arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,9721
EURO
35,3174
ALTIN
2.456,47
BIST
10.679,98
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
36°C
Bodrum
36°C
Açık
Perşembe Açık
34°C
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Açık
35°C

MUSKİ, Su Açığı Oranında Tercihi Bodrumluya Bıraktı…

11 Haziran 2024 21:08
A+
A-

Yazımın başlığını “MUSKİ’nin Akıl Oyunları” mı, yoksa “MUSKİ Su Açığı Oranında Tercihi Bodrumluya Bıraktı” mı diye atmak konusunda arafta kaldım.

Belirsiz halim fazla sürmedi. Kararımı hemen verdim. Başlık, “MUSKİ Su Açığı Oranında Tercihi Bodrumluya Bıraktı” şeklinde oluştu.

Sonuçta MUSKİ’nin yaptığı işlerde akıl aramanın çok mümkün olamayacağını defalarca deneyimledik, Bodrum olarak…

Girişi kısa tutup konuya hemen girelim.

Dün “Bodrum’un suyu yetmiyor”, “Bodrum bu yazda susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya…” gibi başlıklar altında MUSKİ’nin yaptığı yazılı bir açıklaması gündeme düştü.

Açıklamaya şöyle bir göz atınca içeriğinde birbiriyle örtüşmeyen tespitler dikkatimi çekti. Eee dikkat bu, durup dururken adama hesap yaptırıyor işte.. Sonuçta giriştim hesaba..

MUSKİ’nin yazılı açıklamasının içeriğinde;

Bodrum Yarımada’sının günümüz itibariyle yıllık su ihtiyacının 44,42 Milyon metreküp olduğu ancak MUSKİ Genel Müdürlüğüne tahsis edilen ve Bodrum’a vermesi söylenen su miktarınınsa 29,50 Milyon metreküp olduğuna ifade ediliyordu.

Bunu aylık olarak değerlendirdiğimizde; ihtiyaç 3.7 Milyon metreküp, arz 2.4 Milyon metreküp olarak gerçekleşecek demektir.

Yapılan bu hesaba göre, aylık-yıllık su açığının yaklaşık %33 oranında olduğu öngörmek mümkündür.

Diğer taraftan Bodrum’a verilen suyun yaklaşık olarak 320 Bin kişiye yetecek miktarda olduğunu ifade eden MUSKİ yetkilileri, açıklamada yaz sezonunda Bodrum’un gerçek nüfusunun 1 Milyon olduğunu da belirtiyor ve kullanımın daha da artacağına dikkat çekiyor.

Hesap içinde hesap yapan MUSKİ’yi daha iyi anlamak için, bu hesabı da yaptım. Tahmini 4 ay süren sezonda su ihtiyacımız nüfusun 3 katına çıkmasıyla, 3.7 Milyon metreküpten, 11.1 Milyon metreküpe çıkacak demektir.

Bu da şu demek; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarındaki; ihtiyaç 11.1 Milyon metreküp/Ay arz 2.4 Milyon metreküp/Ay olacak demektir.

Bu rakamı kümülatif olarak değerlendirirsek; 8 ay toplamı (8×3.7) 29.6 Milyon metreküp, 4 ayın toplamı (4×11.1) 44.4 Milyon metreküp olmak üzere toplam ihtiyaç 74 Milyon metreküp/Yıl olarak gerçekleşecektir.

Şimdi MUSKİ’ye soruyorum. Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44.4 Milyon metreküp mü? Yoksa 74 Milyon metreküp mü?

Yani; Bodrum’un su açığı %33 mü yoksa %60 mı?

Su arzı açığının alternatif rakamları MUSKİ’den, tercih sizden..

Diğer taraftan 1 Milyon nüfus hesaplamasını MUSKİ hangi verilere göre yaptı bilemedim. MUSKİ bu rakamı ajans muhabirlerinin Bodrum girişinde çektiği anonslardan aldıysa sorun yok, ama rakam eksik. Çünkü son rakam 1.5 Milyon civarındaydı. Bu bayram haber ajansları rakamı kaça çıkarır bilemem..

Neyse biz konumuza dönelim…

Yanlış öngörüler ve tutarsız rakamlar açıklamanın içerisinde fazlasıyla sırıtıyor.

MUSKİ, Bodrum’un su sorununu; yazdığından, yaptığından bi haber olan bu sorumsuz haliyle mi çözecek.

Bodrumlunun nasıl bir su kriziyle karşı karşıya kalacağını tam anlayamasam da, MUSKİ’nin görevine karşı olan ciddiyetsizliğini bir kere daha idrak ettim.

Sağlıkçı Baki Ülgen‘in yerine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras tarafından MUSKİ Genel Müdürlüğü’ne ASKİ‘den (Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi) transfer edilen Yılmaz Şengül, konuya ısındıkça rakamlar arasındaki makas kapanır umudundayım.

O günler gelsin daha reel bir dille konuşuruz inşallah..

Sorunun çözümünde Genel Müdür Şengül’ü muhatap olarak kabul etmekle birlikte, Başkan Aras’a bir hatırlatma yapalım.

Bodrum; sorumluyu Başkan Aras’ın tercih ettiği yöneticilerde değil, bizzat kendisinde arayacaktır.

MUSKİ’nin yıllardır yaptığı patinaj nedeniyle lastik kokusundan başka bir şey hissetmediğimiz tekrara düşen söylemleri ve icraatlarındaki vurdumduymazlığın son yazılı basın açıklamasında devam ediyor olması suç mu? derseniz, asla derim.

Benimki de iş.. Ayrıntıda şeytan aramak..

Bu arada %40’lar ile ifade edilen kayıp-kaçak oranını konuşmuyoruz bile..

Kayıp-kaçak konusu tam olarak kendi işi olmasa da, duruma el atması için Poseidon’a rica ediyorum.. Ege’de Anadolu’da yıllardır emeği var kendisinin bizi kırmaz umarım.

***

Sorun sadece MUSKİ özelinde değil tabii ki.

Bodrum’da birçok mahalleye su verilememesiyle şikayetlerin hat safhaya ulaşmasının bir sorumlusu daha var.

Vatandaşın 1. dereceden muhatabı olmayan ama sorunun sebepleri arasında önemli bir role sahip olan DSİ

Peki; su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü sorunun neresinde?

Tam olarak göbeğinde..

Nasıl MUSKİ’nin arkasındaki sorumlu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanları ise, Muğla’da yaptığı ana isale hattı ihalesini her açıdan eline yüzene bulaştıran bu kurumun arkasındaki sorumluda Tarım ve Orman Bakanlarıdır.

Bodrum’a yaşattığı su krizini çözmek yerine, krizi yönetmeyi tercih eden DSİ’yi de, AK Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete ile Yakup Otgöz‘e havale ediyoruz.

Çözümün; bu iki yapının hiçbir şeyi öncelemeden aynı masaya oturmalarıyla mümkün olacağını düşünüyor ve ifade ediyorum uzun zamandır.

Bodrum’un su sorununu çözmek için aynı masaya oturmayan, oturamayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı ve DSİ’nin uzaktan yaptıkları taciz atışı niteliğindeki söylemler, Bodrumlunun canını çok sıkıyor artık. Bilesiniz!

Son olarak MUSKİ’nin açıklamasında bulamadığım bir konuya daha dikkat çekeyim. 2040 yılına kadar çözülecek olan su sorununun hangi gün çözülmüş olacağı..

Bilen varsa, bilmeyenlere anlatsın..

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.