arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3658
EURO
34,9484
ALTIN
2.325,25
BIST
9.079,97
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

SADUN BORA’YI 60 TEKNEYLE ANDILAR…

SADUN BORA’YI 60 TEKNEYLE ANDILAR…
5 Haziran 2016 20:12
A+
A-

Ünlü denizci  Sadun Boro’yu arkadaşları ve sevenleri ölüm yıl dönümünde unutmadı.

Boro’nun Otluk Koyu’nda yaptırdığı deniz kızı heykeli önüne 60 teknelik konvoyla gelen denizciler, korna çalarak ünlü denizciyi andı.

 

Marmaris’te geçen yıl 5 Haziran‘da 87 yaşında vefat eden Sadun Boro unutulmadı. Okluk, Ören ve Gökova körfezindeki çeşitli koylardan yaklaşık 60 teknelik konvoyla yola çıkan denizciler, İngiliz Limanı girişinde Sadun Boro tarafından yaptıran deniz kızı heykeli önünde toplandı. Heykelin önünden korna çalarak geçen tekneler, Boro’yu selamladı.

sadun-boro-anma-2Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan ünlü denizci Sadun Boro,  adını denizcilik tarihine yazdırmakla kalmayıp, ölümüne kadar Marmaris’te teknesinde yaşadı. Sadun Boro; ölüm yıl dönümünde denizde teknelerin buluşmasının yanı sıra,  Karacasöğüt Köy Mezarlığı’ndaki kabrinde de anıldı. Bodrum’dan da Denizciler Derneği’nin organizasyonuyla, STS Okul Gemisi 10 kişilik ekibi ile katılarak, Boro’yu anma etkinliğine katıldı.
Boro’nun öğrencisi olan Ustura Kemal’in yaratıcısı çizer Haldun Sevel şunları söyledi:

“Bir yıldır kitap okuyamıyorum. Yazı yazmayı bıraktım. Sadun ağabeyin insani değerlerinden bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi Sadun ağabey, Kristof Kolomb’dan pek de iyi olmayan şartlarda dünyayı dolaşmış bir tatlı çılgındı. Onun öncesinde dünyada denizlerde bir hiçtik. Bugün dünya denizlerinde gezen Türk denizci sayısı azımsanamayacak kadardır. Bunların hepsi Sadun ağabeyin çocuklarıdır. Biz hepimiz ‘Kısmet’in güvertesinde yetiştik. Bunun yanı sıra Sadun ağabey Gökova için bulunmaz bir çevreciydi. Can Pulak ve Turgut Özal zamanında çıkartılan yasalarla Gökova‘nın talanının önüne geçilmesinde büyük rol oynadı. O bir doğa filozofuydu. Onun vücudunu kaybettik ama, onun felsefesi öğrencilerinin kalplerinde yaşamaya devam edecek. Bugün de kendi yaptırdığı deniz kızı heykeline gelerek ona olan özlemimizi dile getirmek istedik. Ne mutlu bizlere ki Sadun Ağabey bu dünyada yaşadı ve Onu tanıma şansı bulabildik.”

Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan ünlü denizci Sadun Boro, 5 Haziran 2015’de 87 yaşında yaşamını yitirmişti. Adını denizcilik tarihine yazdıran ve ölümüne kadar Marmaris’te teknesinde yaşayan Sadun Boro’nun birinci ölüm yıldönümünde Maramaris-Karacasöğüt köy mezarlığında anılacak. Maramaris-Karacasöğüt köyünde bulunan mezarı başında yapılacak anma töreni için Bodrum’dan da 10 kişilik bir ekip, STS Okul Gemisi ile tören katılmak üzere “Rüzgarınız bol, pruvanız neta olsun” dilekleri ile sabah saatlerinde denize açıldı. Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz Sadun Boro’yu anmak üzere STS Okul Gemisinin denize açılan ekibi yolcularken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Ünlü denizcimizi bildiğiniz gibi geçen yıl bu günlerde kaybetmiştik. Ülkemizin özellikle de ilçemizin denizcilik yönünden büyük bir değeriydi. Gökova koylarının ağabeyiydi, korunması için elinden geleni yapıyordu. Koylarımız bir yerde babasız kaldı. Onu anmak ve tekrar yad etmek için, Bodrum’u ve denizcilerimizi temsilen Bodrum Okul Gemimiz ile kabrini ziyarete gidiyoruz. Birazdan hareket edeceğiz. Saat 2’de onun meşhur heykeli vardır.  İngiliz limanındaki deniz kızı heykeli. Orada bir anma töreni yapılacak. Pazar günü de mezarı başında anma töreni yapılacak. Bizlerde bu törenlere katılmak için okul gemimiz ile gidiyoruz. Yarın inşallah, Allah nasip ederse geri geleceğiz.” Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Demiröz bu sezon denizcilerin durumu ile ilgili oldukça kaygılı olduğunu dile getirerek şunları söyledi; “Deniz turizmi, genel ülke turizmi gibi. Deniz turizminde de büyük düşüşler yaşanıyor. Bu sene zor bir yıl geçecek öyle görünüyor. Allah bütün denizcilerimizin ve turizmcilerimizin yardımcısı olsun.”

Daha sonra demir alan STS Okul Gemisi Bodrum’u temsilen Sadun Boro’nu anma törenine katılmak üzere denize açıldı. STS Okul Gemisi gece İngiliz limanında demirleyecek, 5 Haziran sabahı da Maramaris-Karacasöğüt’e ulaşacak ve akşam saatlerinde de Bodrum’a geri dönecek.

sadun-boro-anma-3

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.