arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4265
EURO
34,5931
ALTIN
2.382,33
BIST
10.045,74
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Muğla Tarım Müdürlüğü’nden Bin 100 metreye çoban evleri..

Muğla Tarım Müdürlüğü’nden Bin 100 metreye çoban evleri..
16 Eylül 2023 13:48
A+
A-

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Seydikemer İlçesi Çökek Mahallesi Makmara Yaylasında hayata geçirdiği “Mera Islah ve Amenajman Projesi” kapsamında 10 adet çoban evini törenle teslim etti.

Arena Bodrum Haber – İl Müdürü Barış Saylak, Muğla il genelinde mera ıslah ve amenajman projelerine ağırlık verdiklerini belirterek, hayvancılık yapılan her bölgede yetiştiricilerin ve çobanların yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, Seydikemer İlçesi Çökek Mahallesi Makmara Mevkii’nde toplam 9 bin 874 dekarlık alanda, 10 çoban evi ile hayvanlar için dört adet suluk ve gölgelikler yapıldı. Toplam 1 milyon 544 bin liralık bütçe ile 2 bin 100 rakımda yaşama geçirilen çoban dinlenme alanlarının açılışına Ak Parti Muğla Milletvekili Yakup Otgöz, Seydikemer Kaymakamı Yıldız Büyüker, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Seydikemer Belediye Başkanı Bayram Önder Akdeniz, ilçe protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşmasını çobanlar adına Mustafa Körükçüoğlu yaptı. Çökek Mahalle Muhtarı Süleyman Fahri Bildirici’nin ardından proje danışmanlığını üstlenen Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Sürmen proje hakkında bilgi verdi.

Törende bir konuşma yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, 2019 yılından bu yana Muğla il genelinde toplam 23 bin 500 dekar mera alanının ıslah ve amenajman çalışmasını gerçekleştirdiklerini belirterek, geçimini hayvancılıktan sağlayan üreticiler için çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Seydikemer Çökek Mahallesi Makmara Merası’ndaki projenin 2022 yılında başladığını anlatan Saylak, 10 adet konteynırın çobanlar için bölgeye yerleştirildiğini, hayvanların su ihtiyacı için sıvatların oluşturulduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Kadimden bu yana yaylak olarak kullanılan 9 bin 700 dekarlık alanda Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü destekleriyle, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Islah ve amenajman projemizi tamamladık. Bu bölgenin ulaşımı son derece güçtü. Fakat, küçükbaş hayvancılığın merkezi olan Seydikemer için çok önemli bir alandı. 5 bine yakın küçükbaş hayvanın beslendiği, bakıldığı bir bölge burası. Burada çobanlarımızın çok ilkel koşullarda konakladığını tespit ederek harekete geçtik. Bakanlığımızın da desteğiyle 1.5 milyon TL bütçeli bu projeyi hayata geçirdik. Üreticilerimize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese, her kuruma teşekkür ediyoruz.”

Muğla’da 2004-2019 yılları arasında İl Müdürlüğü olarak 6 bin 550 dekar mera alanının ıslah edildiğini, 2019 yılından sonra ise mera alanlarını 23 bin 500 dekara çıkardıklarını söyleyen Saylak, “Makmara Yaylası 2 bin 100 rakımda. Şimdi teknik ekibimiz 3 bin 200 metre rakımdaki İkizgöl merasının ıslahı için alışmaya başlayacak. Mayıs ayında da sıfır rakım olan Bodrum Yalıkavak Küdür merasını hayata geçirmiştik. Artan yem girdilerinin bir nebze de olsa hayvan sahiplerine katkı olması için ıslah ve amenajman büyük önem veriyoruz. Sonbaharda buraları gübreleyeceğiz. Daha fazla nasıl verim elde edilir ona bakacağız. Bu meraları üreticilerimizin hizmetine hızlı bir şekilde sunup, küçük baş hayvancılığın gelişimine destek olmak en büyük hedefimiz ve hayalimiz.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.