arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

“Piyano Şairi” Gabor Farkas Gümüşlük’ten geçti…

“Piyano Şairi” Gabor Farkas Gümüşlük’ten geçti…
6 Ağustos 2023 12:26
A+
A-

20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, ‘Taşta’ konserleri serisinde kendi kuşağının en iyilerinden biri olarak gösterilen Macar piyanist Gabor Farkas’ı konuk etti.

Arena Bodrum Haber – Bodrum’un sanat çevresini bir araya getiren konser, festivalin unutulmazları arasında yer aldı. 

Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi desteğiyle ülkemize davet edilen, Piyanist Gabor Farkas, Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin ‘Taşta’ konserleri serisinde, Antik Taş Ocağı’nda Bodrumlu klasik müziksevere muhteşem bir gece yaşattı.

Kendi kuşağının en iyi piyanistleri arasında gösteriliyor

Klasik müzikte özellikle Romantik Dönem’e vurgu yapan, seçkin ve çok geniş bir repertuvar sahibi Macar Gabor Farkas, kendi kuşağının en iyi piyanistlerinden biri olarak gösteriliyor. Piyanist ve orkestra şefi Tamás Vásáry’nin “piyano şairi” olarak tanımladığı Farkas, son derece kişisel icra tarzıyla, nadir bir yetenek olarak gösteriliyor. Sanatçının, enstrümanına olan hakimiyeti ve üst düzey piyano virtüözlerinin arasında kendine özgü uslubu ve ifade şekliyle, benzersiz bir müzik insanı olarak ifade ediliyor.

Farkas, farklı dönemlerden çok özel bir repertuvarla sahnedeydi

Gümüşlük’ün tarihi mekanı taş ocağında bir araya gelen klasik müzikseverler, Macar piyanist Gabor Farkas’tan çok özel bir seçki dinleme ayrıcalığı yaşadı. Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi desteğiyle festivale konuk olan Farkas, Antik Taş Ocağı’nın sahnesinde Liszt, Debussy, Ravel, Bach gibi bestecilerin eserlerine yer verirken, icra ettiği valslerle de ayakta alkışlandı.

Farkas, ilk olarak Barok Dönem’in en önemli bestecilerinden J.S. Bach’ın bir kantatını, Çağdaş Dönem icracılardan Egon Petri’nin düzenlemesiyle seslendirdi. Eser, “Schafe können sicher weiden from Cantata, BWV 208” başlığını taşıyordu. Daha sonra Gabor Farkas, senfonik şiir tarzının yaratıcısı Macar besteci Franz Liszt’ten, “Jeux d’eau de la Villa d’Este, S.163/4” adlı yapıtla izleyici karşısında idi. Sanatçı bu eserin ardından, Fransız besteci ve müzikte izlenimcilik akımının öncüsü Claude Debussy’den, “Reflets dans l’eau from ‘’Images’’, L. 110” adlı eseri seslendirdi. Daha sonra 20.yy.’ın en önemli Çağdaş Dönem bestecilerinden Maurice Ravel’in, “Jeux d’eau, M. 30” adlı eseriyle izleyiciden alkış alan Farkas, geceye Franz Liszt’in bir valsiyle devam etti. Bu eser, “Mephisto Waltz No. 1, S. 514” başlığını taşıyordu. Bu eserin ardından “Valse romantique, L. 71”

adlı yapıtla, tekrar C. Debussy’e yer veren Farkas, gecenin sonununda Alfred Grünfeld düzenlemesiyle Johann Strauss’un bir valsini seslendirdi. Bu eser “Soirée de Vienne, Op. 56” adını taşıyordu.

Chopin valsleriyle bis yaptı

Konser programının sonunda Farkas, izleyicinin alkışlarıyla tekrar sahneye gelerek F. Chopin’den iki eser seslendirdi. İlk olarak bestecinin “Ninute Waltz” isimli yapıtını, Farkas kendi transkripsiyonuyla seslendirdi. Bu eserin ardından sanatçı, bu defa “Spring Waltz” adlı Chopin eserini Liszt aranjmanıyla icra ederek geceyi sonlandırdı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.