arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5208
EURO
36,1756
ALTIN
2.980,15
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
5°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

PROF.DR. IŞIK, 2500 YILA IŞIK TUTTU…

PROF.DR. IŞIK, 2500 YILA IŞIK TUTTU…
18 Şubat 2017 16:00
A+
A-

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından Bodrum Herodot Kültür Merkezi’nde “Hekatomnos Lahdi” adlı konferans düzenlendi. Konferans, kokteylle başladı.

Akademia  Vakfı’nın yürüttüğü ‘Mozole Restitüsyom Projesi’ doğrultusunda düzenlenen konferansı Prof. Dr. Fahri Işık verdi. Işık’ın  “Kral Mausollos’un babası Hekattommos Anıt Mezarı, Lahti, Satraplar ve Eceler” başlıklı konferansını Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz’ın yanı sıra, Bodrum’da yaşayan akademisyenler ve Bodrumlular izledi. Konferansın açış konuşmasını yapan Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal, “Vakıf olarak Bodrum’un ve yakın çevresinin tarihine, kültürüne ve geçmişine ışık tutacak konferans ve etkinlikleri düzenlemeye çalıştıklarını ve bu doğrultuda Türkiye’nin saygın akademisyenlerini Bodrum’da ağırladık.” dedi

Daha sonra Prof. Dr. Fahri Işık, bir sunum eşliğinde Hekatommos Anıt Mezarı, Lahti, Satraplar ve Eceler konulu konferansına başladı. Işık konferansında Hekatommos Anıt Mezarı, yazıtlar ve bulgular hakkında çarpıcı bilgiler verdi. Işık, Karya satraplığında önemli bir yer olarak kabul edilen anıt mezarın Bodrum’daki dünyanın 7. Harikası Mousoloseum’un ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Milas’taki anıt mezarın kazı çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Işık, konuşmasında şunları söyledi:

“Duvarlardaki resimler gitmiş, en az iki üç kez mezarın içi yukarıya kadar dolmuş. Lahdin üst kısmında yumurta dizisi ve kuşak büyük oranda ortadan kalkmış. Lahtin uzunyüzü doğuya bakıyor. Boyu, İskender Lahti’ne yakın. Bunun karı koca için düşünülmüş bir anıt mezar olduğunu sanıyoruz. Bu muhteşemlikte bir lahit, tek parça kapağa sahip değildi. Mermerle örtülüydü. İkili gömü ile bağlantılı olduğunu buradan çıkarıyoruz.”

Prof. Dr. Fahri Işık, Hekatommos Anıt Mezarının özelliklerini Helenistik dönem anıt mezarları ve lahitleriyle karşılaştırarak anlattı. İstanbul’daki bir laboratuvarda, lahtin renk ve boyalarının saptanmaya çalışıldığını kaydeden Işık, renklerin Atina mezar kabartmalarıyla birebir benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Lahdin önyüzünde bir ‘aile şöleni’ betimlendiğini, bu divan sahnesinin neyi içerdiği konusunda araştırmaların devam ettiğini söyleyen Işık, “Bunun öte dünya betimlemesi olmadığına eminiz. Bunu Yeni Hitit, Asur ve Likya dönemi tapınak ve mezar betimlemeleriyle karşılaştırarak anlıyoruz. Bu kabartmalar günlük yaşama aitti, bir keyif anını anlatıyordu, öldükten sonraki yaşamı betimlemiyordu” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.