İZEV Vakfı (İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı)’nın zihinsel engelli bireylere dikkat çekmek amacıyla geliştirdiği ‘Sanat ve Biz’ adlı projesi kapsamında Palmarina Bodrum’da anlamlı bir resim sergisi açıldı.
Sergide dünyanın en ünlü ressamlarının eserlerine down sendromlu gençlerin yüzleri eklendi. Ortaya çıkan eserler dikkat çekici olduğu kadar düşündürdü.
Dünyanın en iyi marinaları arasında yer alan Palmarina Bodrum’da anlamlı bir sergi açıldı. İZEV Vakfı işbirliğinde açılan sergide Leonardo Da Vinci, Rembrandt, Caravaggio, Vermeer, Boticelli gibi dünyaca ünlü ressamların unutulmaz eserleri down sendromlu gençlerin yüzleri entegre edilmiş bir şekilde yeniden yorumlandı. Ünlü ressamların İnci Küpeli Kız, İdeal Bir Kadın Portresi, Mona Lisa, Kakımlı Kadın gibi tablolarının başkarakterlerinin yüzleri değiştirilerek down sendromlu gençlerin yüzleri eklendi. 22 Haziran’a kadar Palmarina Bodrum’da izlenecek sergi Türkiye’yi dolaşacak. Serginin amacı zihinsel engelli bireyleri de sanata dahil ederek seslerini duyurmak .
“Sanat ‘Farklı’ denilen dehaların elinden çıktı”
Toplumlara ve tarihe mal olarak yüksek sanat değeri taşıyan eserler çoğunlukla toplum tarafından “Farklı’’ denilen sıra dışı karakterlerin, dehaların ve hatta engelli denilen insanların elinden çıktı. Sıradan olmayan bakış açıları ile fark yaratan bu sanatçılar toplum tarafından “Farklı” olarak yorumlanırken toplumu en iyi şekilde yansıtan eserler ürettiler. İZEV Vakfı da sanatın yaratıcısı olabilen bu insanlardan ilham alarak özürlü değil, “Farklıyız ama biz de varız” diyor. Bu söylemle sanatın yaratıcısı olmanın yanında sanatın ürünü ve malzemesi de olabileceklerinden söz ediyor.