İftar programı Vali Yardımcısı Sn. Fethi ÖZDEMİR , Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı BİLGİÇ, Defterdar Veysel SEZGİN, İl müdürü lkay TÜRKOĞLU ve İl Müdür Yardımcısı Seda CESUR, Özcan ÇİÇEK, Osman TOPRAKÇI ve Korucu ailelerin katılımıyla 20.05.2019 tarihinde Süpüroğlu Restoran da gerçekleşti.
Program kapsamında, Koruyucu Aileler yaşadıkları süreci anlatan konuşmalar yaptı. Sonrasın da İl Müdürü ve Daire başkanı tarafından koruyucu aile kavramının toplum açısından önemini ve anlamını anlatan konuşmalar yapıldı.
Koruyucu ailelerden biri koruyucu aile oldukları çocuk için besteledikleri şarkıyı gitar eşliğinde çalıp seslendirdiler. Koruyucu Aileler için il müdürlüğü tarafından günün anısına hazırlanan, ailelerin kendi fotolarının basılı olduğu hediye tabloların ve teşekkür belgelerinin takdimi yapıldı.
Program kapanışında Ankara dan gelen Daire başkanı Hakkı Bilgiç’e Sn. Valimiz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.
Çekilen aile fotolarının arkasından program son buldu.
Çeşitli nedenlerle öz ailesinin yanında bakımları sağlanamayan ve devlet koruması altına alınan çocukların, eğitim, bakım, yetiştirilme sorumluluğunu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar ücretli veya gönüllü bazda üstlenen, bu sorumluluğu devletle paylaşan ailelere koruyucu aile, hizmet modeline de koruyucu ailelik denir.
Koruyucu ailelikte çocuğun velayeti öz ailesinde kalırken, evlat edinmede çocuk ailenin nüfusuna geçer, soyadını alır, velayet aileye geçer, tüm yasal haklardan yararlanır.
TC vatandaşı olması, sürekli Türkiye’de ikamet etmesi, 25-65 yaşları arasında ve en az ilkokul mezunu olması gerekiyor. Düzenli bir gelire sahipse evli ya da bekâr, çocuklu ya da çocuksuz olması sorun olmuyor. Bunun yanısıra doğal olarak; hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisiyle bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen herkes koruyucu aile olabilir.
Koruyucu aile olmak isteyen ve resmi kriterlere uygun kişiler evliyse karı-koca olarak; bekar ise tek başına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri’ne resmi başvuru yaparak işlemleri başlatması gerekiyor. Sonrasında istenen evrakların tamamlanması, koruyucu aileliğin onaylanması, gerekli bireysel görüşmeler, ev denetimi gibi süreçlerden geçilirse çocukla tanışma aşamasına geliniyor. Sonrasında aile ve çocuğun bağ oluşturması ve karşılıklı isteğin oluşmasıyla çocuğun aile yanına yerleştirilmesi gerçekleştiriliyor.