arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
36°C
Bodrum
36°C
Açık
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Açık
35°C
Çarşamba Açık
34°C

GÜLLÜK’TE SU, ALTIN DEĞERİNDE! MUSKİ ÇARESİZ…

GÜLLÜK’TE SU, ALTIN DEĞERİNDE! MUSKİ ÇARESİZ…
2 Mayıs 2017 13:09
A+
A-

Milas’ın Güllük Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, 1 ton su için neredeyse 7 lira ücret ödüyor

Muğla genelinde MUSKİ tarafından uygulanan, su kullanımı ücret tarifesinin neredeyse 2 katını ödeyen Güllük halkı; bu durumun çözüme kavuşmasını istiyor.

Suyun çok pahalı olmasına isyan eden mahalleli, bu konuda yetkililerden yardım bekliyor. Bakanlık tarafından özel bir şirkete 40 yıllığına devrolan Güllük’ün, çilesinin bitmesine ise 26 yıl daha kaldı.

Muğla genelinde, Güllük harici MUSKİ tarafından uygulanan su ücreti şöyle: Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ); tarafından yenilenen 2016 yılı su fiyatları konut başına tonu 4 lira 4 kuruş olurken, iş yerlerinde ise bu fiyat ikiye katlanarak 7 lira 20 kuruş olarak belirlendi. 2016 yılında suyun kullanım bedeli ton başına 2 lira 64 kuruştan tarifelendirildi. Aynı şekilde iş yerlerinde ton başına kullanım bedeli, 4 lira 80 kuruş oldu. Konutlarda ton başına 1 lira 40 kuruş atık su bedeli alınırken, iş yerlerinde ton başına 2 lira 40 kuruş atık su bedeli belirlendi. Ayrıca kullanılan su 15 tonu geçerse, su tarifelerindeki fiyatlar katlanıyor.
Örneğin, Ören’de 55 ton su kullanımı MUSKİ tarifesine göre 222 lira 20 kuruş olarak ödeniyor. Güllük’te ise durum, Muğla geneline oranla oldukça farklı.

Buna göre; Güllük’te su işletmeciliğini yapan özel firmanın belirlediği fiyat tarifesi ise şöyle: 1-15 ton arası 4 lira 16 kuruş + % 50 atık su bedeli 2 lira 8 kuruş + KDV 70 kuruştan, su fiyatı ton başına 6 lira 94 kuruştan satılıyor.

16-30 ton arası 6 lira 24 kuruş + % 50 atık su 3 lira 12 kuruş + KDV 1 lira 06 kuruştan, ton başına 10 lira 42 kuruş ödemesi yapılıyorken; 30 ton ve üstü 8 lira 32 kuruş+ %50 atık su 4 lira 16 kuruş+ KDV 1 lira 41 kuruştan, 13 lira 89 kuruş ton başına fiyat ödemesi yapıyor.

Örneğin; Güllük’te 55 ton su kullanan bir ev 763 lira 95 kuruş su faturası ödüyor.

26 YIL DAHA İMTİYAZ HAKKI

Su faturalarının bel büktüğünden şikâyetçi olan Güllük halkı, “Su özelleşmeden önce gerçekten son derce sert, tuzlu ve kirli bir içme kullanma suyumuz var idi. Şu an suyumuz temiz ama özelleşen Güllük’e kimse sahip çıkmadı. Türkiye’de bakanlık tarafından imtiyaz hakkı devrolan tek yer olma özelliğine sahibiz. Suyumuzu özel şirket işletiyor ve MUSKİ’nin il genelinde belirlediği fiyat tarifesinin neredeyse 2 katı ücret ödüyoruz. İmtiyaz hakkı 26 yıl sonra sona erecek. Biz, 26 yıl daha pahalı su tüketeceğiz. MUSKİ’den bu konuda yardım bekliyoruz. Biz de Muğla’da bulunan bir mahalleyiz ve Muğla’da diğer mahallelerde yaşayan insanlar gibi su tarifesi ücreti ödemek istiyoruz. Buradan, bu konunun çözüme kavuşması için tüm yetkililere sesleniyoruz.” diye konuştular.

Öte yandan 2016 yılında Milas’ta toplantı yapan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Güllük için her yola başvurduklarını belirterek şöyle konuşmuştu: “Bakanlık, Güllük Mahallesi’nin yaklaşık 40 yıllık bir imtiyaz hakkını devralmış. Bunu delmemiz mümkün değil. Güllük’te imtiyaz hakkı henüz 8 yılına ulaşmış. Önümüzde daha 27 yıllık bir imtiyaz hakkı var oradaki kuruluşun. Biz yinede kuruluşla Güllük halkı adına, 2 defa girişimde bulunduk. Çok ciddi bir şekilde 250 milyon liralık yatırım vererek, ticari temerrüt faizi ve ticari gelir öngörüsü içerisinde buna bir bedel talep ediliyor bizden…”

Günaydın Milas

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.