Bodrum’da faaliyet gösteren TURK-DAY, ENGENÇDER, BOYENDER, TUR-DER ve BODRUM ADANALILAR DERNEĞİ, “Günbatımı’nda Turizm Batmasın” adı altında kurulan bir platform oluşturdular.
Turgutreis sahiline yapılması planlanan Sahil Güvenlik Limanı’na değil, yerine karşı olduklarını söyleyen dernek yetkilileri, 60 bin imza toplama hedefi koydu. Dernek yetkilileri, limanın yerine karşı yapılacak müdahalelere de STK olarak destek olacaklarını söylediler.
Turgutreis Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Menteşe, yaptığı açıklamada “Turgutreis’e yapılması planlanan yüz ölçümü 141.319,18 m2 olan uzunluğu D-Marin’den daha büyük Askeri Sahil Güvenlik Limanı’nın doğa ve denizimizi tahrip edeceğinden ve birçok canlının üreme noktası olduğundan Turgutreisimize zarar vereceğini düşünüyorum. Turgutreis halkı olarak bu yapıya karşıyız” dedi.
Turgutreis Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Mahmut Kaya da “Turgutreis’in can damarı ve otellerin merkezi olan plaja askeri liman yapılmasına karşıyız. Yer seçimi yanlıştır. Turgutreis’e farklı bir dünyadan bakmak lazım. Günbatımının en güzel yaşandığı plaja, askeri tesislerin yapılması bence yanlıştır. Turgutreis’in geleceği, ekonomisi çok önemlidir. Orada 7 binin üzerinde bir yatak söz konusudur. Kararın geri alınmasını talep ediyorum. Biz bu plajın korunmasını ve geliştirilmesini istiyoruz. Turgutreis’in turizme açılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Turgutreis Engelliler kültür Sanat Gençlik Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği (ENGENÇDER) Başkan Yardımcısı Necdet Öcal da “500 yıllık bir tarihe sahip Turgutreis’in böyle bir planla karşımıza çıkmasından dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Bodrum ve Turgutreis halkı olarak burada yapılacak askeri tesisin karşısında değiliz. Sadece yer ve konum seçimi hakkında yanlış planlama var. Bunun örneklerini Gölcük’te gördük. O sahiller bir daha geri alınamıyor” ifadelerini kullandı.
Bodrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği (BOYENDER) Başkanı Efendi Can ise “Kıyılarda yapılanma, Kıyı kenar kanunu ile net olarak belirlenmiştir. Ülke Güvenliğinin söz konusu olduğu durumlarda elbette Askeri tesisler ihtiyaç görüldüğü takdirde derhal yapılmalıdır. Ancak bu yapılar sosyolojik anlamda sıkıntı yaratmayacak ve çevre ile barışık şekilde tesis edilmelidir. Yaz nüfusu 200 Bine yaklaşan nüfusu İle Turgutreis Mahalleden ziyade bir turizm Kenti görüntüsüne sahip bir yerleşim merkezidir. Halk plajlarının zaten yeterli olmadığı Bodrum Yarımadasında, Sahil Güvenlik yerleşkesinin Turgutreis’te tam merkezdeki Halkın ücretsiz faydalandığı kumsala yapılması, küçük esnaf, turizmciler STK’lar ve Turgutreis Halkı tarafından endişe ve tepki ile karşılanıyor. D-Marin zaten büyük ölçüde sahili kapatmış durumda iken D-Marin’den çok daha büyük bir yapı Turgutreis’te Halkın ve gelen yerli yabancı turistlerin Kıyı’ya erişimini çok daha engelleyecek ve Turgutreis’in sosyolojik ve panoramik görüntüsünü negatif etkileyecektir diye düşünüyorum. İnşallah farklı bir çözüm ile Sahil Güvenlik yerleşkesi daha farklı ve stratejik bir alana kaydırılır diye temenni ediyorum. En azından Turgutreis gibi bir Turizm destinasyonun da sürekli ikamet eden Esnaf, Turizmci ve Vatandaşların bir anketle fikrinin alınması çok anlamlı olacaktır. Yarın “Keşke yapmasaydık” demek Turgutreis’i uğrayacağı zarardan kurtarmaz. Askeri Güvenlik çok önemli ama ortak yaşam alanlarımız da en az güvenlik kadar önemli” diye konuştu.
TÜM TURGUTREİS HALKINI BU HAKLI DAVADA YANIMIZDA GÖRMEK İSTIYORUZ 500 YILLIK TURGUTREIS DE TURIZIM BATMASIN.