arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4447
EURO
34,7522
ALTIN
2.435,69
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C

MUÇEP Milas Meclisi Kuruldu…

MUÇEP Milas Meclisi Kuruldu…
20 Haziran 2020 19:04
A+
A-

Muğla Çevre Platformu’nun (MUÇEP) ilçe bazındaki meclislerine bir yenisi daha eklendi. 

Arena Bodrum Haber – Ciddi ekolojik sorunların yaşandığı Milas İlçesi’nde geçtiğimiz hafta MUÇEP Milas Meclisi kuruldu.

Milas Belediye Parkındaki çay bahçesinde ilçenin çeşitli köy ve mahallelerinİ temsilen katılan 52 kişi, iki saati aşkın toplantının ardından, MUÇEP  Milas Meclisi’nin kuruluşunu tamamlayarak, yürütme kurulu ve eş sözcülerini seçti.  Kıyıkışlacık, Bafa, İkizköy, Milas Merkez, Zeytinlikuyu, Korucuk, Çamköy, İkizköy, Güllük temsicilerinin yanı sıra toplantıya katılanlar arasında Milas Kent Konseyi,  MUÇEP Bodrum Meclisi üyeleri, Güllük Körfezi Koruma Platformu, Mandalya Çevre Platformu ve MUÇEP eş sözcüsü de vardı. Milas çevre köylerinden ve merkezden katılımın yoğunluğu da, sorunların ne kadar çok olduğunun göstergesiydi.

İl, ilçe ve yöre ile ilgili genel bilgilerin aktarılmasından sonra, mahalle ve köylerden katılanlar, kendi bölgelerinde karşı karşıya kaldıkları sorunları aktararak, diğer katılımcıları bilgilendirdiler. Satır başlıkları olarak değinilen  noktalar şöyle:

ÇED raporları: Milas’ta 2017 yılından beri ÇED süreci başlatılmış 54 projenin 47 tanesi için “ÇED raporu gerekli değildir” değerlendirmesi çıkarılarak, çevrede yaşayanların istekleri göz ardı edilmiştir. Ayrıca ÇED raporlarında çevre için zararlı olabilecek üretim/falliyetlerle ilgili hangi önlemlerin kim tarafından nasıl alınacağı ve kimin kontrol edeceğine dair bilgiler geçiştiriliyor.

İkizköy: Milas’ta bulunan Yeniköy Termik Santralinin  ihtiyaç duyduğu su sağlandıktan sonra geriye kalan suyun bir bölümü  İkizköy’e veriliyor. İnsanların günlük olarak ihtiyacı olan suya ulaşamamalarının yanısıra, tarımla uğraşan birçok insan bazen günlerce tarlalarını sulayamıyorlar.

Çamova: Pandemi sürecinde,40 – 45 yıl önce çıkan bir orman yangını sonrasında bölge insanının babalarının dikmiş olduğu ağaçlar yok edilmiştir.

Korucuk: En sorunsuz köy gibi gözüken Korucuk’ta, 4 mermer ocağının yanı sıra, 2 feldspat ve 2 adet de demir kaynağı bulunuyor.  Bölgede yapılan çalışmalarda gerçekleştirilen patlamalar nedeniyle, su kaynaklarından çamurlu su çıkıyor. Yakın bir zamanda burada kupkuru bir çevre görülebilir..

Mandalya/Boğaziçi: 27 adet balık çiftliği mevcut. Böyle bir denizde yüzmek bir yana, çocukların ayaklarını bile  denize sokmaları mümkün değil..

Bafa: Beşparmak Dağları ile Ilbıra dağı arasında yer alan Bafa’da, maden arama izni çıkarılmış ve ormanlar  yok olma / yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya..

132 mahallesi ve 2167 km2 yüzölçümü ile Milas’ın, ismi 3000 yıldır değişmemiş çok ender yerleşimlerden biri olduğu ve doğal güzellikleri, tarım alanları, zeytinlikleri, turizm, balıkçılık ve madenleri ile çok özel bir yer olduğuna vurgu yapan konuşmacılar;  Milas coğrafyasında  bu değerler hiç önemsenmezken,  ön planda termik santraller, taş, kömür ve mermer ocakları, balık çiftlikleri, projelendirilmekte olan liman ve marinalar yer alıyor tespitinde bulundular.

“KÖMÜR OCAKLARI VE TERMİK SANTRALLER AÇILMASIN, AKSİNE, VAR OLANLAR KAPATILSIN”

Kıyıkışlacık’tan Ayhan Onat, Bafa’dan  Abdullah Gürgün, İkizköy’den  Necla Işık, Merkez’den  Semra Karazeybek, Zeytinlikuyu’dan  Ahsen Gözüaçık, Korucuk’dan Osman Kara, Çamköy’den Fikret Çoban, Merkez’den  Erhan Çanak, İkizköy ‘den Celal Çoban ve  Güllük’ten  Neşe Tuncer’in temsil edildiği Milas Meclisi yürütme kurulu üyeleri, seçilmelerinin ardından şu açıklamayı yaptılar:

“Milas’ta doğa dev adımlarla tahrip ediliyor. Nefes alamıyoruz. Kıyıların talanı, Güllük Dalyan’i girişine yapılan liman, balık çiftlikleri, trafik terörü, atıklarin denize dökülmesi, yapılmayan kanalizasyon yatırımları, tabela kirliliği gibi çok ciddi sorunlar yaşanıyor. En önemlisi de madencilik, liman, kıyılarda yapılan inşaatlar ve termik santrallerin ekosistemimizi değiştirmesi nedeniyle karşı karşıya olduğumuz iklim değişikliği ve bunun sonucu olarak karşımıza çıkan susuzluk ve bizi bekleyen kuraklık.  Termik santraller ve kömür kullanımı yerine temiz, yenilenebilir enerji projelerine öncelik verilmeli. Kömür ocakları ve termik santraller açılmasın, aksine, var olanlar kapatılsın Kömür havzası olarak tarif edilen bazı yerleşimler, aslında yeraltı sularının bulunduğu yerler. Uygarlığın doğduğu Karya’nin mirasçılarıyız. Dağları delik deşik, tepeleri yok edilmiş, kapkara çukurlardan oluşan bir Karya’yi miras bırakmak istemiyoruz..”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.