arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

MUĞLA MİLLETVEKİLLERİNİN 2018 KARNESİ…

MUĞLA MİLLETVEKİLLERİNİN 2018 KARNESİ…
2 Ocak 2019 10:25
A+
A-

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Muğla milletvekillerinin Yasama Karnelerini  hazırladık. Muğlalılar adına, oylarıyla Başkent Ankara’ya gönderdikleri vekillerinin Yasama faaliyetlerini takip ettik.

Yasama Faaliyeti deyince;

Genel Kurul kürsüsünden yaptıkları konuşmalar ile seçim bölgelerinin sorunlarını gündeme taşımak için yaptıkları gündem dışı konuşmalar. Komisyon çalışmaları ve yaptıkları konuşmalar, kanun teklifi hazırlama, Cumhurbaşkanı ve bakanların cevaplandırmaları için verdikleri soru önergeleri anlaşılır.

7 Haziran 2018 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimlerinden sonra, aralarında  Muğla’dan seçilen dört CHP, iki AK Parti ve bir İyi Parti olmak üzere 7 milletvekili de yemin ederek Yasama görevine başladı.

Ancak birkaç gün sonra milletvekilleri, üç ay sürecek bir tatile girdi.

Yeni sisteme geçişten hemen sonra, TBMM’nin üç ay gibi uzun bir süre tatile girmesi tepkilere neden oldu.

Meclis’in işlevi azalmış mıydı?

TBMM tarihinde bu kadar uzun süren tatile alışık değildi. Bu nedenle de “artık Meclise  gerek kalmadı” gibi haklı eleştirilere rağmen, milletvekilleri uzun bir tatil yaptı.

Bu süreçte meydana gelen önemli olaylara rağmen muhalefetin “meclis olağanüstü toplansın” çağrıları da duvara çarparak kayboldu gitti.

1 Ekim’de Meclis yeniden açılarak yasama faaliyetlerine başladı. Ancak hazırda görüşülecek bir teklif olmadığı için de uzun bir süre aç-kapa yaptı, genel kurul toplanamadı.

Geldiğimiz noktada 1 Ekim’den bu yana tam üç ay geçti. Bu sürede yedi Muğla Milletvekili Yasama faaliyeti olarak neler yaptı.

Arena Bodrum Haber Ankara Temsilcisi olarak onları yakından izledim.

Süleyman GİRGİNCHP:  En çalışkan milletvekiliydi. Muğla ve Türkiye meseleleri ile ilgili olarak Genel Kurul kürsüsüne tam 15 defa çıktı ve konuştu. Girgin, çeşitli komisyon toplantılarına da katılarak 40 ayrı konuşma yaptı, iktidarı eleştirdi.

Ayrıca iki ayrı kanun teklifi verdi. Yeni sistemde Meclis’in hükümeti  tek denetleme yöntemi olan 10 ayrı soru önergesi verdi. Bakanlar bu soruların 5′ ine cevap vermedi,  2′ si cevap bekliyor, 3’üne ise cevap geldi. Bunlarda Cumhurbaşkanlığı için hazırlanan Okluk Koyu ile ilgili sorusu da cevaplandırılmadı.

Sadece bu da değil. CHP Milletvekili Süleyman Girgin, 81 ayrı meclis araştırma önergesine de imza koydu.

Metin ERGUN (İYİ Parti):  7 Haziran seçimlerinde Muğla’da MHP ile İyi Parti yer değiştirdi. MHP’nin tek milletvekilliği İyi Parti’ye geçti. Milas doğumlu olan Metin Ergun tam bir Türkiye Milletvekilliği yapıyor. Muğla dışındaki tüm sorunlarla yakından ilgileniyor. Ancak, Genel Kurul kürsüsüne en fazla çıkan ikinci Muğla milletvekili. Geçen 3 aylık sürede 9 kez Meclis kürsüsünden konuşma yaptı. Çevreye duyarlı bir vekil olduğu için Çevre komisyonunda da 6 defa söz aldı. Partisinin, 28 adet Meclis Araştırma Önergelerine imza verdi. Ayrıca, İstanbul havalimanı için de Genel Görüşme açılmasını istedi. Bakanlara 12 ayrı soru yöneltti. Ancak hiç birine cevap alamadı. İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, 3 ayrı konuda 3 ayrı kanun teklifini de Meclis Başkanlığı’na verdi.

Mürsel ALBAN CHP: Metin Ergun gibi, Muğlalı olmayan CHP Milletvekili Mürsel Alban da genel kurul kürsüsüne 4 defa çıkarak konuşma yaptı. 6 ayrı Meclis Araştırma Önergesine imza koydu.  Meclis Başkanlığı’na, Milli Eğitim Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin bir kanun teklifi verdi. Bakanlara ise 3 ayrı soru yöneltti

Burak ERBAY CHP: Köyceğiz doğumlu CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ı ise çoğu zaman Meclis dışında gördük. CHP’li arkadaşları ile birlikte haksızlığa uğrayanları ziyaret etti, eylemlere katıldı. Basına yaptığı “keskin açıklamaları” na tanık oldum. Genç ve kararlı bir çizgide gelecekte çok daha fazla şeyler yapacak izlenimi veriyor.

Yasama faaliyeti olarak Genel Kurul kürsüsüne yemin etmenin dışında dört kez çıktı, etkili konuşmalar yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moldova ziyaretine ilişkin meclis başkanlığına soru önergesi verdi, ancak cevap alamadı. 41 ayrı Meclis Araştırma Önergesine de imza attı.

Suat ÖZCAN CHPMilas doğumlu olan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da dört defa genel kurul kürsüsüne çıktı. Yeni sistemin ilk bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda iki defa konuşarak bütçeyi eleştirdi. CHP’li arkadaşlarının verdiği iki ayrı  kanun teklifine imza verdi. TBMM’nin denetim yollarından olan Meclis Başkanlığına dört ayrı soru önergesi verdi. 39 Meclis Araştırma açılmasına ilişkin önergeye imza verdi

Yelda EROL GÖKCAN– AK Parti: Tekirdağ doğumlu olan Ak Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan, yemin etmenin dışında beş kez genel kurul kürsüsüne çıkarak konuştu. Bunlardan biri oldukça etkileyici idi.

Gökcan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Muğla Büyükşehir Belediyesi her ilçede bir okul açarak milli eğitime verdi” sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan’ın grup konuşmasında böyle bir şey olmadığını söylemesi üzerine Yelda Erol Gökcan, aynı gün genel kurulda bir konuşma yaptı ve  Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. Gökcan, Büyükşehir bir tek okul yaptırmadığını vurgulayarak, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Mehmet Yavuz DEMİR- AK Parti: Milaslı olan ve Ören Belediye Başkanlığı da yapan  Mehmet Yavuz Demir deneyimli bir siyasetçi. Ancak Yasama Faaliyeti yönünde, yemin etmenin dışında genel kurul kürsüsüne hiç çıkmadı ve görüşlerini beyan etmedi. Komisyonlarda konuşma da yapmadı. Yasama Faaliyetleri arasında olan kanun teklifi de vermedi. Herhangi bir kanun teklifine imza da vermedi.

Milletvekillerinin yasama karneleri böyle. Notu da artık siz verin.

Gerilimden uzak, huzur dolu bir yıl diliyorum…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.