Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Bodrum Temsilciliği Avukat Ergin Cinmen’in “Basın Özgürlüğü” söyleşisini Bodrum TAKSAV temsilcilik ofisinde gerçekleştirdi.
Can Yücel, Rıfat Ilgaz gibi yazarların yanı sıra çok sayıda sanatçılarında kurucuları arasında yer alan TAKSAV özellikle sanat, tiyatro ağırlık veren bir vakıf olma özelliğini taşıyor. Ayrıca öğrencilere satranç matematik gibi kurslarında verildiği 7 den 70 e herkesin ilgi alanına göre etkinlik olanağı sağlanan TAKSAV gönüllülük esasına dayanan bir vakıf.
Söyleşiye katılan dinleyiciler 3 Mayıs Dünya basın özgürlüğü günü dolayısı ile “Basın Özgürlüğü” konulu söyleşiyi Avukat Engin Cinmen’den dinledi.
Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda sınıfta kaldığını belirten Cinmen yaptığı konuşmada;
“Her geçen yıl ivmenin dahada düştüğünü görüyoruz. Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 157 sıra ile sonuncu sıraya doğru hızla ilerliyoruz. Ülkemizde çok fazla basın emekçisi hapiste, pek çoğuda baskı altında. Basın özgürlüğü haber alma özgürlüğüdür. Gazeteci haberi bize ulaştıramazsa işte sorun burada başlar.
İfade özgürlüğü hukuk birlikte hareket eder. Aslında gazetecilik hapise düşmeye ramak kalma mesleğidir. Şu anda 141 gazeteci tutuklu. Avrupa’da sonuncuyuz bu bir ülkemiz için yüz karası birşey. Ülke olarak çok zor yıllardan geçtik, sıkıyönetimler geçirdik ama bu dönem kadar kötü olduğunu hatırlamıyorum.
İktidarı eleştirel haber yapan direk hükumete karşı cebir ve şiddet suçlaması ile yargılanıyor. Yani basın emekçileri 15 Temmuz’da tepemize bomba atanla aynı suçtan yargılanıyor. Bu olacak şey değil. Cumhuriyet gazetesi sadece yayın faaliyeti nedeni ile köşe yazarları terör örgütü suçlaması ile bir yıla yakın hapiste kaldı. Neredeyse medyanın tümü bir kaçı dışında havuz medyası oldu. Tamamen bitmiş durumda müthiş bir oto sansür uygulanıyor” diye konuştu.
Söyleşi soru cevap bölümüyle tamamlandı.