arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,4906
EURO
36,2551
ALTIN
2.963,09
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
6°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

MUSKİ Bodrum’d Barajlar Kapatıldı Açıklama Yaptı

MUSKİ Bodrum’d Barajlar Kapatıldı  Açıklama Yaptı
12 Ekim 2023 19:52
A+
A-

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen Bodrum’da yaşanan su sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Arena Bodrum Haber – Bodrum’da nüfusun artması, yaşanan kuraklıkla birlikte su tüketiminde yüzde 45 artış olduğunu söyleyen Baki Ülgen olağanüstü bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Baki Ülgen; “Abone sayısında yüzde 29, su tüketiminde yüzde 45 artış var”

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen; “Bodrum’un genel bir su sorunu var. Mumcular Barajında su hacminin düşmesinden dolayısıyla Devlet Su İşleri barajını kapattı. Mumcular Barajı’ndan alınan su, yer altı su kaynaklarıyla birleşerek Mumcular İçme Su Arıtma Tesisine getirilip arıtıldıktan sonra Bodrum merkeze 5 milyon metreküp su sağlanıyor. Mumcular Barajı tarımsal sulama ve civar yerleşkelerin su ihtiyacını karşılıyordu. 2 barajdan elde ettiğimiz su ve gerek yarımada içerisinde gerekse de Çamköy, Mumcular ve Sazköy’den gelen sularla beraber 115 bin metreküp bir hacme ulaşmıştık. Mumcular Barajı kapatıldıktan sonra 82 bin metreküp olan arıtma su kapasitemiz 68 binlere indi. Geyik Barajının kapatılması ile Bodrum’a günde 50 bin metreküp su verebileceğiz. 380 litre olan yer altı havzamızdaki su, bugün itibarıyla 320 litrelere kadar düşmüş durumda. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamalarda suyun 40-45 gün daha yeteceği belirtilse de baraj 1 hafta içerisinde kapatıldı. Bodrum’a Geyik Barajı’ndan yapılan 5 milyon metreküp tahsisin dışında 5 milyon metreküp daha su tahsisi yapılıyordu. Geri kalan kısmını da Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’ni soğutma suyu için kullanılıyor. Geyik Barajı da gittiğinde, içme suyuna ham su sağlayan 2 barajımızı kaybetmiş olacağız. İçme suyunda ham su girişleri sadece yer altı suyundan gelen kaynaklara dönmüş olacak. Elimizde bulunan 580 litre civarında bir suya mahkum edilmiş olacağız. 75 bin olan abonemiz, bugün itibarıyla 97 bine ulaşmış durumda. Abone sayısında yüzde 29 oranında artış var. 2015 yılında Bodrum’a verdiğimiz su 12 milyon metreküpken, 2022’de 17 milyon 750 bin metreküp, su tüketimindeki artış ise yüzde 45 düzeylerine geldi.” dedi.

Baki Ülgen; “Su tasarrufu artık Bodrum için zorunlu hale geldi”

2022 yılında yapılan uzman değerlendirmeleri, yaşanan iklim değişikliği ile büyük bir kuraklığın yaşanacağını öngörerek birçok tedbir aldıklarını söyleyen Baki Ülgen aldıkları tedbirlerle sisteme 65 bin kişiye yetecek ek su sağladıklarını belirtti. Baki Ülgen; “Büyükşehir bütçesine koyduğumuz bedelle kuraklıkla mücadele için 3 beldemizin altyapısını yenileyerek kayıp kaçağı azalttık. Yeni sondaj kuyuları açtık, eskileri yeniledik. Mumcular İçme suyu arıtma tesisini rehabilite ettik, terfi istasyonu kapasitesini arttırdık. Güvercinlik 2.etap içme suyu arıtma tesisini bitirmek üzereyiz. Bunlar geçen seneki bütçeyle krize karşı eylem planlarımızdı ve sisteme 65 bin kişiye yetecek su ilave ettik. Barajların ikisinin de kapanması sonucunda olağanüstü bir durum doğdu. Planlama içerisindeyiz. DSİ ile istişarelerde bulunduk. Geçen yıl tedbir amaçlı Sazköy’de açtığımız sondajlarımız var. Farklı bölgelerde de sondaj kuyuları ilave edeceğiz ve buradan saniyede 200 litre suyu Bodrum’a getirmeyi planlıyoruz. Daha önceden kullanılmış sondajlar var ve onların arıtmalarını yaparak devam edebiliriz. Bunları Çamköy ve Sazköy havzasında toplayacağız. Bodrum için 3’üncü baraj planlandı ancak ÇED nedeniyle konu şu anda yargıda. Yargı süreci devam ediyor. Bodrum’un ana ihtiyacı olan 44 milyon metreküp, şu andaki hacim 29 milyon metreküp. Ortalama en az 15 milyon metreküpü kısa vadede baraj dışında bir şekilde karşılama şansına sahip değiliz. Su tasarrufu artık Bodrum için zorunlu hale geldi. Lüks tüketimi bir şekilde kesmemiz, havuzlarda kullanılan veya atıl şekilde fazla lüks olarak tüketilen suları kesip, sadece tüketim amacıyla kullanılmasını tavsiye ediyorum. Yer altı sularında ciddi şekilde düşme var, barajlarımız gittikten sonra yer altı sularına döndüğümüzde bu havzadaki azalma bundan sonra da devam edecek” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.