arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Siyasi Kariyer Planlamaları Sülün Osman’ı Kıskandıracak Nitelikte…

19 Şubat 2024 09:55
A+
A-

Sağlıklı siyasi değerlendirmeler yapmak günümüz dünyasında çok zor hatta imkansız hale geldi.

Teyide muhtaç, kasıtlı olarak yapılan ve yayılan kirli bilgi, insanlığı esir aldı adeta..

Başka bir tehlike de “fikirlerin koleksiyonu olan ideolojilerin, siyaseti yapanların bireysel kariyer planlamalarına hizmet eden bir hale bürünmesi ve dönüşmesi..

Yani devletleri oluşturan toplumların düşünsel çatışmalarını, yönetim erkini elinde tutarak uzlaştırma görevi de olan siyaset, usulünden ve üslubundan gitgide uzaklaştı.

Usul ve üslubun firar ettiği Türk siyaseti daha ne kadar evrilir, bükülür korku dolu gözlerle takip ediyorum..

***

Türkiye’de siyaseti konsolide eden partilerin yerel seçim öncesi Bodrum özelinde, Muğla genelinde ortaya koyduğu performans içler acısı..

Bireysel kariyer planlamaları, zamana dayalı ve/veya anlık oluşan saadet zincirlerinin performansları, Sülün Osman’ın bile kıskandıracak nitelikte ve kalitede..

Yalan, iftira, kurgu, cahillik, liyakatsizlik, bencillik, çıkarcılık ve dosya iddiaları siyaset pazarının en ucuz ürünleri..

Genel Başkanlara ve aday belirleme komisyonlarına akan kirli ve manipülatif bilgiler ile alınan vasat altı kararlar, siyasetle uzaktan yakından ilgisi olmayan vatandaşları bile şaşırtıyor.

“Yok artık!”, “öyle mi oldu?”, “şaşkınlıkla izliyorum”, “diyecek bir şey bulamıyorum”, “dün öyle demiyordu bugün nasıl böyle diyebilir?”, “bu kadar hızlı nasıl değişebilir?” “bu kadar körler mi?”, “kaybedeceğimiz seçimi kazandık”“kazanacağımız seçimi kaybettik”, “yazıklar olsun” “sandığa gitmeyeceğim” gibi cümlelerden oluşan seçmenin aday ve durum değerlendirme reaksiyonlarını uzayıp gidiyor..

Kasabayı, kenti nasıl yöneteceksin? kentte oluşan katma değeri nereye ve nasıl harcayacaksın? rotan nedir? gibi soruların cevabını ideolojik ve düşünsel olarak adaylardan arayan ve bekleyen Bodrumlu ve Muğlalı seçmen;

Adayın yetkiye almak için yaşadığı ideolojik dalgalanmaları ve düşünsel erozyonları nedeniyle ‘sen hangi insansın’, ‘hangi ideolojinin, hangi davanın insanısın’ sorgulamalarını yapmakla meşgul..

Tarif edilmekte zorlanılan profiller, siyasi partileri birbirine benzer hatta ayırt edilemez bir hale dönüştürdü.

Derdim; sert eleştirilerle maksadı aşmak değil.. Üzgünüm ama durum böyle..

Sabah ak dediğine öğlen kara akşam da pembe diyenlerin itibar gördüğü bir durum hasıl oldu siyasette..

İstisnaları olmakla birlikte genel durum bu ne yazık ki!

*** 

“Çifte standarda dayalı bakış açılarını ve karakter erozyonu; belediye başkanlığı ve meclis üyelikleri için mücadele eden aday adaylarının kendilerini ifade ederken kullandıkları; sloganlar, cümleler, görseller, konuşmalar ve pazarlıkların arasında görmek ve gözlemlemek çok mümkün, hatta sıradan…”

Partilerin ve adayların; ideolojik duruşları, birikimleri, projeleri ile kısa-orta-uzun vadede sorunlara getirecekleri çözüm önerilerini dinlemek ve öğrenmek varken; dalavere, hile ve entrika içeren Bizans oyunlarını algılayıp, anlama mücadelesi içindeyiz maalesef!

Diğer taraftan, bireysel kariyer planlamasına hizmet eden bir araç haline gelen siyasetin, bir yatırım aracı gibi değerlendirilmesi de yeni toplumsal travmamız oldu..

Neyse, 20 Şubat 2024 Salı günü partilerin Yüksek Seçim Kurullarına vereceği aday listelerinin oluşturacağı siyasi hasar ve tespitleri görmemize iki iş günü kaldı.

Yerel seçim sürecinde Bodrum ve Muğla siyasetine dair değerlendirmeler yapıp, notlar düşmeye devam edeceğiz..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.