2019 Yılında nüfusu 171 Bin olan Bodrum’un 2023 yılı sonu itibarıyla barındırdığı insan sayısı 200 Bine dayandı.
İkametgahını taşımadan Bodrum’da yaşayanların kaç bin kişi olduğu konusu da; realist ve manipülatif rakamlar baz alındığında 250 Bin ile 300 Bin arasında gelip gidiyor.
Turizm sezonunda; Bodrum’un nüfusunun milyonları aşması hikayesine hatta yalanını bir yana bırakıp, tolerans yüzdesini de %10’da tutarak, nüfusumuzun 600 Bine ulaştığını ifade edebiliriz.
Peki bu milyonlar nereden ortaya çıkıyor ve sezonda havalarda uçuşuyor..
Durum şöyle izah edilebilir; Sabit yaşayan nüfusun üzerine 215 Bin yatak sayısını koyduğumuzda, sezonda ortalama 450 Bin rakamına ulaşıyoruz. 215 Bin turiste hizmet eden ve sezonluk çalışan 50 Bin kişi de bu rakama eklendiğinde ortaya çıkan rakam 500 Bin kişiyi buluyor.
Yazlık konutlara gelen-giden ortalama 100 Bin kişiyi de bu rakama eklediğimizde, Bodrum nüfusu yaklaşık 600 Bine ulaşıyor. Toleransı (+-) %10 kabul ettiğimizi hatırlatalım..
Peki milyonu aşan manipülatif rakamları nereden buluyor bu medya.. Sanırım şuradan..
Bu 215 Bin kişilik yatağı haftalık konaklayan turist olarak kabul edip, 4’le çarpıyorlar oldu mu rakam 860 bin.. Yaz nüfusu 400 bin kişiyi de ekle üzerine al sana ortalama Bir Milyon 250 Bin..
Yuvarla yukarıya doğru olduk mu Bir Milyon 500 Bin..
Bu kadar hesabı yapıp, lafı niye sarf ettik derseniz “su sorunu” için tabii ki.. Bodrum’un su sorunu “kelle alıp, kelle verecek” nitelikte..
Ezcümle, kış sezonunda yaklaşık 250 Bin kişiye, yaz sezonunda da 600 Bin kişiye suyu ulaştırmak gerekiyor..
***
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve Muğla Büyükşehir Başkanı Ahmet Aras‘ın birlikte çözmek zorunda olduğu su sorununun ilk ayağını konunun uzmanı olan bilim insanlarıyla yapabileceklerini hatırlatmak isterim.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan konunun uzmanı kimliğine bürünmüş kişilerden uzak durulması gerektiği konusunu, başkanlara hatırlatmayı zül kabul etsem de yapmak zorundayım.
İki Bodrumlu başkana önerim “su sorunu” hakkında bilgi sahibi olduklarını iddia edip, çözüm önerileri konusunda prezantasyon yapan ve fikir beyan eden bazı niyeti bozuk insanlardan kendilerini korumaktır.
Harcanacak her lira çok kıymetli. Konunun uzmanı kimliğine bürünmüş kişilerin arkasındaki vahşi organizasyonlara bilerek yada bilmeyerek haksız kazanç sağlamamalı.
Milyonlarca lira hatta euro harcanacak bu konunun pardon‘u olmaz.
***
Şimdi gelelim Başkan Mandalinci’nin Milliyet Gazetesine yaptığı açıklamanın içeriğine..
Başkan Mandalinci çözüme yönelik ilk hamlesini, “Ekinambarı” bölgesinde kuyularda bulunan hafif tuzlu suyun Mumcular Barajı’na taşınması olarak ifade etti.
Konu hakkında gazeteci kimliğimle birçok bilgiye ulaşmama rağmen, kendimi su sorunu hakkında sığ olarak kabul ederim.
Tüm bu sığlığıma rağmen; deniz seviyesinde olan ve yüzeye yakınlığı nedeniyle de önemli oranda deniz suyuna maruz kalan “Ekinambarı” kuyularında ki suyun, Mumcular Barajına basılması konusunu bir çırpıda anlamam mümkün değil.
Hemen aklıma gelen ilk düşünceleri söyleyip, sorularımı sorayım..
Mumcular Barajı’na basılacak suyun; zemin sızmaları ve buharlaşması dikkate alındığında baraj gölünde kalacak suyun %25-30’u bile bulmasının iyimser bir bakış açısı olmasının yanında..
Gelen tuzlu suyun baraj gölünde ki ekolojik dengeyi bozması, göl tabanından beslenen kaliteli yeraltı sularına karışarak tuzlanmaya sebep olması, Mumcular ovasında tarımsal üretimde kullanılacak sudaki tuz oranının yüksekliğinin yaşanacak olası rekolte kaybı gibi konular aklıma ilk gelenler.
Suyu taşıma yatırımı ve pompalamak için kullanılacak enerjinin maliyetleri de dudak uçuklatacak cinsten..
Sanki kısa vadede bölgeye hizmet veren Geyik, Mumcular ve Akgedik Barajlarında biriken sudan, Bodrum’un ihtiyacı olan suyun tahsisi konusuna daha çok kafa yormak lazım..
Diğer önemli bir konuda altyapıdaki kayıp-kaçak oranıdır..
İşverenin “İki kere iki kaç eder?” sorusuna cevap veren Vergi Planlama Danışmanı’nın “Kaç etsin istersiniz efendim” mantığıyla, kayıp-kaçak oranını belirleyen MUSKİ’den sağlıklı veri almak çok mümkün olması bile, rakamın %40-50 arasında seyrettiği içeriden sızan bilgiler arasında.
Kısa vadede yapılacak iyileştirmelerle sorunun çapını daraltmak mümkün olmakla beraber, MUSKİ’nin ayıplı bakım-tamir operasyonları bu konunun da önünü tıkıyor.
Bu arada Turgutreis’e kurulacak deniz suyu arıtma tesisi ayrıca masaya yatırılması gereken bir konu..
***
Şimdi Başkan Mandalinci ve Bodrum’un hamisi Ahmet Aras‘ın “Bodrum’un su sorunu” hakkında dikkatini bir kez daha çekmek istiyorum.
Konunun uzmanı Muğla Üniversitesi’nde burnumuzun dibinde duruyor.
Su sorununun kısa-orta-uzun vade de nasıl çözüleceği konusunda fikirleriyle, “teorik” ve “pratik” anlamda birikimleriyle ve bilim insanı kimliğiyle..
Kısacası neresinden bakarsanız bakın, orasından ihtiyacınız olan doğru cevabı verecek, kentin hikayesine hakim bir insanımız..
Bilgiyi ve danışmanlığı manipüle etmeyenden almak en makbulüdür..