Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yaz sezonunda yaşanan su sorununun önüne geçmek için Bodrum’un kayıp ve kaçak olan mevcut suyunu geri kazandıracaklarını söyledi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, Bodrum ilçesinde yaz sezonunda artan nüfus oranıyla birlikte yaşanan su sıkıntısına çözüm bulmak için önümüzdeki 30 ay boyunca sürecek bir çalışma başlatıyor.
Yaz sezonunda yapılan incelemeler sonucunda yüksek oranda tespit edilen kayıp kaçakları azami düzeye indirmek için harekete geçen MUSKİ Genel Müdürlüğü, “Bodrum İlçesi İçme, Kullanma Suyu Mevcut Şebeke Rehabilitasyon Projesi” başlattı. “Bodrum İlçesi İçme, Kullanma Suyu Mevcut Şebekelerinin Haritalanması, Hidrolik Modellerinin Oluşturulması, Planlanması ve Acil Eylem Planı Projelerinin Hazırlanması” işinin yapılması için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. Sözleşme MUSKİ Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar ile yüklenici firmanın Genel Müdür Yardımcısı Dide Özçelik arasında imzalandı.
GÜRÜN, “VATANDAŞLARIMIZ “KAÇAK SU” KONUSUNDA DUYARLI OLMALI”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, vatandaşların kaçak su kullanımına müsaade etmemeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Hem kaynak sularının azalması hem de yeraltı sularının ciddi manada çekilmesi, içme suyu başta olmak üzere ciddi bir su sorununu ortaya çıkardı. Bunun yanı sıra birçok yerde havuz ve bahçe sulaması için kaçak su kullanıldığı duyumları alıyoruz. Bu sorunun üzerine ısrarla gitmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın da hassasiyet göstermesi gerekiyor. Kaçak su kullanımının tespiti halinde MUSKİ’ye bildirilmesi lazım. Yüksek oranda olan su kayıp kaçaklarının önüne geçerek bütün ilçelerimizde mevcut suları geri kazanacağız” dedi.
YAŞAR, “BODRUM’A YENİLİKÇİ ÇÖZÜM GETİRİYORUZ”
İmzalanan sözleşme hakkında bilgi veren MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar, SCADA sistemiyle suyun giriş ve çıkış kaydını tutacaklarını söyledi. Bodrum’a yenilikçi bir çözüm getireceklerini vurgulayan Yaşar, “Bu mühendislik çalışmalarının neticesinde Bodrum şebekesinin basınç zonları belirlenmiş, ölçümlenebilir alt bölgeleri tespit edilmiş, sistemin kalibrasyonlu hidrolik modeli işletilerek çıkan sonuçlara göre öncellikli olarak yapılması gereken boru değişim-yenileme projeleri hazırlanmış ve gelir getirmeyen su miktarı azaltılmış olacak. Üretilen, iletilen, depolanan ve dağıtılan suyun ölçümlenebilir alt bölge girişleri de dahil kayıtları SCADA sistemine aktarılarak, SCADA sistemi şebekenin son halini yansıtır hale gelecek.”
“BODRUM’DAN SONRADA TÜM İLÇELERİMİZDE UYGULANACAK”
Her damla suyun çok büyük öneminin olduğunu belirten Yaşar, “Çok geç olmadan akan her damlanın değerini bilmek gerekiyor” dedi. Yapılacak olan kayıp ve kaçak tespitiyle yüksek maliyetlerinde azalacağını söyleyen Yaşar, şunları söyledi:
“Yüklenici firmayla yaptığımız sözleşme 30 aylık. 30 aylık süre zarfında yeni su kaynağı arayışına girmek yerine mevcut içme suyu şebekelerinde gerekli rehabilitasyon çalışmalarına hız verilecek. Buda yüksek maliyetlerin önüne geçmemiz demektir. Entegre çözümler üretilecek proje kapsamında su temin sistemi ve dağıtım şebekesinin envanterleri çıkartılarak, veriler Coğrafi Bilgi Sistemine aktarılacak ve hidrolik model kurularak sistem analiz edilecek. Saha da yapılacak çalışmalar neticesinde gelir getirmeyen suyun azaltılmasına yönelik olarak ölçümlenebilir alt bölgeler oluşturulacak. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak seçilecek 5 adet pilot alt bölgede kayıp ve kaçak arama çalışmaları yapılarak somut sonuçlar elde edilecek ve bu sonuçlar genele yayılacak.”