Bodrum’da, 5 yıldır aralıklarla patlamaların meydana geldiği isale hattında aynı sorun tekrarladı. Bugüne kadar yaklaşık defalarca kez patlayan isale hattında, bu kez de Torba Mahallesi Rıza Anter Caddesi’nin altından geçen bölümde saat 16.00 sıralarında patlak oluştu. İsale hattının gürültüyle patlamasının ardından yolun bir kısmı da çöktü. Patlamanın ardından akan sularla Torba Mahallesi’ndeki sokaklar göle döndü. Bölgede bulunan bazı ev ve iş yerlerini ise su bastı. Ekipler, patlamanın ardından bölgeye gelen suyu kesti.
Suyun şiddetiyle duvarı yıkılan 3 otelin odalarını su bastı. Odaların ve restoranların sular altında kaldığı otellerdeki turistler korku dolu anlar yaşadı. Neye uğradığını şaşıran turistler bölgede bulunan başka otellere tahliye edildi. Otellerin içerisinde bulunan havuzlar ise çamurlu sular ile doldu taştı.
SPA MERKEZİNDE ÇALIŞAN 2 KADIN YARALANDI
Bir otelin Spa merkezinde çalışan 2 kadın ise hafif şekilde yaralandı. Ortalığın savaş alanına çeviren su hattı patlamasından 1 yaşlı kadın ise suların içinde mahsur kaldığı öğrenildi. Sular altında kalan otelin çalışanı Kardelen Beyazıt, “Bir anda sular hızlıca yükselmeye başladı. Biz sulardan çıkmaya çalışırken su bizi aldı götürdü. Ben bacağımdan, arkadaşım ise ayağından yaralandı” ifadelerini kullandı.
Evleri ve iş yerleri sular altında kalan vatandaşlar ise büyük şaşkınlık yaşadı. Cadde ve sokaklarda asfaltlar kalktı ve büyük çapta maddi zarar meydana geldi. Araç trafiğine kapatılan bölgeye verilen elektrik de kesildi. Boşaltılan otellerde büyük çapta maddi zarar meydana geldiği öğrenildi. Bodrum Belediyesi ekipleri tarafından bölgede temizlik ve hasar tespiti çalışmaları başlatıldı.
PATLAMALAR BODRUMLULARI BIKTIRDI
Faaliyete alındığı 2014 yılından beri Geyik Barajı’ndan Bodrum’a içme suyunun taşındığı isale hattındaki patlamalar, ilçe halkını da bezdirdi. Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi’nde kullanılan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Plastik) malzemenin uygun olmaması nedeniyle sık sık patlayan isale hattı, hem can hem de mal güvenliğini tehdit ediyor. DSİ tarafından yapıldıktan sonra 2014 yılından itibaren işletme bakım ve onarımı Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna geçen içme suyu hattında bugüne kadar irili ufaklı 1000’e yakın patlama meydana geldi.
BELEDİYE DAHA ÖNCE AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Konuyla ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yılın Kasım ayında yapılan açıklamada, “Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılından bu yana DSİ isale hatlarında 985 arıza meydana gelirken bu arızaların giderilmesi için Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından 14 milyon 66 bin TL harcama yapılmıştır. Bu arızalar nedeniyle yaklaşık 3 milyon metreküp su kaybı yaşanırken, toplamda Bodrum ilçesinde 100 günü aşkın su kesintisi yaşanmıştır. Arızaların tamiratı için yaklaşık 6 bin saat mesai harcanmıştır. MUSKİ Genel Müdürlüğü tarafından tamamen devri alınmayan ve DSİ’nin sorumluluğunda olan mevcut hatların yaklaşık 3 bin 500 metrelik kısmı yenilenirken geri kalan 104 kilometrelik kısmın yenilenmesi için DSİ’ye birçok kez başvuru yapılmıştır” denilmişti.