arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3522
EURO
34,5666
ALTIN
2.382,59
BIST
10.045,74
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Muğla İl Tarım Müdürlüğü, İhracat devlerini Muğla’da buluşturdu..

Muğla İl Tarım Müdürlüğü, İhracat devlerini Muğla’da buluşturdu..
23 Eylül 2023 11:28
A+
A-

Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekonomi Gazetesi organizasyonunda düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları- Muğla” etkinliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Arena Bodrum Haber – Ege’nin ihracat devlerini ve Muğla üreticisini bir araya getiren dev buluşmanın ev sahipliğini üstlenen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak,  Muğla üreticisinin ihracata uzanan yolculuğuna destek veren Ege İhracatçı Birlikleri’ne ve Muğla’yı ihracatın devler ligine taşıyan üreticilere teşekkür ederek “Bizim aramızda müthiş bir sinerji, işbirliği ve güç birliği var. Durmak yok, üretmeye devam” diye konuştu.

Türkiye’nin tarım ve ihracat vizyonu, Ege Bölgesi’nin ihracat şampiyonu 4 ilinden biri olan Muğla’da masaya yatırıldı. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı, Ege İhracatçı Birlikleri ile Ekonomi Gazetesi tarafından düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları”na Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Yatağan ve Ula İlçe Belediye Başkanları, Cumhur İttifakı partilerinin il başkanları, GEKA Genel Sekreteri, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ve temsilcileri, Ekonomi Gazetesi yazarları , ziraat odası başkanları,sivil toplum kuruluş temsilcileri, kooperatif ve  üretici birliklerinin başkan ve yöneticileri ile üreticiler ve Muğla’nın ihracatçı firmaları katıldı.

“Ege İhracat Buluşmaları: Muğla” toplantısının yapıldığı İl Müdürlüğü Konferans Salonu fuayesine, Muğla’nın ihracata giden yöresel markaları, coğrafi işaretli ürünleri ile yerel tarım ürünlerinin sergilendiği stantlar yerleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmalarından önce, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde 2019 yılından bu yana Muğla’da hayata geçirilen tarım ve hayvancılık projeleri ve kentin ihracat verileri ile ilgili bir kısa film gösterimi gerçekleştirildi.

 SAYLAK; İHRACATTA EGE’NİN EN YÜKSEK ARTIŞINI YAŞADIK

Toplantının açış konuşmasını yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, EİB’nin geleneksel toplantılarından birini ilk kez bir il müdürlüğünde yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Muğla’nın su ürünleri, yaş sebze ve meyve, çam balı, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerde ihracat rekorları kırdığını ve giderek hedef yükselttiklerini anlatan Saylak, “Göreve gelirken turizm kenti Muğla, tarım ve turizmi bir arada götürmek zorunda demiştik. Hamdolsun bu anlamda belli bir aşamayı geride bıraktık.” dedi. Saylak, Muğla’nın son dönem ihracat verileri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Muğla, 2022 yılında ,7 milyon yabancı turist ağırladı ve 2022 yılında ülkemize 2,3 milyar dolar döviz kazandırdı. Tarımsal İhracat rakamımız ise yaklaşık 1 milyar dolara ulaştı. Türkiye sıralamasında 24. Sırada olan ilimiz, 2022 yılında yüzde 27’lik sıçramayla Ege Bölgesi’nin ihracat artış rekortmeni oldu. 2022 yılında Su Ürünleri ihracatımız bir önceki yılın verilerine göre yüzde 30 artış göstererek 125.987 tona ulaştı. Su ürünleri Yıllık ihracat değerimiz ise yüzde 42 artışla 803.9 milyon dolara yükseldi.2023 Yılı ilk sekiz ayda Su Ürünleri İhracatımız; 86.712 Ton, İhracat değeri ise 553.6 Milyon dolardır.

2022 yılında Bitkisel Üretim ihracatımız 77.056 ton, ihracat değeri ise 80.9 Milyon olarak gerçekleşirken, 2023 Yılı ilk sekiz ayında Bitkisel Üretim İhracatımız; 94.431 Ton, İhracat değeri ise 142 Milyon Euro’dur. 2022 yılı Zeytinyağı ihracat değerimiz 1.336 Milyon dolar, bal ihracatımız ise 1.917 ton ve ihracat değerimiz 5.7 milyon dolardır. 2023 yılında ise 563 kg ihracatımız mevcuttur.”

Barış Saylak, bütün bu başarının bir “sinerji” ve işbirliği sonucunda meydana geldiğin belirterek “Hedefimiz, öncelikle hak ettiği geliri üreticilerimize sunabilmektir.”diye konuştu. Muğla’nın tarımda bir inovasyon merkezine ihtiyaç duyduğunu belirterek “Sürdürülebilir üretim, bir kültürel mirastır. Bunu sadece toprağımızla değil, suyumuz, denizimizle de sağlamak durumundayız. Nesiller arası adaleti ancak bu şekilde sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

ESKİNAZİ: SU ÜRÜNLERİNDE DOĞU AVRUPA’NIN LİDER ÜLKESİ TÜRKİYE

Daha sonra kürsüye gelen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de OECD ile BM FAO’nun Tarımsal Emtia ve SU Ürünleri piyasalarının 10 yıllık beklentilerine ilişkin değerlendirmelerini içeren raporunu açıkladığını hatırlatarak ,”Rapora göre küresel gıda tüketimi her yıl yüzde 1.3 artacak. Türkiye, balık üretiminde Doğu Avrupa’nın lider ülkesi olacak. Bu liderlikten en büyük payı alacak illerimizin başında ise Muğla geliyor” dedi. Eskinazi, Türkiye’de ihracatçıların beklentilerine dair görüşlerini paylaştığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Muğla için 1 milyar dolar ihracat hedefi koymuştuk. 2022 yılı sonunda 1 milyar 14 milyon dolarlık ihracatla bu hedefi aştı. İhracatını yüzde 31 artırdı. İthalatı ise 393 milyon dolarda kaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 258! Muğla 621 trilyon dolar dış ticaret fazlası verdi. Ülkemizin 111 milyar dolar dış ticaret açığı olduğunu düşündüğümüzde, bunun ne kadar kıymetli olduğunu görüyorsunuz.”

Daha sonra AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete ve Muğla Valisi İdris Akbıyık birer konuşma yaptı. Mete, toplantının Muğla için önemine değinerek katkıda bulunanlara teşekkür ederken, Vali Akbıyık da Muğla’nın tarımsal üretim ve ihracatta geldiği noktanın gurur verici olduğunu söyledi. Vali Akbıyık, tarımın Türkiye Yüzyılı’nın stratejik sektörlerinden biri olduğunu belirterek “Muğla’da ihracata yönelik tarımsal üretim modelleri için çalışıyoruz, kamu ve özel sektör işbirliğiyle pek çok projeyi hayata geçiriyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Muğla Valisi İdris Akbıyık, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Başkanı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamumleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan’a İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından özel olarak hazırlatılan hediyeler takdim edildi.

Ardından Muğla’nın ilk sağım çam balı için bir mezat düzenlendi. Hüseyin ve Nürsel Köseoğlu tarafından üretilen balın geliri, geçtiğimiz aylarda Edirne Keşan’daki elim kazada hayatını kaybeden Köyceğizli arıcı aileye, makine ekipman desteği olarak hediye edildi. Açık artırma, 61 bin TL ile Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Başkanı Bedri Girit’te kaldı.

Ege İhracat Buluşmaları: Muğla toplantısı daha sonra Ekonomi Gazetesi yazarlarının paneli ile devam etti.

PANELDE TÜRKİYE’NİN EN İYİ EKONOMİ YAZARLARI KONUŞTU

Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Ekonomi Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz ve Ekonomi Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı panelin moderatörlüğünü, Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan yaptı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.