arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
31°C
Bodrum
31°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
30°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Yağmurlu
26°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C

Muğla Odalarından Enflasyon Muhasebesi Hakkında Ortak İmza…

Muğla Odalarından Enflasyon Muhasebesi Hakkında Ortak İmza…
26 Temmuz 2024 14:59
A+
A-

Mali tabloların uzun yıllar süren yüksek enflasyonun etkisinden arındırılması ve böylece vergileme üzerindeki enflasyondan kaynaklanan olumsuzlukların giderilmesini teminen, 2023 hesap dönemi sonu itibari ile enflasyon düzeltmesi yapılmıştır

Arena Bodrum Haber – 2023 hesap dönemi sonunda yapılan enflasyon düzeltmesinde mali tablolar gerçek durumu yansıtan bir duruma getirilmiş ama işletmelere bir vergi yükü getirmemiştir. Enflasyon düzeltmesi sonucu bir kar çıktı ise bu geçmiş yıl karlarına, zarar çıktı ise geçmiş yıl zararlarına atılmak suretiyle işlemin vergisel etkisi bertaraf edilmiştir.

Ancak; 2024 yılı ( geçici vergi dönemleri dahil ) ve şartlarının devamı halinde, izleyen hesap dönemlerinde mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak ve yapılan enflasyon düzeltmeleri sonucu ortaya çıkacak değerleme farkları dönem kar veya zararına atılacaktır.

Bilindiği üzere bilançonun aktifinde yer alan parasal olmayan kıymetlerin enflasyon oranında artırılması, varlığın artması yani gelirin artmasıdır. Aynı şekilde bilançonun pasifinde yer alan parasal olmayan kıymetlerin artırılması da giderin artmasıdır.

Bu durum özellikle öz kaynağı güçlü olmayan küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor duruma sokacak ve gayri faal işletmelerden bile vergi alınmasına sebep olacaktır. Bilançonun aktifinde yer alan stoklarını, üretim tesislerini, demirbaşlarını borç ile temin etmiş bir işletme hiç faaliyette bulunmasa bile enflasyon vergisi ödeyecektir. Örneğin: Enflasyon düzeltme katsayısının %20 olduğunu ve bir işletmenin aktifinde sadece 600.000 TL tutarında stok bulunduğunu, öz sermayesinin de 50.000 TL olduğunu kabul edelim.( İşletme söz konusu stoku kredi ile temin etmiştir)

600.000 TL Stok x 0.20 Değerleme Katsayısı = 120.000 TL gelir

50.000 TL Öz Sermaye X 0.20 Değerleme Katsayısı = 10.000 TL gider

120.000 – 10.000 = 110.000 TL Enflasyon Düzeltme Karı

Görüldüğü üzere işletme hiç satış yapmasa bile 110.000 TL enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar çıkmaktadır.

Enflasyon düzeltmesinin her geçici vergi döneminde yapılması, işletmelerin mali tablolarının düzeltmesinden çok yeni bir vergi ihdas edilmesi anlamına gelmektedir. Aynı şekilde, serbest muhasebeci malİ müşavir veya yeminli mali müşavir gibi meslek mensuplarına da ciddi bir yük getirmektedir.

Bugüne kadar hiçbir geçici vergi döneminde bilanço hazırlanmamış sadece gelir tablosu beyannameye eklenmiştir. Enflasyon düzeltmesi işleminin her geçici vergi döneminde yapılması durumumda her dönem için bilanço hazırlanacak demektir. Bilanço hazırlanması çok ayrıntılı bir çalışma olup; işletmenin aktif ve pasiflerinde yer alan tüm varlıkların sayılması, ölçülmesi, tartılması, değerlenmesi işlemlerinin sürekli yapılması anlamına gelmektedir. Ayrıca bu kadar kısa sürede bilanço hazırlanması durumunda bilanço kalemlerinde hata ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da hem işletmeler, hem meslek mensupları vergi cezaları ile karşı karşıya kalabilir.

Enflasyon düzeltmesinin yapılmasından beklenen sonuç bu değildir. Amaç, üzüm yemek olmalıdır.

Bu nedenle enflasyon düzeltmesi her geçici vergi döneminde değil yılsonlarında yapılmalı ve enflasyon düzeltmesinin vergisel etkisi olmadan, mali tabloların düzeltilmesi amaçlanmalıdır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon düzeltmesi işlemlerinin vergisel etkisi konusunda ısrarcı olması durumunda, enflasyon düzeltmesi işlemi seçimlik olmalıdır.

Saygılarımızla,

 

Bülent KARAKUŞ Hurşit ÖZTÜRK S. Mutlu AYHAN
Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası     Muğla Ticaret Borsası Marmaris Ticaret Odası

 

Mahmut Serdar KOCADON Osman ÇIRALI  Reşit ÖZER
Yönetim Kurulu Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı     Yönetim Kurulu Başkanı
Bodrum Ticaret Odası Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Milas Ticaret ve Sanayi Odası

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.