve aromatik bitkilerin merkezi yapacağız. 3 yıl sonunda tesisimiz de kurulacak. Bir tıbbi, aromatik, endemik bitki müzesi oluşturacağız. Bunu sağlayarak aynı zamanda tarım turizmini de geliştirmek istiyoruz. Tarım ile turizmi sahada lavanta hasadıyla, kekik hasadıyla, adaçayı hasadıyla birleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.

MUĞLA (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.