arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,9721
EURO
35,3174
ALTIN
2.456,47
BIST
10.679,98
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
36°C
Bodrum
36°C
Açık
Perşembe Açık
34°C
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Açık
35°C

Patara’nın Kraliçesi Havva İşkan’ın Fener Sunumu Bodrumlularla Buluştu

Patara’nın Kraliçesi Havva İşkan’ın Fener Sunumu Bodrumlularla Buluştu
9 Haziran 2024 11:06
A+
A-

İmparatoru Nero’nun Patara’da denizcilerin güvenliği için yaptırdığı antik deniz feneri restorasyonunda kazı başkanlığı yapan Prof. Havva İşkan; sunumuyla fenerin ışığını Akademia Vakfı’nın bahçesine taşıdı

Arena Bodrum Haber – Restorasyonu 20 yıl süren 2 bin yıllık deniz fenerinin yeniden ayağa kaldırılmasına bir ömür adayan Prof. İşkan, gerçekleştirdiği sunum-söyleşide deniz feneri kazılarının ilk gününden bugüne kadar ki sürecini, Roma İmparotoru Nero’nun fener için hayalini ve Likya’yı anlattı.

Keşfinden sonra bürokratik sorunlar yüzünden 8 sene boyunca hiç çalışma yapılamayan fenerden vazgeçmeyerek, kazı izni için yıllar süren bir mücadeleyi tamamlayan Prof. Havva İşkan gerçekleştirdiği sunumda tüm çalışma detaylarını aktardı.

Kazının başlangıcından sonuna kadar birbirinden değerli bilim adamları ve uzmanlarla bir arada titizlikle çalışılan kazıda Prof. İşkan’ın ihtiyaç üzerine geliştirip kurdurduğu ‘Taş Hastanesi’ izleyenler tarafından ilgiyle karşılandı.

Prof. Havva İşkan Sunumu sırasında yaptığı açıklamada;

“Tarih doğruları gösterme konusunda çok iyidir. Kazı çalışmaları sırasında pek çok yeni gelişme elde ettik. Yaptığımız keşifler sayesinde Likya krallığının yılları ve aldığı kültürel etkilerine dair bilgiler uluslararası düzeyde güncellenmek zorunda kaldı bu biz arkeologlar için çok büyük bir başarıdır.” dedi.

Havva İşkan Işık Kimdir?

Havva İşkan, 10 Ekim 1956 tarihinde Kütahya’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve anne tarafından yöresel, dedesinden ise Balkan etkileri alarak büyüdü.Arkeolojiyle ilk tanışması, Aizanoi antik kentine yaptığı bir okul gezisi sırasında Zeus tapınağında bir kadın heykeli ile temas etmesiyle oldu. 1970’lerde İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji eğitimi aldı. Daha sonra Almanya’da Philipps-University Marburg’da doktora yaptı.

1980 yılında Fahri Işık ile tanıştı ve 1988 yılında Türkiye’ye döndüğünde Erzurum’daki Atatürk Üniversitesi’nde çalışmaya başlaması da onun aracılığıyla oldu.1988 yılından bu yana Fahri Işık tarafından yönetilmiş Patara Antik Kenti kazılarına katıldı. 1990 yılında Antalya Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan Arkeoloji Bölümü’nün kurucuları arasında yer aldı ve o tarihten bu yana bölüm başkanlığını yürütüyor.

Fahri Işık ile 1998 yılında Patara tiyatrosunda evlendi, tek şahit ikisinin de birlikte çalıştığı arkeolog Nevcat Çevik’ti. Havva bilinçli olarak kızlık soyadını korumayı tercih etti ve böylece İşkan Işık soyadını kullanmaya devam etti. 2009 yılında Patara’daki kapsamlı kazı ve restorasyon çalışmalarının liderliğini eşinden devraldı. Havva İşkan’a Armağan Lykiarkhissa / Festschrift für Havva İşkan 2016 yılında, İşkan Işık’a hitaben yazılmış bazı giriş yazılarının öncesinde arkeoloji makalelerinden oluşan bir derleme olarak yayımlandı. Bu yayın o zamandan beri arkeolojik bünyesinde standart bir eser haline geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.