Gözünü ABD pazarına diken Kılıç Deniz Ürünleri, Dominik Cumhuriyeti’nde levrek tesisi aldı. Tesise ilk yavruları koyan Kılıç, buradan Kuzey ve Güney Amerika’ya ihracat yapacak.
Yıllık 50 ton kapasite ile başladığı levrek ve çipura yetiştiriciliğinde çeyrek asırda 50 bin tonluk kapasiteye ulaşıp Avrupa’nın en büyük üreticisi haline gelen Kılıç Deniz Ürünleri, şimdi de gözünü ABD pazarına dikti. Dominik Cumhuriyeti’nde aldığı levrek tesisine ilk yavruları koyan Kılıç, buradan Kuzey ve Güney Amerika’ya ihracat yapacak.
Akuakültür sektörüne 1991’de yıllık 50 ton kapasiteye sahip küçük bir kafesle adım attıklarını dile getiren Kılıç Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, “Her yıl kapasitemizi 2-3 kat artırdık. 1999’da kuluçkahaneler, daha sonra yem fabrikası, paketleme-işleme tesislerini kurduk. Bugün yaklaşık 50 bin tonluk balık, 120 bin tonluk balık yemi ve 210 milyon adet yavru balık üretimiyle çipura ve levrekte Avrupa’da birinciyiz. Üretimin yüzde 70’ini 55 ülkeye ihraç ediyoruz. Geçen sene ihracatımız 140 milyon dolar oldu. Bu yıl yüzde 10-15 artış bekliyoruz. 2016’da 650 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Bu yılki hedefimiz 800 milyon TL. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi listesinde geçen yıl 188. olmuştuk, 2016 performansımızla ilk 150’ye girmeyi umuyoruz” diye konuştu.
Kullandıkları balık unu-balık yağı gibi hammaddelerin özel kaynaklardan geldiğini vurgulayan Kızıltan, “Özellikle hamsiden elde edilen yemlerle beslenen balıklar protein oranı fazla ve daha lezzetli oldukları için Avrupa piyasalarında tercih ediliyoruz. Ürün gamını sürekli geliştiriyoruz. Taze, dondurulmuş, fileto yanında füme, konserve gibi yenmeye hazır ürünlerimiz de var. Üretim ve işlemenin büyük bölümünü Milas ve Bodrum’da yapıyoruz. Aydın’ın Didim ilçesinde çiftliğimiz, Kahramanmaraş’ta alabalık yetiştirme ve paketleme tesisimiz var. Çeşme’deki çiftlikte de Japonya’ya sattığımız mavi yüzgeçli orkinoslar bulunuyor. Ürün yelpazemizde şu an çipura, levrek, orkinos, alabalık ve kaya levreği var. Minekop, sarı kuyruk gibi çeşitlerin denemeleri sürüyor” dedi.
Dominik’te üretime başlayacağız
Yurtdışında da yatırımları bulunduğunu belirten Kızıltan, şu bilgileri verdi. “Sağlıklı ve kaliteli hammadde tedariği için Moritanya’da balık unu ve balık yağı tesisi kurduk. Arnavutluk’ta 5 bin ton kapasiteli alabalık tesisimiz var. AB’ye yakın ve suları soğuk olduğu için alabalık yetiştiriciliği için uygun. En yeni yatırımımız ise Dominik Cumhuriyeti’ndeki levrek üretim tesisleri. Orada Kuzey Amerika pazarına üretim yapmak için bir tesisi aldık, büyüttük. Şu an 5 bin ton kapasitesi var, daha da büyüteceğiz. Yavru sevkıyatı aşamasına geldik. İlk ürünleri 2018’de pazara sunmuş olacağız. ABD’de levrek tanınıyor ve seviliyor. Türkiye’nin bu pazara yaptığı su ürünleri ihracatının yüzde 95’ini levrek oluşturuyor. Güney Amerika pazarına da girmeyi hedefliyoruz. Bunun için her iki kıtaya yönelik fuarlara katılıyoruz.”