Bodrum bir değerini daha kaybetti. Bodrum’un turizmci ve çiftçi diplomatı Ömer Aras’ın cenazesi bugün cuma namazını takiben, Tepecik Camii’nden kaldırılarak, Ortakent mezarlığına defnedilecek.
Bodrum’a ve Türk turizmine katkı koyan temel taşlardan birisidir. Kendi eli ile diktiği 4000 Mandalin fidanı ile Bodrum yarımadasının en büyük üreticisi olmuş halen aktif olarak bahçeleri ile bizzat ilgilenmekteydi. Yaşam hayatı genel olarak Bodrum ve karşısındaki Yunan adası Kos (İstanköy) arasında geçmiştir. Yaşam hikayesini “Bodrumlu Çifci Diplomat” kitabı ile gelecek nesillere aktaran örnek insanlardan birisidir. Aras kitabında;
Ben nerede doğduğumu bilmiyorum. Ama annem, beni 1925 haziranında bir mandalina ağacı altında doğurduğunu söylerdi. Bu nedenle muhtemelen İstanköy’de doğmuş olmalıyım, diye söze başlar. Baba Bodrum’un yerli eşrafındandır. O yıllarda Bodrum’da eğitim alabileceği bir okul yoktur. Eğitimini Kos adasında İtalyan okullarında tamamlamıştır. Kitabında annesinin, kendisini ve kardeşlerini alıp İstanköy’e gitmesinin nedenini, “Sanırım, bizler daha iyi eğitim alalım, yabancı dil öğrenelim, büyük dayım Şükrü Kaya ( Atatürk’ün İçişleri Bakanı) gibi yetişelim diye götürmüş olmalı.” diye aktarmıştır.
ikinci Dünya Savaşı yıllarında İstanköy’de yaşananların birçoğuna tanık olmuştur. 1944’te Bodrum’a askerliğini yapmak üzere gelmiş ve askerlik sonrası çiftçilik ilişkisi başlamıştır.
Ömer Aras, Bodrum’a gelen İtalyanların en küçük sorunlarıyla gönüllü olarak bire bir yıllarca ilgilenir. Bu göreve bağlılık, İtalyan devleti tarafından takdir edilir. İzmir İtalyan Konsolosu’ndan bir mektup alır. Konsolos, kendisiyle tanışmak istediğini, uygun bir zamanda İzmir’e gelmesini rica etmektedir. O gün ona İtalya Cumhurbaşkanının (Cavaliere) şovalye unvanı verildiği de bildirilmiştir. Bir ay sonra yapılan bir törenle beratı verilir, altın madalyası yakasına takılır.
1996’da bu kez İtalya Cumhurbaşkanı Scalfaro ve Meclis Başkanı Prodi tarafından Commendatore unvanıyla taltif edilir.
Ömer Aras, 1983- 2003 yılları arasında İtalyan Fahri Konsolosu olarakda görevlendirilir ve bu görevini layıkıyla yapmaya, Bodrum’u en iyi şekilde temsil etmeye çalışır. Ancak 2003’te yaş haddinden görevden ayrılır. Konsolosluk bayrağını, mührünü ve tabelasını teslim eder.
Bodrum’un Mandalin ile tanışma hikayesini kitabında paylaşmıştır