Arena Bodrum Haber – Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, TARİŞ Başkanı Kamil Gül ve Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe, Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret etti.
Ziyarette, MİTSO Başkanı Reşit Özer, Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas Zeytinyağının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alması konusunda 2017 yılında Avrupa Birliğine başvuru yaptıklarını ve başvuruya ilişkin inceleme ve ilan süreçlerinin başarı ile tamamlandığını ifade ederek Milas zeytinyağının Türkiye’nin Avrupa Birliğinde tescilli 5. Coğrafi işareti olduğunu söyledi.
Vali Orhan Tavlı, Avrupa Birliği Tescili alma yolundaki süreçte emeği geçen, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer başta olmak üzere, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Parlu, TARİŞ Başkanı Kamil Gül, Zeytinyağı Üreticisi Ali Osman Menteşe’ye teşekkür etti.
İlçe yüzölçümünün yüzde 22.6’ sı zeytinliklerle kaplı olan Milas’ta 10 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Milas’ta zeytin ve zeytinyağı üretimi ilçe ekonomisinin temel direği sayılıyor. Genellikle ‘memecik’ türü zeytin ağaçlarının yaygın olduğu bölgede, hasat edilen zeytinleri sıkmak için farklı kapasitelerde 73 zeytinyağı fabrikası faaliyet gösteriyor. Yörenin binlerce yıllık geleneksel ürünü olan zeytinyağının Milas’tan antik çağlarda Mısır’dan Roma’ya kadar farklı ülkelere ihraç edildiği biliniyor.
Milas Osmanlı öncesi ve Osmanlı döneminde İzmir’e kadar uzanan bölgenin zeytinyağı ihtiyacını karşılamıştır. Osmanlı dönemine ait kayıtlarda Menteşe Sancağındaki zeytin değirmenlerinden ve yağhanelerden söz edilmiştir.16-19.yy arasında ise Milas yöresi zeytinyağlarının İstanbul’a da sevk edildiği İstanbul’un Milas menşeili zeytinyağları için önemli bir tüketim merkezi olduğu bilinmektedir.
Milas Zeytinyağı naturel sızma özellikte olup, ilçe sınırları içindeki Memecik türü zeytin ağaçlarından erken dönemde hasat edilen zeytin tanelerinin en kısa sürede soğuk sıkım yöntemi ile sıkılmasıyla eşsiz lezzet ve aromadaki Milas Zeytinyağı elde edilir. Milas Zeytinyağı, diğer bölgelerin zeytinyağlarından polifenol ve oleik asit gibi yararlı bileşenlerinin yüksekliği ve yoğun aroması ile ayrılır. Zeytin tanelerinin olgunlaşma sürecinde sadece yağmur sularıyla beslenebildiği ve çok az su bulduğu için nefaseti yüksektir. Milas Zeytinyağının bir önemli özelliği de genizde hafif bir yanma duygusu uyandırmasıdır. Milas Zeytinyağı binlerce yıldır yöre insanının sağlık ve şifa kaynağı olduğu gibi vazgeçilmez bir geçim kaynağı olmuştur.
Toplam 81.189 hektar kültür arazisinin 53.300 hektarı zeytin ağaçları ile kaplıdır. Yaklaşık olarak 7.785,000 meyve veren ağaç, 37.490 meyve vermeyen ağaç bulunmaktadır. Bu ağaçlardan 2019 yılında (var yılı) yılında 8.655.980,980 kg zeytinyağı, 2018 yılında (yok yılı) 1.687.429,760 kg zeytinyağı üretilmiştir. Tane üretiminin % 10’u sofralığa, % 90’ı yağlığa ayrılmaktadır. Milas çevresindeki zeytin ağaçlarının %95’i Memecik, %1’i Gemlik ve %4’lük kısmı ise sofralık zeytin çeşitlerinden oluşmaktadır.