Arena Bodrum Haber – Cumhuriyet Halk Partisi Bodrum Belediye Başkan Aday Adayı Mimar Emin Palalı, Bodrum İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen, Belediye Başkanı Aday Adayları Tanıtım Toplantısı’nda Bodrum’un nasıl bir belediye başkanına ihtiyacı olduğunu anlatarak çözüm önerilerini sıraladı.
CHP Bodrum İlçe Başkanı Tuna Işın başta olmak üzere organizasyonda emeği olan tüm parti emekçilerine teşekkür eden Mimar Emin Palalı, “Burada bir demokrasi şöleni yaşanıyor. Bu demokrasi şölenini bize yaşatan, bu kürsülerde özgürce konuşmamızı sağlayan, Laik Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu, Partimizin Kurucusu, ilk Genel Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını minnetle ve saygıyla anıyorum. Bizlerin görevi ise O’nun gösterdiği muasır medeniyet hedefine ulaşmak için, koşullar ne olursa olsun yılmadan çalışmak ve tüm olumsuzluklara rağmen mücadeleden vazgeçmemektir. Atatürk’ün, ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ sözünü kendimize yol haritası olarak belirleyerek, koşullar ne olursa olsun en iyisini yapmak için çalışacağız” dedi.
İlkokul Öğretmeni Fidan Palalı ile 1. Sınıf Emekli Emniyet Müdürü Celal Palalı’nın üçüncü çocuğu olarak, 29 Ocak 1979’da Kayseri’de doğduğunu belirten Palalı, “Ebeveynlerim devlet memuru olduğu için Kayseri’de başlayan hayatım, güzel yurdumuzun farklı şehirlerinde devam etti. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1999 yılında mezun oldum. Vatani görevimin ardından eğitim için gittiğim Amerika’da 4 yıl kaldım. Amerika’da mesleğim konusunda kendimi geliştirdim. Amerika’nın ardından 2004 yılında Bodrum’da çalışmaya başladım, birçok sosyal sorumluluk projesinde görev aldım. Uzun yıllardır Bodrum Sağlık Vakfı üyesiyim. İki kız babası olarak ‘Güçlü kadınlar, güçlü toplumun mimarıdır’ anlayışı doğrultusunda, Yalıkavak Kadın Hentbol Takımı’na ve altyapıda eğitim gören kız çocuklarının çalışmalarına destek verdim ve yönetim kurulu üyesi olarak destek olmaya devam ediyorum” diye konuştu.
“20 yılı aşkın süredir edindiğim tüm mesleki birikim ve yeteneklerimle, Bodrum’un kent planlaması ve altyapı gibi teknik problemlerini çözmek için aday adayı oldum” diyen Palalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemiz büyük bir ekonomik kriz yaşıyor, bu da beraberinde; hukuk, eğitim, sağlık ve benzeri tüm alanlarda; toplumun tüm kesimlerinde huzursuzluklar yaratıyor. Önümüzdeki yerel seçimlerde, ezilen, horlanan bu kesimler, güvenecekleri bir yapı veya adaylarla buluşma özlemi içinde. Yeşil, dişil dijital bir devrimin sesini, belki artık Bodrum’dan yükseltmenin zamanı geldi. Kendi dönemlerinde halkçı, toplumcu belediyeciliği uygulayan, efsane belediye başkanları, Fatsa Belediye Başkanı Terzi Fikri, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven gibi değerli başkanlarımızın açtığı yolda yürümenin onuruyla bu işe talip oldum. Katılımcı, adaletli ve toplumcu bir belediyecilik anlayışı içinde; özgürlük, adalet ve dayanışmayı ilke edinen, demokrasi ve katılımcılığa inanan, insanı ve doğayı temel alan, tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyan ve güvenceye alan, Bodrum’u, Bodrumlularla birlikte yönetmeyi kılavuz edinen, sağlıklı bir kentsel gelişimi, aynı zamanda insani kalkınmayı amaçlayan, projeleriyle kentsel adaleti sağlayacak, kentin potansiyeline yeni özellikler kazandıracak, Bodrum’u, Bodrumlularla birlikte geliştirecek bütün projeleri, katılımcı, şeffaf ve denetlenebilir şekilde tasarlayarak, yaşama geçirecek bir belediyecilik anlayışıyla, Bodrum’u tek başına yöneten değil, Bodrum’u Bodrumlularla beraber yönetmeyi etik gören bir belediye başkanı olacağım.”
Gençlerin ve çocukların daha sosyal bir Bodrum’da yaşaması için belediye başkanlığına talip olduğunu belirten Palalı, “Bodrum’un bütüncül planı, altyapı ve ulaşım gibi teknik sorunlarını biliyor; bunların çözümleri için uzun yıllardır kapsamlı çalışmalar yapıyorum. Bodrum’un bütüncül imar planı çalışmalarını, koordinasyonu sağlayarak gerçekleştireceğim. İmar planlarında toplumsal katılım sağlayacak, plansız yapılaşmanın önlenmesi için yurttaşlarımızla birlikte çalışacağız. Yeşil bina standartları oluşturacak, sosyal konut projelerini ve engelli dostu konutları teşvik edeceğiz. Bodrum’umuzun daha yaşanabilir ve gelişmiş bir kent olabilmesi için hızlı ve kalıcı, çözüm odaklı adımlar atılması gerektiğine inanıyorum. Ben göreve geldiğim ilk andan itibaren altyapı ve ulaşım sorunlarını üzerine yoğunlaşacağım. Trafik sorunlarına çözüm bulmanın, mevsimsel nüfus değişkenliğine hazır bir trafik perspektifi oluşturmanın ve toplu taşıma imkanlarını artırmanın hepimizin temel arzusu olduğunu biliyorum. Alternatif yollar, akıllı trafik sistemleri, trafik yoğunluğu haritaları ve yeraltı otoparkları planlayarak Bodrum’da ulaşımı rahatlatmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Bütün dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi, Bodrum’un su kaynaklarının doğru kullanılması ve gelecek nesillere aktarılmasının en önemli sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Palalı, “Bu çerçevede öncelikli önerimiz; Bodrum Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla, “Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu” oluşturulmalıdır. Bu kurul, su konusundaki endişelerimizi giderecek, çözüme yönelik tüm planları ve projeleri yaşama geçirecek yeterlilikte olup inisiyatif kullanmalıdır. Bodrum’un yıllık su ihtiyacının 2023 verilerine göre yaklaşık 44.5 milyon metreküp olduğunu biliyoruz. Bodrum’da yaşanan su krizinin önüne geçmek için, yıllık 1 milyar 443 milyon metreküp su potansiyeline sahip, Dalaman Havzası’ndan içme suyunun Bodrum’a getirilmesi gerekiyor. İşte bu Kurul, 1993 yılında planlanan “Dalaman Nehri Su Getirme ve Dağıtma Projesi”ni hayata geçirmek için çalışacak. Bu proje Bodrum’un yeraltı su kaynaklarının korunması için de yaşamsal öneme sahiptir. Kamu binalarında ve ilgili diğer alanlarda enerji tasarrufunu düzenleyen politikalar oluşturacak, ‘yeşil bina projeleri’ni teşvik edecek, çevre dostu ve yeşil enerji projelerine destek vereceğiz” açıklamasını yaptı.
Mimar Emin Palalı, yöneticilik anlayışı ile ilgili olarak da şunları söyledi: “Bodrum’un; bütün dinamiklerini ‘kentin gelişmesi’ etrafında buluşturan, daha çok Bodrum’da yaşayan, özellikle de kentin duygusal birlik ve bütünlüğünü sağlayan, özverili, dürüst, çalışkan, hemşerileriyle barışık olan bir belediye başkanı ve meclise ihtiyacı var. Bodrum’un ekonomik yaşamının yaz kış canlandırılmasını ilke edinen, Bodrum’un sivil toplum kuruluşlarının, kent konseyinin, mahalle meclislerinin, muhtarların katılımını teşvik eden, yönlendiren bir belediye başkanı ve meclise ihtiyaç var. Bodrum’un gelişmesi için; Bodrum’un tüm örgütlü dinamiklerini, mesleki ve yöre örgütlenmelerini, sendika, gençlik, kadın, çocuk, yaşlı ve emeklilerin katılımını sağlamayı özendiren, engelsiz hayatı, doğayı, eğitimi, kentsel gelişimi, kent yapılandırmalarını güçlendiren, istihdamı artıran, teknoloji üreten, engelleri azaltan, üretim ve tüketim kooperatifçiliğini teşvik eden, çevreyi koruyan, kısaca kent yaşamını oluşturan tüm konularda projeler üreten, girişkenliği artıran bir belediye başkanı ve meclise ihtiyaç var. Dünyada, ‘yeşilkent’, ‘dünya dostu kent’ gibi yeni kavramları yakından izleyecek vizyona sahip bir belediye başkanı ve meclise ihtiyaç var. Bodrum’un doğasına, insan ve diğer canlıların yaşantısına, Bodrumlu olma bilincine, kültürüne ve tarihine sahip çıkan bir belediye başkanı ve meclise ihtiyaç var. Böylesi bir belediyecilik anlayışı, Bodrum’da yaşayan insanların; huzurla, mutlulukla, geleceğe umutla bakmasını sağlayabilir. İşte ben bütün bunları yapmaya talibim.”