Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün Menteşe ilçesinde yapımında sona gelinen şehirlerarası otogar inşaatında çalışmaları yerinde inceledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Muğla genelinde yapımı devam eden çalışmalarından ve çatısının güneş enerjisinden elektrik üretmesi ile örnek projelerinden biri olan Menteşe Şehirlerarası Otogar inşaatını Başkan Gürün yerinde inceledi.
Muğla’ya 969 Milyon TL yatırımla en fazla yatırım yapan kurum olan, Bölge Müzesi, Türkan Saylan Yaşam Merkezi, Yatağan Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi, Menteşe Kent Meydanı projesi, Turgutreis Yaşam Merkezi, Bodrum Gümrük Binası tadilatı, Menteşe Kentsel Tasarım Yolu, Ortaca Kültür Evi gibi devam eden çalışmalarla 153 Milyon TL yatırımı daha Muğla’ya kazandıran Muğla Büyükşehir Belediyesi 11 Milyon 186 Bin 400 TL yatırımla hizmete sunacağı Menteşe Şehirlerarası Otogar çalışmalarında sona geldi.
Menteşe İlçesi Şehirlerarası otogarında incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Muğla genelinde otogarların şehrin dışına alınarak şehiriçi trafiğinin ve ulaşımın rahatlatılacağını söyledi ve Menteşe’de yapılan otogarın projesi ve çatısının güneş enerjisinden elektrik üretmesi ile örnek bir proje olduğunu söyledi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; “Muğla genelinde vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltecek, modern, çevreci tesisleri şehrimize kazandırmaya devam ediyoruz. Yapımı devam eden Menteşe şehirlerarası otogarımız Muğla genelinde yenileyeceğimiz otogar projelerine örnek bir çalışma. Otogarımız ilçemizin özellikleri, nüfus artışı ve ihtiyaçlarına göre düzenlendi. Muğlamızın güneşlenme süresi dikkate alınarak otogarımızın çatısı tamamen güneş panelleri ile yapıldı. Otogarımız elektrik tüketiminin yüzde 80’ini çatısından elde ettiği enerjiden karşılayacak. Otogarları şehir dışına çıkararak şehiriçi trafiği ve ulaşımı rahatlatmayı da amaçlıyoruz. Menteşe ilçemizden sonra diğer ilçelerimize Menteşe ilçemize yapılan otogarımızla aynı yenilikçi mimari konsepte sahip otogarların yapımına başlayacağız.” dedi.
Menteşe Otogarı çatısında uygulanan güneş enerjisi santrali Türkiye’de ilk olma özelliği gösteriyor. Menteşe şehirlerarası otobüs terminali çatısındaki güneş enerjisi santrali ile kendi enerji ihtiyacının yaklaşık %80 ini karşılayacak. Bu da yaklaşık 320 hanenin yıllık elektrik tüketimine karşılık geliyor. Kendi ürettiği elektrik ile ülke ekonomisine de katkıda bulunacak. Aynı zamanda yapı unsuru olarak kullanılan güneş enerji panelleri ile yapı malzemesi maliyeti ayrıca oluşmamaktadır. Güneş enerjisi panellerinin geleneksel panellerin aksine cam cam özellikteki güneş paneli olması ile de kamusal alanda Türkiye’ de ilk kez uygulanan bu uygulama geleneksel güneş panellerinin aksine bu teknoloji ile yapının içinde de gün ışığının geçişine imkan sağlayarak gün ışığının kullanımına imkan veriyor. Yerli üretim olan paneller bu alanda ülkemizin gelişen güneş enerjisi panel üretim teknolojileri ile desteklenmektedir.
Yerli üretim olan güneş enerjisi panellerinin gücü 160W olup 1760 adet çatıda güneş enerjisi paneli bulunmakta ve toplam kurulu gücü santralimizin 281.6 kWhp’ tir. 96 metre boy 40 metre en ölçüsüne sahip olan 3840 metrekare çatı alanının tamamını kaplamaktadır.